Σε μια σκηνή που μοιάζει βγαλμένη από σενάριο σουρεαλιστικής ταινίας Μπαράκ Ομπάμα και Ντόναλντ Τραμπ αντάλλαξαν χειραψία και «εγκάρδια» λόγια μπροστά στις κάμερες στο Οβάλ Γραφείο, με τον μεγιστάνα του Real Estate να δηλώνει πως ήταν «τιμή του» η συνάντηση με τον Ομπάμα και να εκφράζει τον «μεγάλο σεβασμό» που τρέφει για τον απερχόμενο πρόεδρο, σε βαθμό που θα ζητά τις συμβουλές του στο μέλλον… Ο ίδιος ο Ομπάμα μίλησε για μία «εξαίρετη» συνάντηση επισημαίνοντας πως θα κάνει ό,τι μπορεί για να πετύχει ο Τραμπ γιατί έτσι θα πετύχει η Αμερική.

Τη στιγμή που δεκάδες χιλιάδες Αμερικανοί ξεχύνονται στους δρόμους ανά τις ΗΠΑ με πλακάτ και συνθήματα «Not my President», ο Ντόναλντ Τραμπ συναντήθηκε με τον Μπαράκ Ομπάμα στον Λευκό Οίκο -το πρώτο βήμα προς τη μετάβαση της εξουσίας που θα επισφραγιστεί την 20ή Ιανουαρίου με την ορκωμοσία του Τραμπ στο προεδρικό αξίωμα.

Ο Μπαράκ Ομπάμα βρέθηκε στη θέση να υποδέχεται στον Λευκό Οίκο τον άνθρωπο που πρωτοστάτησε στην εκστρατεία συκοφάντησής του το 2008 με τους γνωστούς ισχυρισμούς ότι δεν έχει γεννηθεί στις ΗΠΑ, και να καλείται να παραδώσει στο πρόσωπο που έχει διχάσει τις ΗΠΑ και υπόσχεται να εξαϋλώσει την πολιτική κληρονομιά του.

Κατά τη διάρκεια της πλέον διχαστικής και τοξικής προεκλογικής εκστρατείας που έληξε με το σοκ της εκλογής Τραμπ, παρά την υπερίσχυση της Χίλαρι Κλίντον σε ψήφους, ο Ομπάμα είχε χαρακτηρίσει τον Τραμπ επικίνδυνο μιλώντας για «πρωτοφανούς ανεπάρκειας» υποψήφιο για την προεδρία των ΗΠΑ που δεν μπορεί να έχει στην κατοχή του τους κωδικούς για τα πυρηνικά όπλα των ΗΠΑ.

Ο Τραμπ από την άλλη αποκαλούσε κάθε μέρα «ανίκανο» τον Μπαράκ Ομπάμα και μόλις προς τα τέλη της εκστρατείας αναγκάστηκε τελικά να παραδεχθεί πως έχει γεννηθεί στις ΗΠΑ ο Αμερικανός πρόεδρος -αφού «επένδυσε» χρόνια στην αμφισβήτηση της νομιμότητάς του.

Η συνάντηση στον Λευκό Οίκο διήρκεσε 90 λεπτά, μία ώρα περισσότερο του προγραμματισμένου. Συνοψίζοντας εν συνεχεία ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζος Έρνεστ ανέφερε πως Ομπάμα και Τραμπ φυσικά δεν έλυσαν τις διαφορές τους, αλλά στη βάση της συμφωνίας τους για την ανάγκη ομαλής πολιτικής μετάβασης «η συνάντηση μπορεί τελικά να ήταν τουλάχιστον λιγότερο άβολη απ’ όσο κάποιοι μπορεί να περίμεναν».

Ο ίδιος ο Τραμπ, αφού είπε ότι δεν έχει συναντήσει ξανά τον Ομπάμα και περίμενε η συνομιλία να κρατήσει 10 ή 15 λεπτά, υπογράμμισε πως ήταν «μεγάλη τιμή του» να συνομιλήσει με τον Αμερικανό πρόεδρο.

«Συζητήσαμε πολλά διαφορετικά ζητήματα, κάποια υπέροχα, και κάποιες δυσκολίες» ανέφερε ο Τραμπ συμπληρώνοντας ότι όχι μόνο ανυπομονεί να συναντήσει τον Ομπάμα στο μέλλον, αλλά θα ζητά και τις συμβουλές του όταν θα αναλάβει την προεδρία.

Σε εξίσου συμφιλιωτικό τόνο ο Ομπάμα δήλωσε ότι συνομίλησαν για οργανωτικά ζητήματα σχετικά με τη στελέχωση του Λευκού Οίκου, ζητήματα εσωτερικής και εξωτερικής πολίτης, και απευθυνόμενος στον Τραμπ είπε ότι «θέλουμε τώρα να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να σας βοηθήσουμε να επιτύχετε γιατί έτσι επιτυγχάνει η Αμερική».

Η συνάντηση ήταν «εξαίρετη» είπε ο Ομπάμα και ταυτόχρονα απηύθυνε εκ νέου κάλεσμα ενότητας, τονίζοντας ότι η χώρα πρέπει να ενωθεί για να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις.

Ανέφερε ακόμη πως θέλει ο Ντόναλντ Τραμπ και η σύζυγός του να αισθάνονται ευπρόσδεκτοι στον Λευκό Οίκο.

Το ζεύγος Ομπάμα, πάντως, απέφυγε την παραδοσιακή κοινή φωτογραφία με τους επόμενους ενοίκους του Λευκού Οίκου. Στην πρώτη επίσκεψή τους στον Λευκό Οίκο μετά τη νίκη του 2008 οι Μπαράκ και Μισέλ Ομπάμα φωτογραφήθηκαν με τον Τζορτζ Ο.Μπους και την σύζυγό του Λόρα.

Η αυτοκινητοπομπή του Ντόναλντ Τραμπ πέρασε τις πύλες του Λευκού Οίκου λίγο μετά τις 11.30, τοπική ώρα, μακριά από τις κάμερες και τα φλας. Έφθασε στην Ουάσινγκτον με το ιδιωτικό του αεροσκάφος συνοδευόμενος από την σύζυγό του Μελάνια, η οποία είχε επίσης συνάντηση με την Μισέλ Ομπάμα.

Μιλώντας μετά τη συνάντηση στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζος Έρνεστ δήλωσε ότι ο Μπαράκ Ομπάμα «αποκόμισε τη βεβαιότητα ότι ο εκλεγμένος πρόεδρος δεσμεύεται για μία αποτελεσματική, ομαλή μετάβαση».

Επισήμανε ότι συζήτησαν σχετικά με την στελέχωση της επόμενης κυβέρνησης, καθώς και ζητήματα που σχετίζονται με το επικείμενο ταξίδι του Αμερικανού προέδρου σε Γερμανία, Ελλάδα και Περού.

Σχετικά με τις διαδηλώσεις με το σύνθημα «Not my President» ανά τις ΗΠΑ, ο Τζος Έρνεστ ανέφερε πως ο Μπαράκ Ομπάμα πιστεύει ότι οι πολίτες έχουν το δικαίωμα να διαδηλώνουν σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη νίκη του Ντόναλντ Τραμπ, αλλά θέλει να στείλει το μήνυμα ότι «είμαστε όλοι Αμερικανοί και πατριώτες», πριν από Δημοκρατικοί ή Ρεπουμπλικανοί.

«Είναι σημαντικό για εμάς να θυμόμαστε, μια-δυο μέρες μετά τις εκλογές, ότι είμαστε Δημοκρατικοί και Ρεπουμπλικάνοι, αλλά πρώτα είμαστε Αμερικανοί και πατριώτες», ανέφερε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου. «Αυτό είναι το μήνυμα που ο πρόεδρος ελπίζει ότι θα ακούσουν οι περισσότεροι» προσέθεσε.

Στις πρώτες δηλώσεις του μετά τη νίκη Τραμπ την Τετάρτη, ο Ομπάμα είχε στείλει ενωτικό μήνυμα λέγοντας ότι η «ειρηνική μετάβαση της εξουσίας είναι ένα από τα χαρακτηριστικά της δημοκρατίας μας». «Σε τελική ανάλυση, ανήκουμε όλοι στην ίδια ομάδα» δήλωσε ο απερχόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ.