Από τη Ρωσία μέχρι το Μεξικό, και από την Ευρώπη μέχρι τη Μέση Ανατολή και την Ασία, πώς βλέπει ο πλανήτης τις προεδρικές εκλογές στην υπερδύναμη; Αν και πολλές χώρες έχουν δείξει προτίμηση για τη Χίλαρι Κλίντον, ο Ντόναλντ Τραμπ έχει κάποιους θύλακες υποστήριξης στο εξωτερικό.
Οπως στη Ρωσία, ας πούμε. Ο Βλαντίμιρ Πούτιν τρέφει προσωπική αντιπάθεια για τη Χίλαρι από τότε που ήταν υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ. Υπό την Κλίντον, οι σχέσεις θα ήταν απίθανο να γίνουν ρόδινες, αλλά κατά πάσα πιθανότητα θα παραμείνουν εντός του γνωστού πλαισίου της αμοιβαίας δυσπιστίας και της περιορισμένης συνεργασίας σε ορισμένα θέματα. Παρ’ όλα αυτά, τα ζεστά λόγια για τον Πούτιν από τον Τραμπ έχουν αφήσει το σημάδι τους.
Δημοσκόπηση το καλοκαίρι διαπίστωσε ότι το 22% των Ρώσων είχε θετική γνώμη για τον Ρεπουμπλικανό μεγιστάνα, έναντι μόλις 8% για την Κλίντον.

Αντιθέτως, το Μεξικό «ψηφίζει» Χίλαρι. Η άνοδος του κροίσου έχει προκαλέσει μεγαλύτερη ανησυχία και αγανάκτηση στο Μεξικό από οπουδήποτε αλλού. Δεν είναι περίεργο: ο Τραμπ ξεκίνησε την εκστρατεία του χαρακτηρίζοντας του μεξικανούς μετανάστες «βιαστές και ληστές» και υποσχέθηκε να χτίσει ένα τείχος στα σύνορα, που θα το πληρώσει το Μεξικό.

Κλειδί η καταπολέμηση των τζιχαντιστών του ISIS

Στην Τεχεράνη, πάλι, ένα πράγμα είναι βέβαιο: όποιος και αν βγει πρόεδρος των ΗΠΑ, θα υπάρξουν αναταράξεις. Αλλά η Χίλαρι Κλίντον, που οι Ιρανοί τη βλέπουν σαν το μικρότερο από τα δύο κακά, είναι σταθερά πιο επιθετική για τη χώρα από τον Μπαράκ Ομπάμα.
Στο Ιράκ, η ανανεωμένη αμερικανική στρατιωτική και οικονομική υποστήριξη είναι το κλειδί για την καταπολέμηση των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους, ιδιαίτερα στην τρέχουσα εκστρατεία για την ανακατάληψη της Μοσούλης. Ο Τραμπ έχει επικρίνει αυτή την επιχείρηση και έχει ξεκαθαρίσει ότι θα μειώσει την εξωτερική βοήθεια, ιδίως σε χώρες που ο ίδιος πιστεύει πως «μισούν» τις Ηνωμένες Πολιτείες. Ετσι, οι περισσότεροι Ιρακινοί υποστηρίξουν μια νίκη Κλίντον.
Στη Λαϊκή Κίνα, έρευνα του Pew Research Center δείχνει ότι το 37% έχει θετική άποψη για την Κλίντον σε σύγκριση με μόλις 22% για τον Τραμπ. Τα ποσοστά αυτά μπορεί να απηχούν αποστροφή για τον τρόπο με τον οποίο ο Τραμπ χτυπάει την Κίνα, λέγοντας ότι «κλέβει δουλειές από τους Αμερικανούς» –ενώ έχει πει ότι η κλιματική αλλαγή είναι «φάρσα» κινεζικής εμπνεύσεως.

Η αμερικανική προεκλογική εκστρατεία παρακολουθείται στενά στα βόρεια των συνόρων, στον Καναδά που είναι ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος των ΗΠΑ –σχέση που υποστηρίζεται και από τη συμφωνία ελευθέρου εμπορίου Nafta. Ο Τραμπ λέει πως πρόκειται για τη «χειρότερη εμπορική συμφωνία στην Ιστορία» και έχει δεσμευθεί να επαναδιαπραγματευθεί τους όρους. Δημοσκοπήσεις δείχνουν τους Καναδούς να υποστηρίζουν συντριπτικά την Κλίντον, με προτίμηση έως και 80%.

Η Σαουδική Αραβία και το Ισραήλ φοβούνται τον Τραμπ

Τη Χίλαρι φαίνεται να προτιμά για πρόεδρο των ΗΠΑ και το Ισραήλ. Το ερώτημα εδώ είναι αν η Κλίντον θα είναι πιο φιλική από τον Ομπάμα και το κατά πόσον ο Τραμπ, παρά τις φιλικές δηλώσεις, είναι ευάλωτος στον αντισημιτισμό που δείχνουν ορισμένοι από τους οπαδούς του. Σε γενικές γραμμές, η Κλίντον θεωρείται πως θα συνεχίσει το status quo στην περιοχή, ενώ ο Τραμπ μπορεί να είναι απρόβλεπτος και αντιφατικός.
Στη Μέση Ανατολή, παραδοσιακοί σύμμαχοι της Ουάσιγκτον θα ήθελαν να δουν έναν πιο επιθετικό ηγέτη από τον Ομπάμα, του οποίου η πυρηνική συμφωνία με το Ιράν και η απροθυμία να αναπτύξει αμερικανικές δυνάμεις εναντίον του καθεστώτος του Μπασάρ αλ Ασαντ στη Συρία έχουν τροφοδοτήσει φόβους για ευθυγράμμιση των ΗΠΑ με την Τεχεράνη και απομάκρυνση από τη Σαουδική Αραβία και τις χώρες του Κόλπου.
Ενώ η Κλίντον θεωρείται γνωστή «παίκτρια» –και εκείνη που είναι πιο πιθανό να υπερασπιστεί τους πολύχρονους συμμάχους και πελάτες των ΗΠΑ –οι περισσότεροι βλέπουν τον Τραμπ ως απρόβλεπτο παράγοντα, που θα μπορούσε να αποσταθεροποιήσει περαιτέρω την περιοχή, τα δε εμπρηστικά σχόλιά του για την απαγόρευση εισόδου στις ΗΠΑ όλων των μουσουλμάνων έχουν επίσης προκαλέσει θυμό.
Υπέρ του Τραμπη Βόρεια Κορέα

Υπέρ του Τραμπ είναι σαφώς η σταλινική Βόρεια Κορέα του Κιμ Γιονγκ Ουν. Τα κρατικά μέσα ενημέρωσης μεταδίδουν ότι ο Τραμπ αντιπροσωπεύει την καλύτερη ελπίδα της χώρας για προσέγγιση με τη Δύση, περιγράφοντας τον Ρεπουμπλικανό μεγιστάνα ως «σοφό πολιτικό» και «προφητικό προεδρικό υποψήφιο». Το καθεστώς στην Πιονγιάνγκ γνωρίζει ότι η στάση της Κλίντον δεν αναμένεται να διαφέρει σημαντικά από την πολιτική των κυρώσεων και της διεθνούς απομόνωσης επί Ομπάμα.

Αντίθετα, μεγάλοι σύμμαχοι των ΗΠΑ στην Ασία, όπως η Ιαπωνία και η Νότια Κορέα, προτιμούν τη Χίλαρι. Σε ομιλία του στα τέλη του 2015 ο Τραμπ είπε ότι η Ιαπωνία, όπου εδρεύουν 47.000 στρατιώτες των ΗΠΑ, εκμεταλλεύεται τη γενναιοδωρία της Αμερικής για την ασφάλειά της. Τα ίδια και για τη Νότια Κορέα, που συμβάλλει περί τα 850 εκατ. δολάρια τον χρόνο –περίπου το μισό κόστος –για τη διατήρηση των 28.500 στρατιωτών στη νότια πλευρά των βαριά οχυρωμένων συνόρων που χωρίζουν την κορεατική χερσόνησο.
Οι Ευρωπαίοι θέλουν τη Χίλαρι

Δεν υπάρχει αμφιβολία: αν ψήφιζαν οι Ευρωπαίοι, θα σάρωνε η Χίλαρι. Στη Γερμανία, ας πούμε, έρευνα του Οκτωβρίου από το ινστιτούτο δημοσκοπήσεων Infratest DIMAP διαπίστωσε ότι το 86% των Γερμανών υποστηρίζει την υποψήφια των Δημοκρατικών.

Ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ έκανε πέρα το διπλωματικό πρωτόκολλο και χαρακτήρισε τον Τραμπ «κήρυκα του μίσους». Προτίμηση προς την Κλίντον έχει εκφράσει η γαλλική κυβέρνηση, και μάλιστα διά στόματος του πρωθυπουργού Μανουέλ Βαλς. Στην Ιταλία, η υποστήριξη της κοινής γνώμης προς τη Χίλαρι Κλίντον φτάνει το 63%, ενώ ο Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος έχει ονομαστεί «Μπερλουσκόνι της Αμερικής», έχει δημοτικότητα μόνο μεταξύ των ψηφοφόρων της ακροδεξιάς αποσχιστικής Λέγκας του Βορρά. Σύμφωνα με τον μέσο όρο των δημοσκοπήσεων του YouGov σε Βρετανία, Γαλλία, Γερμανία, Σουηδία, Δανία, Νορβηγία και Φινλανδία, η Κλίντον συγκεντρώνει 46%, με τον Τραμπ 20 μονάδες πίσω. Οταν ερωτώνται τι θα ένιωθαν αν πρόεδρος εκλεγεί ο Τραμπ, οι Ευρωπαίοι απαντούν «φόβο» (45%) και «απογοήτευση» (40%).

HeliosPlus