Δημοσίευμα της γερμανικής Bild θέλει την καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ να διαμήνυσε σε βουλευτές του κόμματός της πως αντιτίθεται σε νέο γύρο ενταξιακών συνομιλιών με την Τουρκία, ζητώντας τους να εξηγήσουν στους ψηφοφόρους τη θέση του πολιτικού της στρατοπέδου.

Αυτό σημαίνει, όπως σημειώνει η εφημερίδα, ότι οι συνομιλίες έχουν ουσιαστικά λήξει. Η Bild επικαλείται ανώνυμα στελέχη που συμμετείχαν στη συνάντηση των Χριστιανοδημοκρατών (CDU) με την καγκελάριο.

Ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε πει την Τρίτη ότι η Άγκυρα «δεν έχει σφραγίσει το βιβλίο» ακόμα στο θέμα ένταξής της στην ΕΕ από την περασμένη εβδομάδα που το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο πρότεινε το «πάγωμα» των ενταξιακών συνομιλιών, αλλά πρόσθεσε ότι η Άγκυρα έχει άλλες προοπτικές, με άλλα μέλη.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ψήφισε την περασμένη εβδομάδα – με 479 ψήφους υπέρ και 37 κατά – να υιοθετήσει μια μη-δεσμευτική πρόταση για την αναστολή των συνομιλιών με την Τουρκία λόγω της «δυσανάλογης αντίδρασης» της κυβέρνησης στο αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου.

Οι γερμανοί αξιωματούχοι επικρίνουν τους διωγμούς του Ερντογάν μετά το πραξικόπημα, παρότι η Μέρκελ -η οποία έχει υπ’ όψιν της τα εκατομμύρια των προσφύγων που διαμένουν ακόμα στη Τουρκία- τόνισε την Παρασκευή την ανάγκη να σεβαστεί και η Τουρκία αλλά και η ΕΕ τις δεσμεύσεις μεταξύ τους.

Ο Ερντογάν έχει εμμέσως απειλήσει πως θα ακυρώσει τη συμφωνία με την ΕΕ για το προσφυγικό, καθώς η Άγκυρα δεν βλέπει να προχωρά η επιδίωξή της για άρση της βίζα.

Μετά από το πραξικόπημα, η κυβέρνηση έθεσε υπό κράτηση ή απέλυσε πάνω από 125.000 άτομα – μεταξύ των και στρατιωτικοί, εκπαιδευτικοί, δικαστές, δημοσιογράφοι και κούρδοι ηγέτες – ισχυριζόμενη ότι υποστήριξαν το πραξικόπημα, ενώ οι αντίπαλοί της, όπως οργανώσεις δικαιωμάτων και μερικοί Δυτικοί σύμμαχοι, την κατηγορούν για προσπάθεια εξάλειψης κάθε αντικυβερνητικής διαφωνίας.