Τα σχέδια για το μέλλον της ΕΕ πρέπει να επικεντρωθούν στις ανάγκες των κρατών-μελών, λέει στο «Βήμα» ο Βίτολντ Βαστσικόφσκι. Ο πολωνός υπουργός Εξωτερικών που βρέθηκε στην Αθήνα ξεκαθαρίζει ότι οι «αυταπάτες ομοσπονδιακής φύσεως» πρέπει να αποφεύγονται. Σημειώνει επίσης ότι η πολιτική και στρατιωτική στάση της Ρωσίας ευθύνεται σημαντικά για την επιδείνωση της κατάστασης της ευρωατλαντικής ασφάλειας. Προειδοποιεί δε για προσφυγή στο Δικαστήριο της ΕΕ αν δεν εφαρμοστεί η κοινοτική νομοθεσία στην περίπτωση του ρωσικού αγωγού Nord Stream 2 για μεταφορά αερίου απευθείας στη Γερμανία.
Μετά το Brexit, έχει ανοίξει διάλογος για το μέλλον της Ευρώπης. Η Πολωνία υποστηρίζει περισσότερη ή λιγότερη Ευρώπη;
«Η πολωνική κυβέρνηση θεωρεί ότι οι αιτίες της δυσαρέσκειας της πλειοψηφίας των Βρετανών με την τρέχουσα κατάσταση στην ΕΕ είναι γενικότερης φύσεως. Η προοπτική απώλειας ενός εξαιρετικά σημαντικού κράτους-μέλους θα ήταν σκόπιμο να προτρέψει τους υπολοίπους να αναθεωρήσουμε μερικές από τις κοινά αποδεκτές παραδοχές για την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση. Για εμάς, το δίλημμα περισσότερη ή λιγότερη Ευρώπη δεν είναι το σημαντικότερο. Χρειαζόμαστε μια Ευρώπη που λειτουργεί καλύτερα, ορισμένες φορές με περαιτέρω ολοκλήρωση, όπως με την Ενιαία Αγορά, άλλες φορές όμως επιστρέφοντας εξουσίες στο εθνικό επίπεδο. Τα εθνικά κράτη αποτελούν τους ακρογωνιαίους λίθους της Ευρώπης. Οι σχεδιασμοί για το μέλλον της ΕΕ θα έπρεπε να θέτουν τις ανάγκες τους στο επίκεντρο».
Οι χώρες του Βίζεγκραντ δέχονται κριτική για τη στάση τους στο Προσφυγικό και έναντι του κράτους Δικαίου. Πώς απαντάτε;
«Η ομάδα V4 δεν επιδιώκει να επιβάλει κάτι σε άλλους –προσπαθούμε να αντιπροσωπεύσουμε τις ευαισθησίες και τα συμφέροντα της περιφέρειάς μας, να συμβάλουμε στη διαμόρφωση ορθών πολιτικών απαντήσεων στις προκλήσεις της ΕΕ. Χάρη στην αποφασιστικότητά μας ο διάλογος για την αντιμετώπιση των προκλήσεων της μετανάστευσης μετατοπίζεται περισσότερο προς την αντιμετώπιση των γενεσιουργών αιτιών αυτής, καθώς και προς την προστασία των εξωτερικών συνόρων. Οι ισχυρισμοί ότι δεν ενεργούμε με πνεύμα αλληλεγγύης είναι άδικοι. Δεν αποφεύγουμε να αναλάβουμε το βάρος που μας αναλογεί, αλλά οφείλουμε να λάβουμε υπόψη τις δυνατότητές μας. Οσον αφορά την αρχή της αλληλεγγύης, θέλω να τονίσω ότι από την αρχή του έτους η πολωνική συνοριοφυλακή παρείχε βοήθεια στην Ελλάδα και στη Frontex. Πιστεύουμε ότι η ευρωπαϊκή απάντηση στη μεταναστευτική κρίση οφείλει να λάβει υπόψη της την ειδική κατάσταση, το δυναμικό, τις δυνατότητες και τους τομείς ειδίκευσης κάθε κράτους. Να επιτρέπεται στα κράτη να παρέχουν βοήθεια στους τομείς όπου διαθέτουν τη μεγαλύτερη εμπειρία και τα περισσότερα μέσα».
Συμφωνείτε ότι η άνοδος του λαϊκισμού και του αντιευρωπαϊσμού οφείλεται στην έκρηξη του Προσφυγικού;
«Ο λαϊκισμός και ο αντιευρωπαϊσμός αποτελούν ανησυχητικά φαινόμενα. Οι πηγές των προβλημάτων είναι πολλαπλές. Αντιμετωπίζουμε εξωτερικές πιέσεις, την παγκοσμιοποίηση, με τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματά της, την ψηφιακή επανάσταση που καταστρέφει υφιστάμενα επιχειρηματικά μοντέλα και δημιουργεί νέα στην Ευρώπη. Πρέπει να ξεκινήσουμε θέτοντας τον πήχη των προσδοκιών για την ΕΕ σε ένα ρεαλιστικό επίπεδο. Για τη Βαρσοβία, η ευρωπαϊκή ολοκλήρωση είναι ευεργετική από την άποψη της αύξησης της ευημερίας και την παροχή ενός πλαισίου για την ειρηνική συνύπαρξη των ευρωπαϊκών εθνών. Δεν μπορούμε όμως να περιμένουμε ότι θα λύσει όλα τα εθνικά ή συστημικά προβλήματα. Οφείλουμε να είμαστε προσεκτικοί σχετικά με αυταπάτες ομοσπονδιακής φύσεως, δεδομένου ότι η ανάδυση ενός ευρωπαϊκού έθνους απέχει έτη φωτός. Οφείλουμε να ξεκινήσουμε με την επανατοποθέτηση των εθνικών κρατών στην καρδιά της ΕΕ. Εάν ενισχυθεί η νομιμοποίηση της ΕΕ με αυτόν τον τρόπο, θα αντιμετωπιστούν ορισμένες από τις αιτίες της χαμηλής της δημοτικότητας σε ορισμένες περιοχές της ΕΕ».
Ζητήσατε από την Κομισιόν να εξετάσει εις βάθος το σχέδιο του αγωγού Nord Stream 2. Γιατί;
«Το έργο αυτό εγείρει αντιπαραθέσεις για νομικούς, οικονομικούς και γεωπολιτικούς λόγους. Θέτει ακόμα μια διαχωριστική γραμμή μεταξύ κρατών-μελών σε αυτή τη δύσκολη για την ΕΕ συγκυρία. Πρώτον, οφείλει να εφαρμόζεται η κοινοτική νομοθεσία για όλα τα κράτη-μέλη όσον αφορά τα έργα υποδομής. Η Επιτροπή υπήρξε αυστηρή σχετικά με τις υποδομές φυσικού αερίου στην Πολωνία, με το έργο του αγωγού South Stream στη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Αναμένουμε την ίδια αντιμετώπιση στο βορειοδυτικό τμήμα της Ευρώπης. Δεύτερον, το έργο δεν διαθέτει οικονομική αιτιολόγηση, δεδομένου ότι η δυναμικότητα της υφιστάμενης ρωσικής υποδομής μεταφοράς φυσικού αερίου στην ΕΕ υποχρησιμοποιείται σε μεγάλο βαθμό. Αυτό οδηγεί στο τρίτο ζήτημα: την πολιτική φύση του έργου. Προορίζεται να παρακάμψει την Ουκρανία και να δώσει στη Ρωσία ακόμη ένα μέσο πίεσης προς τις χώρες της Κεντρικής και της Ανατολικής Ευρώπης. Από γεωπολιτικής απόψεως αντίκειται στις κυρώσεις που έχει επιβάλει η ΕΕ στη Ρωσία και την υποστήριξη των πολιτικών της ΕΕ για την Ουκρανία. Η κατάσταση στην Ανατολική Ουκρανία και στη Συρία καθιστούν αυτή την εκτίμηση όλο και περισσότερο βάσιμη. Η πλήρης συμμόρφωση όλων των έργων υποδομής με την ευρωπαϊκή νομοθεσία και τους στόχους ενεργειακής ασφάλειας ήταν επίσης η έκκληση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Δεκεμβρίου 2015. Είναι ένα ζήτημα που αφορά όχι μόνο την ευρωπαϊκή ενότητα, αλλά και την αξιοπιστία της ΕΕ. Η Πολωνία είναι αποφασισμένη να την υπερασπιστεί, ακόμη και εάν χρειαστεί να απευθυνθεί στο Δικαστήριο της ΕΕ. Δεν θα αποδεχθούμε την παθητική στάση των ευρωπαϊκών θεσμών ή την «a la carte» στάση άλλων κρατών. Θεωρούμε ότι το έργο δεν συμμορφώνεται με την ευρωπαϊκή νομοθεσία και πολιτική, άποψη που συμμερίζονται 9 κράτη της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης με αυξανόμενη υποστήριξη από εταίρους της Βορειοδυτικής Ευρώπης».
ΣΤΕΝΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ

Πείτε μας δύο λόγια για το επίπεδο των ελληνοπολωνικών σχέσεων…
«Η επίσκεψη του κ. Κοτζιά στην Πολωνία τον Μάρτιο δεν πραγματοποιήθηκε λόγω ορισμένων απρόβλεπτων αλλαγών στο πρόγραμμά του. Αλλά ήταν στην Πολωνία τον Ιούλιο για την έκτακτη διάσκεψη που συγκλήθηκε για να συζητηθεί το Brexit. Αυτή θα είναι η δεύτερη συνάντησή μας. Διατηρούμε φιλικές και ουσιαστικές σχέσεις με την Ελλάδα. Η απόσταση μεταξύ μας μπορεί να είναι μεγάλη γεωγραφικά, αλλά είμαστε μέλη της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, οργανισμών που μας παρέχουν πλαίσιο στενής συνεργασίας. Πέραν αυτού, έχουμε τακτικές ανταλλαγές επισκέψεων και οι πολιτικές μας επαφές είναι καλές. Δεν μπορούμε να ξεχνάμε τις επαφές μεταξύ των λαών μας. Ιστορικά, παρείχαμε άσυλο σε χιλιάδες πρόσφυγες του ελληνικού εμφυλίου πολέμου. Παρ’ όλο που η Πολωνία ήταν και η ίδια κατεστραμμένη από τον πόλεμο, υποδεχθήκαμε πολλούς Ελληνες. Η Ελλάδα άνοιξε τις πόρτες της σε πολωνούς πρόσφυγες και μετανάστες τη δεκαετία του 1980. Είμαστε ευγνώμονες στον ελληνικό λαό για τη χείρα βοηθείας που έτεινε τότε. Σήμερα η Ελλάδα αποτελεί έναν από τους πιο δημοφιλείς προορισμούς των πολωνών τουριστών».

Επιδείνωση της ευρωατλαντικής ασφάλειας
«Η Ρωσία είναι σαφής απειλή για τους γείτονές της»

Σας ανησυχεί η δυναμική επανεμφάνιση της Ρωσίας;

«Η Πολωνία αξιολογεί με νηφαλιότητα τις δηλώσεις, τις ενέργειες και τις αυξανόμενες στρατιωτικές δυνατότητες της Ρωσίας. Η Ρωσία συνιστά σαφή και τρέχουσα απειλή για τους γείτονές της, αλλά όχι μόνο για αυτούς. Τα καλύτερα «φρέσκα» παραδείγματα: εισβολή στην Κριμαία, στρατιωτική παρέμβαση στη Συρία. Επί σειρά ετών, η Ρωσία εκσυγχρονίζει τις ένοπλες δυνάμεις και το οπλοστάσιό της, συμπεριλαμβανομένων των πυρηνικών όπλων και των μέσων μεταφοράς αυτών, αυξάνοντας την παρουσία τους κατά μήκος των συνόρων της και πέραν αυτών. Δεν αισθανόμαστε άνετα γνωρίζοντας ότι το μεγαλύτερο τμήμα της πολωνικής επικράτειας και οι παραμεθόριες περιοχές της Γερμανίας βρίσκονται εντός του βεληνεκούς των, εγκατεστημένων στο Καλίνιγκραντ, βαλλιστικών πυραύλων Iskander που φέρουν πυρηνικές κεφαλές. Η Ευρώπη σήμερα αντιμετωπίζει μια συνεχή επιδείνωση της ευρωατλαντικής ασφάλειας. Η πολιτική και στρατιωτική στάση της Ρωσίας ευθύνεται σε μεγάλο βαθμό για αυτό. Το ΝΑΤΟ έχει ήδη λάβει σημαντικές αποφάσεις που αποσκοπούν στην αντιμετώπιση αυτής της κατάστασης. Η Σύνοδος Κορυφής της Βαρσοβίας απέδειξε ότι αξίες, όπως η ενότητα, η αλληλεγγύη, το αδιαίρετο της ασφάλειας, παραμένουν ισχυρά θεμέλια αξιοπιστίας της Συμμαχίας. Οι σημαντικότερες αποφάσεις αφορούν την άμεση ενίσχυση της στρατιωτικής ασφάλειας στον Ανατολικό και στον Νότιο τομέα. Εξαιρετικά σημαντικές είναι επίσης οι αποφάσεις που ενισχύουν την αποφασιστικότητα και σταθερότητα των εταίρων μας. Δεν χρειαζόμαστε την αποτροπή μόνο στη θεωρία, αλλά αποτελεσματικές δυνατότητες άμυνας στην πράξη, ώστε όλοι οι Σύμμαχοι να είναι ασφαλείς από οιαδήποτε απειλή από όπου και αν προέρχεται».

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ