Οι ΗΠΑ αναλύουν τους πρώτους διορισμούς του Τραμπ στο Λευκό Οίκο ψάχνοντας ενδείξεις για το πώς θα κινηθεί – και η ανάγνωση του μηνύματος είναι, αναλόγως της οπτικής, είτε δύσκολη απόπειρα τήρησης ισορροπιών είτε μία ακόμη δυσκολότερη απόπειρα σύνθεσης αντίρροπων δυνάμεων.

Δίπλα στον «καθεστωτικό» Ρέινς Πρίμπους, ο μελλοντικός πρόεδρος διάλεξε τον Μάικλ Μπάνον, ο οποίος είχε χτίσει μέρος του αμερικανικού συνωμοσιολογικού Διαδικτύου της «εναλλακτικής δεξιάς» πριν δώσει τα φώτα του στην προεκλογική εκστρατεία του Τραμπ.

Τι ήταν ο Μπάνον πριν τον πάρει, στα μέσα Αυγούστου, ο Τραμπ στο «στρατηγείο» του; Βρισκόταν επικεφαλής της ιστοσελίδας Breitbart News, μίας από τις ναυαρχίδες του πεδίου της λεγόμενης «εναλλακτικής δεξιάς» (alt right) στο αμερικανικό Ίντερνετ, το οποίο είχε ξεκινήσει το 2007 και είχε ξεχωρίσει γρήγορα με την επιθετική διάδοση «ειδήσεων» μπλεγμένων με θεωρίες συνωμοσίας που είχαν πολλές φορές έντονα ρατσιστικό ή σοβινιστικό χρώμα.

Οι πόντοι του ίδιου του Μπάνον, που ήταν προηγουμένως επιτυχημένος επιχειρηματίας και ανέλαβε το Breitbart μετά το θάνατο του ιδρυτή του, είχε ανέβει μετά τα ντοκιμαντέρ του για την Σάρα Πέιλιν. Για το αμερικανικό τοπίο, ήταν ο «Μάικλ Μουρ της εναλλακτικής δεξιάς».

Ήδη από την αρχή της προεκλογικής εκστρατείας, το Breitbart News είχε συνταχθεί με τον Τραμπ διαδίδοντας την πιο πολεμική ρητορική απέναντι στην Κλίντον και τις πιο καλπάζουσας φαντασίας θεωρίες συνωμοσίας.

Ό,τι απλώς υπονοούσε ο Τραμπ (ώστε να μην φέρει το βάρος της απόδειξης), το Breitbart συμπλήρωνε πολύ «λεπτομερέστερα» -είτε καλλιεργώντας συνειδητά την ταύτιση μουσουλμάνων με τρομοκράτες, είτε παρουσιάζοντας με εμφανή απέχθεια το κίνημα «οι Ζωές των Μαύρων έχουν σημασία» (που γεννήθηκε στις διαδηλώσεις μετά τις αστυνομικές σφαίρες σε Αφροαμερικανούς) είτε ασχολιόταν εκτενέστατα με τα την «κατάσταση της υγείας» της Κλίντον (η εντύπωση που αποκόμιζε κανείς αν διάβαζε μόνο το Breitbart ήταν πως η Κλίντον είχε… ελάχιστα λεπτά ζωής και στεκόταν όρθια χάρη σε κάποιο κακόβουλο θαύμα).

Όταν ο Τραμπ τον έκανε τον Αύγουστο επιτελή της προεκλογικής του εκστρατείας, δεν ήταν ανταμοιβή για τις υπηρεσίες του, αλλά απόδειξη πως σκόπευε να αξιοποιήσει στο έπακρο αυτούς τους διαύλους.

Ανάλογη είναι πιθανότατα και η επιλογή του Τραμπ τώρα, μετά την επικράτησή του, να τον κάνει επικεφαλής της ομάδας πολιτικού σχεδιασμού.

Ο πρωταρχικός ρόλος που μπορεί να έχει ο Μπάνον είναι να συντηρεί τις σχέσεις του Τραμπ με την υπερσυντηρητική πτέρυγα ψηφοφόρων και ΜΜΕ. Εν τοις πράγμασι ωστόσο, αυτό θα κληθεί να κάνει ενώ συνεργάζεται και συμπορεύεται με τον Ρέινς Πρίμπους, τον επόμενο προσωπάρχη του Λευκού Οίκου, δηλαδή τη φωνή του «κατεστημένου των Ρεπουμπλικανών».

Η σύνθεση που θα προκύψει από όλο αυτό -ακόμη και συνυπολογίζοντας το δεδομένο ότι πιθανότατα πολλά θα επισκιάζονται από την παρουσία του Τραμπ- θα είναι τόσο ενδιαφέρουσα όσο και απρόβλεπτη.