Έπειτα από τον θάνατο δεκάδων αμάχων στις αεροπορικές επιδρομές κοντά στην πόλη Κιρκούκ, ο ρωσικός στρατός κατηγόρησε τον Σάββατο τον διεθνή συνασπισμό του οποίου ηγούνται οι ΗΠΑ για «εγκλήματα πολέμου» στο Ιράκ.

Ο εκπρόσωπος των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων, υποστράτηγος Ιγκόρ Κονασένκοφ, κατήγγειλε με ανακοίνωσή του την επιδρομή που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή στην πόλη Ντακούκ, κοντά στο Κιρκούκ, αποτέλεσμα της οποίας ήταν να σκοτωθούν «δεκάδες άμαχοι, μεταξύ των οποίων γυναίκες και παιδί.

«Έχουμε παρατηρήσει κατ’ επανάληψη ότι τέτοιου είδους φονικά πλήγματα (…) που φέρουν όλες τις ενδείξεις εγκλημάτων πολέμου, έχουν γίνει πρακτικά καθημερινή ρουτίνα για την αεροπορία του διεθνούς συνασπισμού» δήλωσε.

Σύμφωνα με πληροφορίες από αυτόπτες μάρτυρες, οι άνθρωποι που συμμετείχαν σε μια νεκρώσιμη πομπή θεωρήθηκαν λανθασμένα τρομοκράτες, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν περίπου 20 άνθρωποι και να τραυματιστούν 45.

Ο Κονασένκοφ υποστήριξε ότι το αεροπορικό πλήγμα καταγράφηκε από ρωσικά αναγνωριστικά μέσα, σε μια περιοχή όπου δεν υπάρχουν τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους.

Το τελευταίο 24ωρο ο διεθνής συνασπισμός έχει πραγματοποιήσει 19 αεροπορικά πλήγματα στο Ιράκ, πρόσθεσε.