Η Ρωσία απέσυρε το αίτημα ανεφοδιασμού του στόλου της στον ισπανικό λιμάνι Θέουτα, ισπανικό θύλακα στη Βόρεια Αφρική, βγάζοντας από την πολύ δύσκολη θέση που είχε βρεθεί τις τελευταίες ημέρες τη Μαδρίτη. Μέλος του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, η Ισπανία δεχόταν σφοδρές επικρίσεις για τον ανεφοδιασμό του ρωσικού στόλου που με ναυαρχίδα το αεροπλανοφόρο Admiral Kuznetsov κινείται προς τη Συρία, την ώρα που επισήμως κάνει λόγο για εγκλήματα πολέμου της Ρωσίας στο Χαλέπι.

«Η ρωσική πρεσβεία στη Μαδρίτη μόλις μας πληροφόρησε ότι αποσύρει το αίτημα για άδεια ανεφοδιασμού των πλοίων της», ανακοίνωσε αργά την Τετάρτη το ισπανικό υπουργείο Εξωτερικών. Είχε προηγηθεί έτερη ανακοίνωση κατά την οποία, σύμφωνα με το Reuters, το ισπανικό υπουργείο επανεξέταζε το ρωσικό αίτημα. Εκπρόσωπος της ρωσικής πρεσβείας στη Μαδρίτη επιβεβαίωσε την είδηση, χωρίς ωστόσο να μπει σε περαιτέρω λεπτομέρειες.

Προτού η Ρωσία αποφασίσει να αποσύρει το αίτημα ανεφοδιασμού στο ισπανικό λιμάνι, ο βρετανός υπουργός Άμυνας Μάικλ Φάλον είχε δηλώσει σε δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες ότι «η Βρετανία ανησυχεί πολύ για το κατά πόσον μία χώρα μέλος του NATO πρέπει να εξετάζει εάν θα βοηθήσει έναν ρωσικό στόλο, ο οποίος μπορεί να καταλήξει να βομβαρδίζει τη Συρία». Απεναντίας, είχε τονίσει ο Φάλον, «το NATO πρέπει να είναι ενωμένο».

Ο ίδιος ο Γενικός Γραμματέας του NATO Γενς Στόλτενμπεργκ επίσης επανέλαβε αυτήν την εβδομάδα της ανησυχίες του για τον υποστηρικτικό ρόλο του συγκεκριμένου ρωσικού στόλου στις ανελέητες επιθέσεις του συριακού καθεστώτος στο Χαλέπι, τις οποίες καταδικάζει απερίφραστα η Ευρωπαϊκή Ένωση.