Αλλαγή των συνόρων με τη Βρετανία, από το Καλαί στο Κεντ, και πλήρη επαναδιαπραγμάτευση της Συνθήκης Λε Τουκέ, βάσει της οποίας συνοριακοί έλεγχοι για χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες διενεργούνται στη γαλλική πλευρά της Σήραγγας της Μάγχης, ζητεί μετ’ επιτάσεως ο Αλέν Ζιπέ.

Φαβορί, μέχρι στιγμής, τόσο για την ηγεσία της γαλλικής Δεξιάς όσο και την προεδρία της χώρας, ο 71 ετών Ζιπέ δηλώνει έτοιμος να αντιμετωπίσει τις όποιες βρετανικές αντιστάσεις προκειμένου να μπει ένα οριστικό τέλος στη λεγόμενη «ζούγκλα του Καλαί».

«Δεν μπορούμε να ανεχτούμε αυτό που γίνεται στο Καλαί. Η εικόνα είναι καταστροφική για τη χώρα μας και υπάρχουν επίσης πάρα πολύ σοβαρές συνέπειες, σε οικονομικό επίπεδο αλλά και σε επίπεδο ασφάλειας για τους ανθρώπους στο Καλαί», τόνισε σε συνέντευξή του στην Guardian, ο πρώην πρωθυπουργός και νυν επικρατέστερος για τον προεδρικό θώκο της Γαλλίας.

Με ύφος αδιαπραγμάτευτο, ο Ζιπέ κατέστησε σαφές ότι το α και το ω για τη Γαλλία πρέπει να είναι η επαναδιαπραγμάτευση της Συνθήκης Λε Τουκέ, που υπεγράφη το 2003. «Δεν είναι δυνατόν να δεχτούμε να γίνεται στο γαλλικό έδαφος ο έλεγχος των ανθρώπων που η Βρετανία θέλει ή δεν θέλει. Αυτή είναι δουλειά της Βρετανίας», υπογράμμισε ο Ζιπέ προσθέτοντας ότι η Γαλλία «πρέπει να πει όχι σε ορισμένα πράγματα» σε διεθνές επίπεδο.

Η κατάσταση στο Καλαί αποτελεί μείζον θέμα εν όψει των προεδρικών εκλογών την άνοιξη του 2017. Υπό μεγάλη πολιτική πίεση, η σοσιαλιστική κυβέρνηση του Φρανσουά Ολάντ θα ξεκινήσει τις επόμενες μέρες να καταστρέφει τον βασικό καταυλισμό προσφύγων και μεταναστών, από όπου εκατοντάδες, ως λαθρεπιβάτες σε φορτηγά, επιχειρούν να περάσουν στις βρετανικές ακτές.

Αναφερόμενος στο Brexit, ο Ζιπέ έκανε λόγο για μία άκρως σεβαστή απόφαση, η οποία ωστόσο πρέπει άμεσα να τεθεί σε ισχύ. Το Ηνωμένο Βασίλειο δεν μπορεί να είναι «και έξω και μέσα» στην Ευρωπαϊκή Ένωση, τόνισε, σημειώνοντας ωστόσο ότι η Γαλλία θα διατηρήσει την «πολύ στενή διμερή συνεργασία με το Ηνωμένο Βασίλειο», κυρίως σε ζητήματα στρατιωτικά και Άμυνας.