Με την πολιτική σύγκρουση στη Βενεζουέλα να επιδεινώνεται, η κυβέρνηση του Νικολάς Μαδούρο προανήγγειλε διάλογο με την αντιπολίτευση, υπό τη διαμεσολάβηση του Βατικανού, έπειτα από την επίσκεψη του Μαδούρο στη Ρώμη.

Οι δύο πλευρές θα συναντηθούν την Κυριακή σε νησί της Καραϊβικής, με διαμεσολαβητές από την Αγία Έδρα, και οι προσδοκίες από τις συνομιλίες είναι χαμηλές. Προηγούμενες απόπειρες διαλόγους είχαν καταγράψει ελάχιστη πρόοδο και η πόλωση έχει πλέον οξυνθεί ακόμη περισσότερο.

Η κυβέρνηση κατηγορεί την αντιπολίτευση για απόπειρα «πραξικοπήματος διά δημοψηφίσματος», η αντιπολίτευση βγάζει στο δρόμο τους υποστηρικτές της μετά τα δικαστικά εμπόδια στο στήσιμο κάλπης.

Στο τέλος της αιφνιδιαστικής επίσκεψής του στο Βατικανό, ο πρόεδρος Νικολάς Μαδούρο ανέφερε πως «ανοίγουμε διάλογο μεταξύ της αντιπολίτευσης και της νόμιμης κυβέρνησης».

Η πρώτη αντίδραση από την αντιπολίτευση ήταν ένα μείγμα δυσπιστίας και αιφνιδιασμού, καθώς φάνηκε ότι αρκετοί δεν είχαν σε γνώση τους την εξέλιξη.

«Ο διάλογος δεν μπορεί να σημαίνει στρατηγική της κυβέρνησης για να κερδίσει χρόνο» ανέφερε ο επικεφαλής του συνασπισμού των κομμάτων της αντιπολίτευσης της Βενεζουέλας Χεσούς Τορεάλμπα μετά τη συνάντηση με τον νούντσιο του Βατικανού στο Καράκας.

Ο Ενρίκε Καπρίλες, που ήταν δύο φορές υποψήφιος πρόεδρος, είπε χαρακτηριστικά πως έμαθε από την τηλεόραση για το διάλογο. «Δεν έχει ξεκινήσει κανένας διάλογος στη Βενεζουέλα» είπε, προσθέτοντας πάντως πως θα έπαιρνε μέρος εάν η πρόσκληση ερχόταν από την Καθολική Εκκλησία. «Αυτοί οι διάβολοι θέλουν την καλή πίστη του Πάπα Φραγκίσκου για κερδίσουν χρόνο» είπε χαρακτηριστικά.

Μέχρι νεωτέρας, η αντιπολίτευση έχει καλέσει για την Τετάρτη σε διαδηλώσεις σε όλη τη χώρα. Η ατζέντα των συνομιλιών την Κυριακή είναι ακόμη θολή, και στο τραπέζι θα καθίσουν επίσης ως διαμεσολαβητές ο πρώην ισπανός πρωθυπουργός Θαπατέρο και οι πρώην πρόεδροι Δομινικανής Δημοκρατίας και Παναμά, Λεονέλ Φερνάντες και Μαρτίν Τορίχος.