Εντάλματα σύλληψης για 137 πανεπιστημιακούς που θεωρούνται ύποπτοι για διασυνδέσεις με τον πρώην ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν, ο οποίος έχει την έδρα του στις ΗΠΑ και κατηγορείται ως ενορχηστρωτής της αποτυχημένης απόπειρας πραξικοπήματος του Ιουλίου, εξέδωσαν την Τετάρτη οι τουρκικές Αρχές, συνεχίζοντας το πογκρόμ συλλήψεων.

Μεταξύ των τελευταίων υπόπτων, 31 έχουν ήδη συλληφθεί και ακόμη 22 πιστεύεται ότι έχουν διαφύγει στο εξωτερικό, μεταδίδει το CNN Turk, το οποίο επικαλείται την εισαγγελία της Άγκυρας.

Η Τουρκία έχει συλλάβει επισήμως περισσότερα από 37.000 άτομα και έχει ήδη απολύσει ή θέσει σε διαθεσιμότητα 100.000 δημόσιους υπαλλήλους, δικαστές, εισαγγελείς, αστυνομικούς και άλλους στο πλαίσιο μιας άνευ προηγουμένου επιχείρησης καταστολής για την οποία η κυβέρνηση υποστηρίζει πως είναι απαραίτητη ώστε να εξαλειφθούν όλοι οι υποστηρικτές του Γκιουλέν από τον κρατικό μηχανισμό και τις θέσεις – κλειδιά.

Η έκταση της καταστολής έχει ανησυχήσει οργανώσεις για τα δικαιώματα και ορισμένους δυτικούς συμμάχους, που εκφράζουν φόβους πως ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν τη χρησιμοποιεί για να καταστείλει τους διαφωνούντες. Η κυβέρνηση υποστηρίζει πως οι ενέργειές της δικαιολογούνται από την απόπειρα πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου, κατά την οποία σκοτώθηκαν περισσότεροι από 240 άνθρωποι.