Μόλις πέντε ημέρες απομένουν για τις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ. Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δείχνουν την Χίλαρι Κλίντον να προηγείται, όμως το προβάδισμά της έναντι του Ντόναλντ Τραμπ έχει μειωθεί σημαντικά.

Η τελευταία δημοσκόπηση του τηλεοπτικού δικτύου CBS και της εφημερίδας New York Times που δόθηκε την Πέμπτη στη δημοσιότητα φέρει την υποψήφια του Δημοκρατικού Κόμματος να προηγείται με 45% έναντι 42% του Ρεπουμπλικανού μεγιστάνα.

Στην προηγούμενη δημοσκόπηση των ίδιων ΜΜΕ, η 69χρονη πρώην υπουργός Εξωτερικών είχε προβάδισμα 9 μονάδων έναντι του 70χρονου Νεοϋορκέζου επιχειρηματία.

Το ενθαρρυντικό για την Κλίντον, η οποία ελπίζει ότι θα γίνει η πρώτη γυναίκα πρόεδρος των ΗΠΑ 24 χρόνια μετά την εκλογή του συζύγου της, του Μπιλ Κλίντον, είναι ότι οι New York Times και ο ιστότοπος FiveThirtyEight προβλέπουν (με πιθανότητες 86% και 67% αντίστοιχα) ότι θα αναδειχθεί νικήτρια.

Την ίδια εποχή πριν από τέσσερα χρόνια, ο Μπαράκ Ομπάμα, που στόχευε σε μια δεύτερη συνεχόμενη θητεία, έδινε μάχη στήθος με στήθος με τον Ρεπουμπλικανό υποψήφιο Μιτ Ρόμνεϊ στις δημοσκοπήσεις. Ωστόσο, κέρδισε τις εκλογές άνετα, με διαφορά τεσσάρων μονάδων από τον αντίπαλό του.

Ένα στοιχείο που παρουσιάζει ενδιαφέρον είναι ότι εν μέσω αποκαλύψεων και αλληλοκατηγοριών, περισσότεροι από 6 στους 10 Αμερικανούς δηλώνουν ότι έχουν ήδη κάνει την επιλογή τους και δεν θα αλλάξουν γνώμη από τις εξελίξεις των τελευταίων ημερών.

Ο Τραμπ, που εδώ και μήνες βρίσκεται πίσω στις δημοσκοπήσεις, πήρε ανάσα, αφού την περασμένη εβδομάδα το FBI ανακοίνωσε ότι συνεχίζει την έρευνά του για τον ιδιωτικό διακομιστή που χρησιμοποιούσε η Χίλαρι Κλίντον για την ηλεκτρονική αλληλογραφία της την εποχή που ήταν υπουργός Εξωτερικών. Αργά την Πέμπτη ο Τραμπ αναμένεται να εκφωνήσει μια ομιλία στο Τζάκσονβιλ της Φλόριντας, λίγες ώρες πριν από την έλευση του Μπαράκ Ομπάμα στην ίδια πόλη.

Η Φλόριντα, όπου κρίθηκε η νίκη του Τζορτζ Μπους το 2000, για λίγες εκατοντάδες ψήφους, είναι μια Πολιτεία-κλειδί και σε αυτές τις προεδρικές εκλογές.

Όποιο και αν είναι το αποτέλεσμα των εκλογών, το γεγονός είναι ότι η μεγαλύτερη δύναμη του κόσμου έχει διχαστεί, περισσότερο από ποτέ, παρά τις εκκλήσεις του Ομπάμα για ενότητα. «Η τύχη της δημοκρατίας μας είναι στα χέρια σας» είπε ο απερχόμενος πρόεδρος την Τετάρτη μιλώντας στο Τσάπελ Χιλ της Βόρειας Καρολίνας. «Έχετε την ευκαιρία να γράψετε ιστορία. Απορρίψτε τον φόβο! Επιλέξτε την ελπίδα! Ψηφίστε!» τόνισε.

Ο Τραμπ υποστήριξε ότι η νίκη της Κλίντον μπορεί να προκαλέσει «μια συνταγματική κρίση άνευ προηγουμένου», ακόμη και έναν «Τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο». «Θα κερδίσουμε τον Λευκό Οίκο, το πιστεύουμε» είπε σε μια προεκλογική συγκέντρωση στην Πενσακόλα της Φλόριντας και μετά συνέχισε, απευθυνόμενος στον εαυτό του: «Ήρεμα Ντόναλντ, ας παραμείνουμε συγκεντρωμένοι».

Η Κλίντον από την πλευρά της ανταπέδωσε τις ριπές στον αντίπαλό της, λέγοντας ότι «πέρασε τη ζωή του περιφρονώντας, υποβιβάζοντας, προσβάλλοντας τις γυναίκες».

Κάλεσε, μάλιστα, τους Αμερικανούς να φανταστούν τον Τραμπ στο Οβάλ Γραφείο, να έχει στην κατοχή του τους κωδικούς των πυρηνικών όπλων. «Φανταστείτε τον στις 20 Ιανουαρίου 2017 να ορκίζεται στο Καπιτώλιο» είπε σε προεκλογική συγκέντρωσή της στο Λας Βέγκας.

Η υποψήφια των Δημοκρατικών δεν αναφέρεται πλέον στο πρόγραμμά της παρά μόνο εν παρόδω.
Στις συγκεντρώσεις της επαναλαμβάνει κυρίως τις χειρότερες δηλώσεις που έχει κάνει ο Τραμπ για τις γυναίκες, τους μετανάστες, τους μουσουλμάνους… «Αν δεν ανήκετε σε μια πολύ μικρή κατηγορία ανθρώπων με τους οποίους αισθάνεται ότι συνδέεται, δεν έχετε θέση στην Αμερική του Τραμπ» τόνισε απευθυνόμενη στους ψηφοφόρους.