Για πρώτη φορά στον ενάμισι χρόνο που μετρά η στρατιωτική εμπλοκή της στο μέτωπο του συριακού εμφυλίου, η Ρωσία σήκωσε στρατηγικά βομβαρδιστικά Tu-95MS από το έδαφός της τα οποία κάλυψαν απόσταση 11.000 χλμ εκτοξεύοντας πυραύλους cruise πάνω από τη Μεσόγειο εναντίον στόχων του Ισλαμικού Κράτους και του Μετώπου αλ Νούσρα, βάσει ανακοίνωσης του ρωσικού υπουργείου Άμυνας που δίνει στη δημοσιότητα και οπτικό υλικό.

Ταυτόχρονα απογειώθηκαν ρωσικά μαχητικά από βάση στη Συρία, καθώς και από το αεροπλανοφόρο «Ναύαρχος Κουζνέτσοφ», σε επίθεση που εξαπολύεται για πρώτη φορά από τρία «μέτωπα».

Τα στρατηγικά βομβαρδιστικά ανεφοδιάστηκαν δύο φορές εν πτήσει καλύπτοντας απόσταση 11.000 χιλιομέτρων και πετώντας πάνω από τη Βόρεια Θάλασσα και τον ανατολικό Ατλαντικό, όπως μεταδίδουν Russia Today και Sputnik. Μετά την ολοκλήρωση της αποστολής τα Tu-95MS επέστρεψαν στις βάσεις τους.

Επιδρομές πραγματοποίησαν παράλληλα μαχητικά Su-33 που σηκώθηκαν από το αεροπλανοφόρο «Ναύαρχος Κουζνέτσοφ», καθώς και αεροσκάφη που απογειώθηκαν από τη ρωσική βάση Χμεϊμίμ στο έδαφος της Συρίας.

Τα Su-33 παρείχαν κάλυψη στα βομβαρδιστικά, ενώ «οι συντεταγμένες των στόχων είχαν επαληθευτεί και επιβεβαιωθεί» από διάφορα κανάλια των υπηρεσιών πληροφοριών, κατά το ρωσικό υπουργείο Άμυνας. Κατά την επιχείρηση χρησιμοποιήθηκαν επίσης μη επανδρωμένα αεροσκάφη (drones).

Στις αρχές της εβδομάδας είχαν σηκωθεί για πρώτη φορά μαχητικά από το «Ναύαρχος Κουζνέτσοφ», το μοναδικό αεροπλανοφόρο της Ρωσίας, ναυαρχίδα του στόλου που έστειλε το Κρεμλίνο ανοιχτά των ακτών της Συρίας.