Αφήνοντας στην άκρη τη διπλωματική γλώσσα, ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ δηλώνει καθαρά πως η εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ «ενέχει τον κίνδυνο να διαταράξει τις διατλαντικές σχέσεις στα θεμέλια και τη δομή τους».

Ο πρόεδρος της Κομισιόν δηλώνει ότι ο Τραμπ δεν γνωρίζει τίποτα για την Ευρώπη και τον κόσμο «και θα χαραμίσουμε δύο χρόνια» μέχρι να μάθει.

Παράλληλα, τονίζει ότι οι δηλώσεις Τραμπ για την ασφάλεια και το ΝΑΤΟ ενδεχομένως να έχουν «ολέθριες συνέπειες».

Μεταξύ πολλών άλλων ο εκλεγμένος πρόεδρος των ΗΠΑ έχει αμφισβητήσει τη ρήτρα συλλογικής άμυνας του ΝΑΤΟ, ενώ δεν κρύβει τον… θαυμασμό του για τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν.

«Χρειάζεται να διδάξουμε στον Τραμπ τι σημαίνει Ευρώπη και πως δουλεύει το ευρωπαϊκό σύστημα» δήλωσε ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ μιλώντας σε κοινό από φοιτητές στο Λουξεμβούργο, προσθέτοντας πως οι Αμερικανοί συνήθως δεν ενδιαφέρονται για την Ευρώπη.

«Νομίζω θα χαραμίσουμε δύο χρόνια πριν ο κ. Τραμπ γυρίσει τον κόσμο που δεν γνωρίζει» επισήμανε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο οποίος είχε ήδη επικρίνει τις θέσεις Τραμπ για το παγκόσμιο εμπόριο, την πολιτική για το κλίμα και την ασφάλεια.

Στην ομιλία του προς τους φοιτητές ο Γιούνκερ υπενθύμισε πως ο Τραμπ θεωρούσε το Βέλγιο, έδρα της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, είναι πόλη…

Οι δηλώσεις Γιούνκερ αντικατοπτρίζουν το σοκ και την ανησυχία στην Ευρώπη λόγω της εκλογής Τραμπ και έρχονται σε αντίθεση με τις πιο διπλωματικές αντιδράσεις Ευρωπαίων ηγετών μετά την νίκη του μεγιστάνα του Real Estate.