«Πολλοί Ελληνοαμερικανοί τάσσονται υπέρ ή κατά των δύο προεδρικών υποψηφίων. Ωστόσο ο Ντόναλντ Τραμπ και η Χίλαρι Κλίντον δεν έχουν πει και πολλά κατά τη διάρκεια της προεκλογικής τους εκστρατείας για την Ελλάδα και για τη στάση που θα κρατήσουν στην ελληνική κρίση, για το ρόλο της Ελλάδας στη διεθνή σκηνή ή για τα λεγόμενα ελληνικά ζητήματα, όπως είναι οι ελληνοτουρκικές σχέσεις και η διαμάχη με τη FYROM για το όνομα της Μακεδονίας», γράφει ο συνεργάτης της ιστοσελίδας greekreporter.com Φίλιπ Χρυσόπουλος.
Η τελευταία φορά που ο Ντόναλντ Τραμπ μίλησε για την Ελλάδα ήταν την 1η Ιουλίου 2015, όταν η ελληνική κυβέρνηση ήταν ακόμα σε διαπραγματεύσεις με τους πιστωτές της. Μιλώντας στο Fox News ο ρεπουμπλικανός υποψήφιος είπε ότι οι ΗΠΑ δεν θα έπρεπε να αναμιχθούν πολύ στο ζήτημα του ελληνικού χρέους.
Αποστάσεις Τραμπ
«Θα κρατούσα κάποιες αποστάσεις, δεν θα αναμιγνυόμουν», απάντησε όταν ρωτήθηκε για το τι θα έπραττε αν ήταν πρόεδρος. «Έχουμε αρκετά προβλήματα. Αφήστε τη Γερμανία να διαχειριστή το ελληνικό. Κι αν η Γερμανία δεν το πράξει, πιθανότατα να σώσει την κατάσταση ο Πούτιν», είχε προσθέσει ο Τραμπ.
«Η Χίλαρι Κλίντον, η οποία επίσης δεν αναφέρθηκε στην Ελλάδα πρόσφατα, μοιάζει να ενδιαφέρεται κάπως περισσότερο για την Ελλάδα και να έχει μια πιο διαμορφωμένη άποψη», γράφει ο Ελληνοαμερικανός σχολιαστής. Ο Φίλιπ Χρυσόπουλος υπογραμμίζει ότι, παρά ταύτα, «κατά τη διάρκεια της θητείας της ως υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ η υποψήφια των Δημοκρατικών δεν προσέφερε και τόση απτή βοήθεια στην Ελλάδα».
«Ελληνική τραγωδία»
Ο σχολιαστής της greekreporter.gr (η ιστοσελίδα δημιουργήθηκε το 2009 στο Πανεπιστήμιο Νόρθριτζ της Καλιφόρνια και έχει πάνω από 4,5 εκατομμύρια αναγνώστες) θυμίζει ότι η Κλίντον μιλώντας το 2015 σε εκδήλωση στην Αϊόβα είχε χαρακτηρίσει την ελληνική κρίση «τραγωδία».
«Η Ελλάδα είναι σύμμαχος στο ΝΑΤΟ και μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και οι ΗΠΑ έχουν μια μεγάλη, ενεργή και επιτυχημένη ελληνοαμερικανική κοινότητα, έτσι θέλω να δω μια λύση στο ελληνικό πρόβλημα», είχε πει η Κλίντον. Και είχε προσθέσει ότι «προφανώς στο τέλος της μέρας εναπόκειται στον ελληνικό λαό να αποφασίσει τι επιθυμεί να πράξει και ελπίζω ότι θα έχουμε ένα αποτέλεσμα που θα βοηθήσει την Ελλάδα να ανακάμψει και να παραμείνει στη ζώνη του ευρώ».
Η Ελένη Κουναλάκη, μια δραστήρια ελληνοαμερικανίδα που είχε υπηρετήσει ως πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Ουγγαρία και τώρα παρέχει τις υπηρεσίες της ως σύμβουλος εξωτερικής πολιτικής στην προεκλογική εκστρατεία της Κλίντον, έχει περισσότερα να πει για την άποψη της Δημοκρατιής υποψήφιας σε ό,τι αφορά τα ελληνικά θέματα.
«Η Χίλαρι μας λατρεύει»
«Η Χίλαρι Κλίντον γνωρίζει την Ελλάδα. Είχε μεταβεί αρκετές φορές εκεί όταν ήταν Πρώτη Κυρία. Έχει πολύ βαθιές και εκτεταμένες σχέσεις με την Ελληνοαμερικανική Κοινότητα. Έχει επισκεφθεί το Πατριαρχείο μας. Έφερε και τον σύζυγό της στο Πατριαρχείο, ήταν ο πρώτος εν ενεργεία πρόεδρος των ΗΠΑ που επισκέφθηκε ποτέ το Πατριαρχείο», δηλώνει η Ελένη Κουναλάκη.
Η σύμβουλος της Κλίντον θεωρεί ότι η υποψήφια πρόεδρος «λατρεύει την Ελλάδα», πιστεύει στη σημασία της σταθερότητας στην Ελλάδα, και της οικονομικής σταθερότητας και της ασφάλειας στην Ελλάδα.
«Έργα, όχι λόγια»
Ο Έλληνας σύμβουλος του Ντόναλν Τραμπ Χρίστος Μαραφάτσος, από την πλευρά του, υποστηρίζει ότι η πλειονότητα της Ελληνοαμερικανικής Κοινότητας υποστηρίζει τον Ντόναλντ Τραμπ ακριβώς επειδή δεν λέει μεγάλα λόγια συμπάθειας, αλλά επειδή είναι άνθρωπος της δράσης. Ο Μαραφάτσος πιστεύει ότι ο Τραμπ ως πρόεδρος θα πάρει φιλελληνικές θέσεις και θα πιέσει το ΔΝΤ και την ΕΕ να διαγράψουν μέρος του ελληνικού χρέους.
«Ο Τραμπ ενδιαφέρεται αληθινά για την Ελλάδα. Εμείς σαν Έλληνες δεν έχουμε ανάγκη τη συμπάθεια κανενός. Εκείνο που ζητούμε είναι πράξεις. Είμαστε περήφανοι για ό,τι καταφέραμε στις ΗΠΑ», δηλώνει ο Μαραφάτσος στην greekreporter.com.
«Πόσο εύκολο είναι, αλήθεια, να υπερασπιστεί κανείς τον πιο διαφιλονικούμενο υποψήφιο στην αμερικανική ιστορία;», αναρωτιέται ο ρεπόρτερ της ελληνοαμερικανικής ιστοσελίδας. Ο Μαλαφάτσος παραδέχεται ότι ο Τραμπ έχει κάνει λάθη, προσθέτει όμως ότι λάθη έχουν κάνει όλοι οι υποψήφιοι στις προεδρικές εκστρατείες.
«Πιστεύω ότι αν κάνει κάποιος ένα λάθος και ζητήσει συγγνώμη και αναγνωρίσει τις ευθύνες του δεν υπάρχει πρόβλημα. Τέτοιο πρόεδρο θέλω εγώ για τη χώρα», καταλήγει ο σύμβουλος του Τραμπ.
Αμφότεροι οι Ελληνοαμερικανοί πολιτικοί σύμβουλοι συμφωνούν σε ένα θέμα, γράφει ο Φίλιπ Χρυσόπουλος: «Η Ελληνική κοινότητα διαδραματίζει ένα σημαντικό ρόλο στην εκλογή αυτή δεδομένου ότι πάρα πολλοί Ελληνοαμερικανοί θα πάνε στις κάλπες για να ψηφίσουν, ανεξάρτητα από το ποιον υποψήφιο θα υποστηρίξουν».