«Φωτιά» ανάβει τόσο στο Κουρδικό, όσο και τις διεθνείς σχέσεις της Τουρκίας, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με την σύλληψη και προφυλάκιση των εκλεγμένων ηγετών και βουλευτών του κουρδικού αντιπολιτευόμενου κόμματος HDP. Καταδικάζουν εν χορώ ΕΕ, ΗΠΑ και Ηνωμένα Έθνη. Προκλητική η Άγκυρα, λέει ότι οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες υποστηρίζουν το PKK.

«Πραξικόπημα του καθεστώτος Ερντογάν», «μαύρη μέρα» για την Τουρκία και απόπειρα πυροδότησης εμφυλίου καταγγέλλει το Κόμμα Δημοκρατίας των Λαών (HPD). Συμπλοκές της τουρκικής αστυνομίας με διαδηλωτές σε Άγκυρα, Κωνσταντινούπολη και άλλες πόλεις. Το PKK διαμηνύει ότι θα εντείνει τη μάχη.

Οι Σελαχατίν Ντεμιρτάς και Φιγκέν Γιουκσέκνταγ, συμπρόεδροι του HDP, καθώς και άλλοι τέσσερις βουλευτές του κόμματος, προφυλακίστηκαν με δικαστική εντολή εν αναμονή της δίκης τους. Τρεις εκ των υπόλοιπων προσαχθέντων βουλευτών αφέθηκαν ελεύθεροι με περιοριστικά μέτρα. Εκκρεμεί η διαδικασία για τους υπόλοιπους προσαχθέντες, ενώ άλλοι δύο βουλευτές για τους οποίους έχει εκδοθεί ένταλμα σύλληψης βρίσκονται στο εξωτερικό.

Έχοντας ήδη «περάσει» τον Μάιο από την Εθνοσυνέλευση την άρση της ασυλίας των βουλευτών του HDP, η Τουρκία του Ερντογάν προσήγαγε τον Σελαχατίν Ντεμιρτάς και την Φιγκέν Γιουκσέκνταγ με επιδρομές της αντιτρομοκρατικής τα ξημερώματα της Παρασκευής στις κατοικίες τους στην Άγκυρα και το Ντιγιάρμπακιρ αντίστοιχα.

Χειροπέδες πέρασαν οι δυνάμεις ασφαλείας στα χέρια και άλλων βουλευτών του HDP σε μείζονα κλιμάκωση της εκστρατείας καταστολής κατά Κούρδων πολιτικών και μέσων ενημέρωσης, στο πλαίσιο των εκκαθαρίσεων σε όλα τα μέτωπα που έχει ακολουθήσει την απόπειρα πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου. Τον περασμένο μήνα συνελήφθη η δήμαρχος του Ντιγιάρμπακιρ, ενώ έχουν κλείσει πλέον όλα τα μεγάλα κουρδικά μέσα ενημέρωσης.

Στόχος επιδρομής έγιναν και τα γραφεία του HDP στο κέντρο της Άκγυρας, με τις τηλεοπτικές εικόνες να δείχνουν στελέχη του κόμματος να διαπληκτίζονται με την αστυνομία. Περιπολικά είχαν αποκλείσει την πρόσβαση προς τα γραφεία.

Η Τουρκία κατηγορεί το HDP ότι είναι «βιτρίνα» του PKK. Οι συμπρόεδροι και οι βουλευτές κατηγορούνται για διασπορά προπαγάνδας υπέρ του PKK και τα εντάλματα σύλληψης εκδόθηκαν για άρνηση κατάθεσης στην εισαγγελία σχετικά με την εν εξελίξει έρευνα. Το HDP αρνείται ότι έχει άμεσες διασυνδέσεις με το PKK τονίζοντας πως εργάζεται για την ειρηνική επίλυση του Κουρδικού.

Ο Ντεμιρτάς έχει βρεθεί στο στόχαστρο πολλών ερευνών τους τελευταίους μήνες, αλλά αυτή είναι η πρώτη φορά που συλλαμβάνεται. Ο ίδιος αντιμετωπίζει τις περισσότερες κατηγορίες μεταξύ των οποίων «σύσταση οργάνωσης για εγκληματικές πράξεις», «μέλος ένοπλης τρομοκρατικής οργάνωσης», «διάπραξη εγκλήματος εν ονόματι της οργάνωσης», «προπαγάνδα υπέρ τρομοκρατικής οργάνωσης» και «εξύβριση του Προέδρου της Δημοκρατίας».

Ο αρχηγός του Κόμματος Δημοκρατίας των Λαών -το οποίο είναι το τρίτο μεγαλύτερο στην Εθνοσυνέλευση με 55 έδρες- αντιστέκεται σφόδρα στα σχέδια Ερντογάν για προεδρικό σύστημα στην Τουρκία καταγγέλλοντας ότι αυτό θα οδηγήσει σε δικτατορία. Αντιστέκεται παράλληλα στις προθέσεις επαναφοράς της θανατικής ποινής, γεγονός που ενδέχεται να έλθει προς συζήτηση της επόμενες εβδομάδες στην τουρκική Εθνοσυνέλευση και εάν εγκριθεί θα αποτελέσει και το θανάσιμο χτύπημα στην ενταξιακή διαδικασία.

Οι συλλήψεις δεν είναι καθόλου ασύνδετες με την κοινοβουλευτική ψηφοφορία και το δημοψήφισμα που θέλει να φέρει ο Ερντογάν την άνοιξη για την αλλαγή του πολιτεύματος και την απόλυτη εδραίωση της εξουσίας του ως «σουλτάνος». Ο εθνικιστής Ντεβλέτ Μπαχτσελί πρόσφατα στήριξε τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος καθιστώντας ακόμη πιο πιθανή την διεξαγωγή ψηφοφορίας.

Οι συλλήψεις έρχονται να προκαλέσουν ανάφλεξη στο Κουρδικό, με τις ελπίδες για λύση να έχουν ήδη εξανεμιστεί από το 2015 και την κατάρρευση της εκεχειρίας με το PKK. Έκτοτε η νοτιοανατολική Τουρκία βρίσκεται σε μόνιμο καθεστώς έντασης.

Ήδη λίγες ώρες μετά τις προσαγωγές σημειώθηκε έκρηξη παγιδευμένου οχήματος έξω από κτίριο της αστυνομίας στο Ντιγιάρμπακιρ, την οποία οι αρχές απέδωσαν στο PKK. Οκτώ άτομα σκοτώθηκαν. Επιβλήθηκε και πάλι στα μέσα ενημέρωσης απαγόρευση κάλυψης της επίθεσης, ενώ η Τουρκία είχε ήδη «ρίξει» μετά τις πρωινές εξελίξεις το Διαδίκτυο και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Πολύ αργότερα και αφού τα προβλήματα πρόσβασης αποκαταστάθηκαν, ο πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ δήλωσε πως οι επιβράδυνση του Διαδικτύου είναι μέτρο ασφαλείας που λαμβάνεται παροδικά σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης.

Το HDP κατήγγειλε «πραξικόπημα του καθεστώτος Ερντογάν» και «μαύρη μέρα» για την Τουρκία. «Το HDP καλεί όλη τη διεθνή κοινότητα να αντιδράσει στο πραξικόπημα του καθεστώτος Ερντογάν» ανέφερε το κόμμα. Υποστηρικτές τους βγήκαν στους δρόμους σε Άγκυρα και Κωνσταντινούπολη για να σημειωθούν συμπλοκές με αστυνομικούς που επενέβησαν για να διαλύσουν τις συγκεντρώσεις. Συγκρούσεις σημειώθηκαν και στο Ντιγιάρμπακιρ.

Το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν προειδοποίησε με τη σειρά του ότι θα εντείνει τη μάχη. Ο διοικητής Μουράτ Καραγιλάν, εκ των κορυφαίων στελεχών του PKK, ανέφερε σε βιντεοσκοπημένο μήνυμα που μεταδόθηκε από δικτυακό τόπο προσκείμενο στο PKK ότι είναι «πολύ σημαντικό» ο κουρδικός λαός να αντιδράσει στις συλλήψεις.

Ευρωπαϊκή Ένωση, και ιδίως η Γερμανία, Ηνωμένες Πολιτείες, Ηνωμένα Έθνη και οργανώσεις προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατήγγειλαν εν χορώ τις συλλήψεις που έρχονται να κλιμακώσουν τις ανησυχίες για την πολιτική κατεύθυνση της Τουρκίας μετά την πρωτοφανή καταστολή -110.000 δημόσιοι υπάλληλοι, στρατιώτες, αστυνομικοί, δικαστές, πανεπιστημιακοί και άλλοι αξιωματούχοι έχουν συλληφθεί η απομακρυνθεί μετά την 15η Ιουλίου.

Στο στόχαστρο του Ερντογάν σταθερά και τα μέσα ενημέρωσης με τελευταίο κρούσμα καταστολής τη σύλληψη του διευθυντή και δημοσιογράφων της αντιπολιτευόμενης Cumhurriyet.

Η Τουρκία παραμένει σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης μετά την απόπειρα πραξικοπήματος, γεγονός που επιτρέπει στον Ερντογάν και την κυβέρνηση να παρακάμπτουν την Εθνοσυνέλευση για να περάσουν νέους νόμους και να καταστείλουν ελευθερίες.

«Αναμένουμε από την Τουρκία να προασπίσει την κοινοβουλευτική της δημοκρατία, περιλαμβανομένου του σεβασμού ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της έννομης τάξης, και μεταφέρουμε αυτές τις προσδοκίες μας απευθείας στις τουρκικές αρχές» αναφέρει η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι σε κοινή ανακοίνωση με τον επίτροπο Διεύρυνσης Γιοχάνες Χαν.

Γερμανία, Δανία και Αυστρία κάλεσαν τους Τούρκους πρεσβευτές και επιτετραμμένους, ενώ ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σούλτς δήλωσε ότι ενέργειες της Τουρκίας «θέτουν εν αμφιβόλω τη βάση της σχέσης μεταξύ της ΕΕ και της Τουρκίας».

Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Φραν-Βάλτερ Στάινμαγερ δήλωσε προς την Τουρκία ότι «η μάχη κατά της τρομοκρατίας δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως πρόσχημα για τη φίμωση της αντιπολίτευσης και τη φυλάκισή της», σημειώνοντας πως η Τουρκία πρέπει να είναι ξεκάθαρη προς ποια πολιτική κατεύθυνση οδεύει.

Σε σταθερά προκλητική γραμμή, η Τουρκία απάντησε στην ΕΕ διά του υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου ότι «δεν δέχεται μαθήματα», υποστηρίζοντας δε ότι «οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες στηρίζουν το PKK».

Ο Λευκός Οίκος και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ εξέφρασαν παράλληλα «βαθιά ανησυχία» για τα γεγονότα.

Την ίδια στιγμή, η εκπρόσωπος του Ύπατου Αρμοστή του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα δήλωσε ότι σύλληψη ή απομάκρυνση από τα καθήκοντά τους 110.000 αξιωματούχων από τον Ιούλιο, περιλαμβανομένης της σύλληψης των Κούρδων πολιτικών, είναι «πέραν του επιτρεπτού».

Ο Χορστ Ζεεχόφερ, πρωθυπουργός της Βαυαρίας και πρόεδρος των Χριστιανοκοινωνιστών (CSU), αδελφού κόμματος των Χριστιανοδημοκρατών (CDU) της Άνγκελα Μέρκελ, δήλωσε ότι το λιγότερο που πρέπει να κάνει η ΕΕ είναι να αναστείλει τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Τουρκία και να ακυρώσει οποιοδήποτε σχέδιο απελευθέρωσης της βίζας.

Και όλα αυτά τη στιγμή που η Τουρκία απειλεί διαρκώς ότι θα τινάξει στον αέρα τη Συμφωνία με την ΕΕ για το Προσφυγικό.