To μέχρι πρότινος μάλλον μικρό κόμμα των «Αγροτών και Πρασίνων» (LGPU) στη Λιθουανία ήρθε πρώτο στις εκλογές για το Κοινοβούλιο, σε θέση πλέον να καθορίσει τον επόμενο πρωθυπουργό. Το κόμμα απέσπασε 54 από τις 141 έδρες του Κοινοβουλίου και θα ξεκινήσει συνομιλίες με τα μέχρι πρότινος δύο μεγάλα κόμματα για το σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού.

To συντηρητικό «Ένωση για την Πατρίδα-Χριστιανοδημοκράτες» βρίσκεται στην δεύτερη θέση με 30 έδρες στο κοινοβούλιο.

Οι Σοσιαλδημοκράτες του απερχόμενου πρωθυπουργού Αλγκίρντας Μπουτκεβίτσιους έρχονται τρίτοι, με 17 βουλευτές.

Στο απερχόμενο Κοινοβούλιο, οι «Αγρότες και Πράσινοι» είχαν μόνο μία έδρα.

Ο επικεφαλής της προεκλογικής εκστρατείας του κόμματος, και πλέον στην πρώτη θέση για πρωθυπουργός, Σαούλιους Σκβέρνελις, είπε μιλώντας στο Reuters πως «η κυβέρνησή μας θα είναι διαφανής, υπεύθυνη, επαγγελματική και αποφασισμένη».

Το κόμμα κατέβηκε προτείνοντας κυβερνητικό σχήμα με συμμετοχή τεχνοκρατών και οι θέσεις του φαίνεται ότι κέρδισαν ειδικά τμήμα των ψηφοφόρων που ανησυχεί για τη μετανάστευση προς τις πολουσιότερες χώρες της ΕΕ -καθώς τα ποσοστά ανάπτυξης της λιθουανικής οικονομίας έχουν μείνει σε χαμηλές ταχύτητες.

Ο αρχηγός του κόμματος, ο επιχειρηματίας Ράμουνας Καρμπάουσκις, ανέφερε πως «δεν υπάρχει ούτε ένας τομέας πολιτικής που να χρειάζεται αλλαγή» στο Βίλνιους που «να μην χρειάζεται αλλαγή». Μόνη εξαίρεση, σημείωσε, είναι η εξωτερική πολιτική, στην οποία «πρέπει να υπάρξει συνέχεια».