Τουλάχιστον 26 άτομα, τα περισσότερα μαθητές σε σχολείο, σκοτώθηκαν από αεροπορικές επιδρομές συριακών ή ρωσικών αεροπλάνων χθες σε ένα χωριό στην περιφέρεια της Συρίας, Ιντλίμπ, που ελέγχεται από τους αντάρτες, όπως ανέφεραν μέλη σωστικών συνεργείων και το Συριακό Παρατηρητήριο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.

Σύμφωνα με ανάρτηση του δικτύου σωστικού προσωπικού της συριακής πολιτικής άμυνας στο Facebook, οι επιθέσεις έγιναν σε κατοικημένη περιοχή και σε ένα σχολείο στο χωριό Χαάς.

Η κρατική συριακή τηλεόραση μετέδωσε δηλώσεις στρατιωτικής πηγής, σύμφωνα με την οποία «μερικοί αντάρτες σκοτώθηκαν» όταν στοχεύθηκαν οι θέσεις τους στο Χαάς. Η ίδια πηγή δεν αναφέρθηκε ωστόσο σε πλήγματα κατά σχολείου.

«Είναι τρομερό, ελπίζω να μην είμαστε αναμεμειγμένοι» δήλωσε ο Ρώσος πρέσβης στα Ηνωμένα Έθνη Βιτάλι Τσούρκιν, προσθέτοντας: «Είναι το ευκολότερο πράγμα να πω όχι, αλλά επειδή αναλαμβάνω τις ευθύνες μου, χρειάζεται να δω τι θα πει το υπουργείο Άμυνας».

Αναφερόμενος στην επίθεση, ο Άνθονι Λέικ, επικεφαλής της οργάνωσης των Ηνωμένων Εθνών για τα παιδιά (UNICEF) δήλωσε πως «εάν ήταν σκόπιμη, είναι έγκλημα πολέμου». «Αυτή η πιο πρόσφατη θηριωδία μπορεί να αποτελεί την πιό θανατηφόρα επίθεση σε σχολείο από τότε που ξεκίνησε ο πόλεμος εδώ και πάνω από πέντε χρόνια» επισήμανε.

Το Ιντλίμπ, που βρίσκεται στη βορειοδυτική Συρία, κοντά στο Χαλέπι, περιλαμβάνει τη περιοχή με τον μεγαλύτερο πληθυσμό που ελέγχουν οι αντάρτες – και οι εθνικιστικές ομάδες που μάχονται υπό τον Ελεύθερο Συριακό Στρατό, αλλά και οι ισλαμιστές μαχητές που περιλαμβάνουν την πρώην πτέρυγα της Αλ Κάιντα, Φάταχ αλ Σαμ.

Το δίκτυο πολιτικής άμυνας, που λειτουργεί σε ανταρτοκρατούμενες περιοχές στη χώρα, είπε ότι 20 από τους νεκρούς στη χθεσινή επίθεση ήταν παιδιά.

Το Συριακό Παρατηρητήριο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, μια οργάνωση με έδρα τη Βρετανία, είπε ότι τα μαχητικά αεροπλάνα είχαν βομβαρδίσει αρκετές θέσεις στη Χαάς, μεταξύ των και ένα δημοτικό και γυμνάσιο, σκοτώνοντας τουλάχιστον ένα δάσκαλο καθώς και 15 παιδιά.