Αναγνωρίζοντας «τις δυσκολίες που συνεπάγεται μία κυβέρνηση μειοψηφίας» παρέλαβε ο Μαριάνο Ραχόι την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης από τον βασιλιά Φίλιππο της Ισπανίας αφότου εξασφάλισε την ψήφο εμπιστοσύνης της Βουλής διά της αποχής των Σοσιαλιστών. Το PSOE πάντως ξεκαθαρίζει ήδη ότι δεν προτίθεται να εγκρίνει οποιοδήποτε προσχέδιο κρατικού προϋπολογισμού καταθέσει στο Κοινοβούλιο η νέα κεντροδεξιά κυβέρνηση.

«Δέχθηκα το καθήκον αυτό και θα ζητήσω εκ νέου την ψήφο εμπιστοσύνης της Βουλής» δήλωσε ο Ραχόι, το Λαϊκό Κόμμα (PP) του οποίου κέρδισε τις βουλευτικές εκλογές που διεξήχθησαν τον Ιούλιο συγκεντρώνοντας το 33% των ψήφων, βγαίνοντας από την ακρόασή του με τον βασιλιά Φίλιππο ΣΤ’.

Ο Ραχόι έχει πλέον εξασφαλίσει τη συγκρότηση νέας κυβέρνησης χάρη στην αποχή των βουλευτών του PSOE, οι οποίοι ως τώρα καταψήφιζαν.

Ωστόσο, καθώς δεν διαθέτει την πλειοψηφία στη Βουλή, θα είναι αναγκασμένος να διαπραγματεύεται κάθε νομοθέτημα. «Συνειδητοποιώ τις δυσκολίες που συνεπάγεται μια κυβέρνηση μειοψηφίας», ανέφερε την Τρίτη, πάντως διαβεβαίωσε ότι θα προσπαθήσει να «ολοκληρώσει την τετραετή θητεία» της κυβέρνησης.

Ο πρόεδρος της ισπανικής Βουλής αναμένεται να ανακοινώσει άμεσα πότε θα διεξαχθεί η συζήτηση και η ψηφοφορία. Στόχος είναι να αποφευχθεί η παρέλευση της προθεσμίας της 31ης Οκτωβρίου, εξέλιξη που θα οδηγούσε στην προκήρυξη νέων εκλογών.

Το Σοσιαλιστικό Κόμμα (PSOE) της Ισπανίας διεμήνυσε από πλευράς του την Τρίτη ότι δεν προτίθεται να εγκρίνει οποιοδήποτε προσχέδιο κρατικού προϋπολογισμού καταθέσει στο Κοινοβούλιο η κεντροδεξιά κυβέρνηση, όπως δήλωσε ο μεταβατικός πρόεδρος του κόμματος Χαβιέρ Φερνάντεθ, εξέλιξη που υπογραμμίζει ότι το πολιτικό αδιέξοδο πιθανότατα θα συνεχιστεί.

Παρότι μετά την εσωκομματική κρίση η οποία οδήγησε στην απομάκρυνση του Πέδρο Σάντσεθ από την ηγεσία του PSOE, η μεταβατική ηγεσία των Σοσιαλιστών συμφώνησε την Κυριακή να απόσχει από την επικείμενη ψηφοφορία προκειμένου να τερματιστεί το πολιτικό αδιέξοδο των τελευταίων 10 μηνών, διεμήνυσε ότι δεν πρόκειται να δώσει το ελεύθερο στη δεξιά να νομοθετεί.

«Σε καμιά περίπτωση δεν σχεδιάζουμε να εγγυηθούμε τη σταθερότητα της κυβέρνησης Ραχόι ή να εγκρίνουμε τους προϋπολογισμούς της» διεμήνυσε ο Φερνάντεθ.

Σύμφωνα με αναλυτές, η επόμενη κυβέρνηση θα κληθεί να βρει πεδία όπου θα εφαρμόσει περικοπές δημοσίων δαπανών ή πηγές επιπλέον εσόδων, συνολικού ύψους 5 δισεκατομμυρίων ευρώ προκειμένου να τηρήσει τις δεσμεύσεις της Μαδρίτης στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Ο Φερνάντεθ είπε πως ο Ραχόι θα πρέπει να αναζητήσει υποστήριξη από άλλα κόμματα για να επιτύχει την έγκριση των προϋπολογισμών της κυβέρνησής του, καθώς για αυτό χρειάζεται απλή κοινοβουλευτική πλειοψηφία.