Ένοπλοι που φορούσαν γιλέκα με εκρηκτικά επετέθησαν εναντίον κυβερνητικών κτιρίων στην πόλη Κιρκούκ, στο βόρειο Ιράκ. Παράλληλα, επίθεση αυτοκτονίας σημειώθηκε και σε σταθμό παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στο Ντίμπις, επίσης στο βόρειο Ιράκ με απολογισμό τουλάχιστον 16 νεκρούς.

Την ευθύνη για τις επιθέσεις ανέλαβε η ISIS, οι δυνάμεις της οποίας στη Μοσούλη δέχονται επίθεση από ιρακινές, σιιτικές και κουρδικές ομάδες σε μία επιχείρηση στην οποία επίσης συμμετέχουν και ομάδες που έχουν εκπαιδευτεί από τον τουρκικό στρατό.

Η επίθεση στο Κιρκούκ είχε ως στόχο το αρχηγείο της αστυνομίας, καθώς και τα σημεία ελέγχου και τις μονάδες περιπολίας των δυνάμεων ασφαλείας στην πόλη που βρίσκεται σε απόσταση 240 χιλιομέτρων βόρεια της Βαγδάτης και τελεί υπό τον έλεγχο των κουρδικών δυνάμεων.

Ορισμένοι από τους δράστες, μεταδίδει το Reuters, ταμπουρώθηκαν σε τζαμί και ξενοδοχείο κοντά στο σημείο της επίθεσης. Αναφορές στο βρετανικό BBC υποστήριζαν νωρίτερα πως οι τοπικές Αρχές αναφέρουν πως είχαν ανακτήσει τον έλεγχο της κατάστασης στο ίδιο το σημείο της επίθεσης.

Σύμφωνα δε με ανταποκριτή του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων, εννέα άνδρες «με αγφανικό ένδυμα» κυκλοφορούσαν στον δρόμο στη συνοικία Αντάν. Αυτόπτες μάρτυρες από την πλευρά τους είπαν ότι μικρές ομάδες ενόπλων έχουν εισβάλει σε τεμένη και σε κτίρια σε άλλες συνοικίες της πόλης.

Στο Ντίμπις, τουλάχιστον 16 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε επίθεση αυτοκτονίας κατά σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας που κατασκευάζεται από ιρανική εταιρεία, σύμφωνα με τα όσα ανέφερε στο Γαλλικό Πρακτορεί Ειδήσεων ο δήμαρχος της πόλης και πηγές των υπηρεσιών ασφαλείας.

«Τρεις καμικάζι επετέθησαν κατά του σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στις 06.00 τοπική ώρα, σκοτώνοντας 12 ιρακινούς εργαζόμενους και 4 ιρανούς τεχνικούς», δήλωσε ο δήμαρχος.