Στη Νέα Υόρκη, επίκεντρο της μετάβασης στην εποχή προεδρίας του Τραμπ, η λίστα με τα ονόματα της επόμενης κυβέρνησης μεγαλώνει αλλά το θέμα Μιτ Ρόμνεϊ -ενδεχομένως στο υπουργείο Εξωτερικών- παραμένει ανοικτό: Οι δύο πολιτικοί, μέχρι πρότινος εχθροί, δείπνησαν μαζί συνεχίζοντας τις συνομιλίες, με φόντο όμως τις αντιστάσεις στα μετόπισθεν του Τραμπ που δεν θέλουν να δουν τον Ρόμνεϊ στην κυβέρνηση.

Ο ρεπουμπλικανός Μιτ Ρόμνεϊ, που είχε χάσει την προεδρία στις εκλογές του 2012, προχώρησε σε θερμό σχόλιο υποστήριξης του Ντόναλντ Τραμπ, σε μια προσπάθεια να καθησυχάσει τις ανησυχίες των πιστών υποστηρικτών του Τραμπ.

Ο πρώην κυβερνήτης της Μασαχουσέτης αλλά έχασε την εκλογική μάχη, σχολίασε θετικά την κίνηση του Τραμπ να στείλει «ένα μήνυμα ενότητας, φέρνοντας μαζί τους Αμερικανούς» αμέσως μετά την προεδρική εκλογή του στις 8 Νοεμβρίου.

Σχολιάζοντας τις διαδικασίες στελέχωσης της αμερικανικής κυβέρνησης, ο Ρόμνεϊ ανέφερε μάλιστα ότι «οι τελευταίες εξελίξεις ενισχύουν συνδυαστικά την ελπίδα μου ότι ο εκλεγμένος πρόεδρος Τραμπ είναι ο ιδανικός ηγέτης που μπορεί να μας οδηγήσει σε ένα καλύτερο μέλλον».

Ο Ρόμνεϊ έκανε τις δηλώσεις του μετά από γεύμα που είχε με τον Τραμπ, αλλά και τον πρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος Ρέινς Πρίμπους, σε γαλλικό εστιατόριο ενός ξενοδοχείου της αλυσίδας Τραμπ στο Μανχάταν.

Από τη στιγμή που ο Τραμπ άρχισε να συζητάει το σοβαρό ενδεχόμενο ανάθεσης στον Ρόμνεϊ του χαρτοφυλακίου του αμερικανικού ΥΠΕΞ, μερικά μέλη της ομάδας μεταβατικής διακυβέρνησης του εξέφρασαν τη σοβαρή αμφιβολία τους προσφέροντας ως εναλλακτική λύση τον πρώην δήμαρχο της Νέας Υόρκης και ένθερμο υποστηρικτή και φίλο του Τραμπ Ρούντι Τζουλιάνι.

Το ζήτημα που υπάρχει δημοσιοποιήθηκε μέσω σειράς τηλεοπτικών συνεντεύξεων που έδωσε την Κυριακή η υψηλόβαθμη σύμβουλος του Τραμπ Κέλιαν Κόνγουεϊ, τονίζοντας ότι οι υποστηρικτές του Τραμπ θα αισθανθούν «προδομένοι» εάν ο Ρόμνεϊ επιλεγεί τελικά στην ηγεσία του ΥΠΕΞ των ΗΠΑ.

Ο Τραμπ από την πλευρά του, συντηρεί ένα δραματικό πολιτικό τόνο στο θέμα της κάλυψης της θέσης του νέου αμερικανού ΥΠΕΞ. Πηγές της ομάδας μετάβασης υποστηρίζουν ότι ο Πρίμπους προωθεί την υποψηφιότητα του Ρόμνεϊ, που αποτελεί έναν από τους κεντρικούς πολιτικούς συνδέσμους μεταξύ του Τραμπ και της ηγετικής ομάδας του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος.

«Είχα ένα υπέροχο βράδυ με τον εκλεγμένο πρόεδρο Τραμπ. Είχαμε μία ακόμη συζήτηση για τα διεθνή θέματα. Οι συζητήσεις αυτές που έχω μαζί του είναι διαφωτιστικές, ενδιαφέρουσες και συναρπαστικές. Τις απόλαυσα πραγματικά» δήλωσε ο Ρόμνεϊ μετά το χθεσινοβραδινό δείπνο του με τον Τραμπ.

Για την ίδια θέση, ο Τραμπ εξετάζει και την υποψηφιότητα του Μπομπ Κόρκερ, Γερουσιαστή από το Τενεσί, ο οποίος προεδρεύει της επιτροπής Διεθνών Σχέσεων της Γερουσίας.

Ο Κόρκερ συναντήθηκε με τον Τραμπ νωρίτερα στον Πύργο Τραμπ στη Νέα Υόρκη, ενώ αμέσως μετά δήλωσε ότι ο Τραμπ «είναι αναγκαίο να επιλέξει κάποιον, με τον οποίο αισθάνεται άνετα και γνωρίζει καλά ότι η επικοινωνία και η ενημέρωση τους θα είναι καθημερινή». «Ο κόσμος πρέπει να γνωρίζει ότι ο ΥΠΕΞ είναι κάποιος που υποστηρίζει πλήρως τον πρόεδρο, ενώ είναι μία απόφαση που θα πρέπει να τη λάβει ο ίδιος» είπε χαρακτηριστικά ο Κόρκερ.