Ο φιλορώσος υποψήφιος Ιγκόρ Ντόντον ανακηρύχθηκε νικητής έναντι της φιλοευρωπαίας Μάια Σάντου στις προεδρικές εκλογές στην πρώην σοβιετική δημοκρατία της Μολδαβίας που συγκλονίζεται εδώ και μήνες από βαθιά πολιτική κρίση. Πρώτη του προτεραιότητα «να ασκήσει πίεση» για πρόωρες βουλευτικές εκλογές ώστε να αλλάξει η κυβέρνηση, η οποία υποστηρίζει στενότερες σχέσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Δεν αποδέχεται το αποτέλεσμα η Μάια Σάντου καταγγέλλοντας νοθεία.

Νέες εκλογές θα σημάνουν ακόμη περισσότερη αστάθεια για τη Μολδαβία, όπου ένα σκάνδαλο διαφθοράς 1 δισ. δολαρίων που ξέσπασε το 2014 έβλαψε σοβαρά την εμπιστοσύνη προς τους φιλοευρωπαίους ηγέτες και είχε ως αποτέλεσμα να φυλακιστεί ο πρωθυπουργός. Έκτοτε η φτωχή αυτή χώρα είχε διαδοχικά τέσσερις πρωθυπουργούς.

Ο Ιγκόρ Ντόντον κέρδισε τις εκλογές της Κυριακής υποσχόμενος κατά την προεκλογική εκστρατεία να καταργήσει την εμπορική συμφωνία που υπέγραψε η πρώην σοβιετική δημοκρατία το 2014 με τις Βρυξέλλες, παρόλο που ορισμένοι αναλυτές και διπλωμάτες θέτουν ερωτήματα για το πόσο μακριά είναι πρόθυμος να προχωρήσει όσον αφορά την επαναφορά της Μολδαβίας στην τροχιά της Μόσχας.

«Οι αυτές δεν ήταν ούτε άψογες, ούτε ελεύθερες» δήλωσε η Μάια άντου σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε τη Δευτέρα.

«Αντιμετωπίσαμε ψέματα, χειραγώγηση, προσφυγή σε βρόμικο χρήμα και σε κυβερνητικά μέσα εναντίον μας» ανέφερε και υποσχέθηκε ότι «θα αγωνιστεί για κάθε ψήφο» και θα απαιτήσει να διεξαχθεί «έρευνα για κάθε παράβαση» που έγινε.

Η Σάντου ζήτησε επίσης την παραίτηση της Αλίνα Ρούσου, της προέδρου της Εκλογικής Επιτροπής και ανακοίνωσε ότι θα προσφύγει εναντίον της στο Συνταγματικό Δικαστήριο.

Στην πρωτεύουσα Κισινάου, αρκετές χιλιάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν το απόγευμα έξω από την έδρα της Εκλογικής Επιτροπής φωνάζοντας το σύνθημα «Δεν συμφωνούμε» και ζητώντας την ακύρωση των αποτελεσμάτων.

Μετά την καταμέτρηση του 100% των ψήφων ο Ντόντον ανακηρύχθηκε νικητής με ποσοστό 52,18% έναντι 47,82% της Σάντου. Η συμμετοχή ανήλθε στο 53,4%, αυξημένη κατά 4 μονάδες σε σύγκριση με τον πρώτο γύρο.

Ο Ντόντον δήλωσε σε τηλεφωνική συνέντευξή του στο ρωσικό τηλεοπτικό δίκτυο Rossiya 24 πως οι ψηφοφόροι «ενώθηκαν και ψήφισαν υπέρ της φιλίας με τη Ρωσία, υπέρ της ουδετερότητας, υπέρ της ορθοδοξίας μας, υπέρ της ενότητας της χώρας».

«Μπροστά μας έχουμε μια πολύ σοβαρή μάχη, αλλά είμαστε έτοιμη για τη μάχη αυτή» προσέθεσε αναφερόμενος στις βουλευτικές εκλογές που θέλει να επισπεύσει ώστε να πραγματοποιηθούν την ερχόμενη χρονιά, αντί να περιμένει έως το 2018.

Το Κρεμλίνο από την πλευρά του ανακοίνωσε διά του εκπροσώπου του Ντμίτρι Πεσκόφ πως «σέβεται την επιλογή του μολδαβικού λαού και συγχαίρει τον νικητή».

«Οι δύο χώρες μας είχαν πολύ στενές σχέσεις πριν υπάρξει μια διολίσθηση προς τον περιορισμό τους», δήλωσε ο Πεσκόφ. «Η Ρωσία εξακολουθεί να ευνοεί την εξομάλυνση και την ανάπτυξη των σχέσεών του με τη Μολδαβία» συμπλήρωσε.

Είναι η πρώτη φορά από το 1996 στη Μολδαβία, μια φτωχή χώρα 3,5 εκατ. κατοίκων στριμωγμένη ανάμεσα στη Ρουμανία και την Ουκρανία, που ο αρχηγός του κράτους εξελέγη με καθολική ψηφοφορία. Τις εκλογές παρακολούθησαν περισσότεροι από 4.000 Μολδαβοί και ξένοι παρατηρητές.