Θύμα βιασμού, αλλά υπό ποιες προϋποθέσεις; Είχε πιει, φλέρταρε ή φορούσε «προκλητικά» ρούχα; Επιστροφή σε αναχρονιστικές και άκρως ανησυχητικές θέσεις σχετικά με τις συνθήκες που «δικαιολογούν» τον βιαστή φαίνεται πως κάνει μεγάλο ποσοστό των Ευρωπαίων, σύμφωνα με έρευνα που διεξήχθη για λογαριασμό της Ευρωπαϊκής Επιτροπής; Ειδικότερα, το 27% των Ευρωπαίων αποδέχονται τον βιασμό υπό ορισμένες συνθήκες, ενώ το ποσοστό των Ελλήνων που συμμερίζονται την άποψη αυτή φθάνει στο 32%.

Τα ποσοστά εμφανίζονται ιδιαίτερα υψηλά σε χώρες της Ανατολικής και της Κεντρικής Ευρώπης, όπως η Ρουμανία, η Ουγγαρία, η Βουλγαρία και την Τσεχία. Στη Ρουμανία, για παράδειγμα, ποσοστό μεγαλύτερο του 50% των ερωτηθέντων εκτιμούν ότι το σεξ χωρίς συγκατάθεση δικαιολογείται υπό προϋποθέσεις.

Αν και υπάρχει σαφής διαχωρισμός ανάμεσα στην Ανατολική και τη Δυτική Ευρώπη, σχολιάζει η Washington Post, σε κάθε περίπτωση η γεωγραφία από μόνη της δεν δικαιολογεί τις εντυπωσιακές διαφορές. Ενώ στο Βέλγιο, λόγου χάριν, το 40% δικαιολογεί τον βιασμό σε συγκεκριμένες συνθήκες, στη γειτονική Ολλανδία μόνο το 15% έχει την ίδια άποψη.

Συνολικά, συμμετείχαν στην έρευνα περίπου 30.000 Ευρωπαίοι. Μεταξύ των κριτηρίων που κλήθηκαν να κρίνουν εάν δικαιολογούν ή όχι το σεξ χωρίς συγκατάθεση ήταν εάν το θύμα ήταν μεθυσμένο ή υπό την επήρεια ναρκωτικών, εάν φορούσε προκλητικά ρούχα, εάν συνοδευόταν με τη θέλησή του στο σπίτι έπειτα από πάρτι, εάν είχε προηγηθεί φλερτ, εάν περπατούσε μόνο του τη νύχτα ή εάν είχε πολλούς σεξουαλικούς συντρόφους.