Η Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι δήλωσε σήμερα, Τετάρτη, πως θα διασφαλίσει ότι η χώρα θα έχει την καλύτερη δυνατή πρόσβαση στην ευρωπαϊκή αγορά μετά την αποχώρησή της από την ΕΕ.

«Αυτό που κάνουμε ενώ προχωράμε στις διαπραγματεύσεις για να αποχωρήσουμε από την Ευρωπαϊκή Ένωση είναι να διασφαλίσουμε ότι αυτή η χώρα θα έχει την καλύτερη δυνατή πρόσβαση για να εμπορεύεται και να δραστηριοποιείται εντός της ευρωπαϊκής αγοράς», δήλωσε η Μέι στο κοινοβούλιο.

«Αυτό είναι που θέλουν οι πολίτες και αυτό είναι που θέλουμε να τους προσφέρουμε», πρόσθεσε.


Η ΕΕ περιμένει να ακούσει στη Σύνοδο της Πέμπτης τι θα πει η Μέι για το Brexit

Η βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι θα ενημερώσει τους ευρωπαίους ηγέτες για την έξοδο της χώρας από την ΕΕ και η Γερμανία εκφράζει την ελπίδα ότι θα παρουσιάσει το όραμά της για το Brexit, ωστόσο το Βερολίνο δεν είναι σίγουρο ότι θα πει κάτι καινούριο.

Γερμανός αξιωματούχος είπε ότι οι υπόλοιπες 27 χώρες-μέλη της ΕΕ έχουν συμφωνήσει ότι δεν θα υπάρξουν διαπραγματεύσεις για το Brexit πριν η Βρετανία ενεργοποιήσει το Άρθρο 50 της Συνθήκης της Λισαβόνας για έξοδο από την ΕΕ.

«Για εμάς, οι τέσσερις ελευθερίες είναι αδιαχώριστες» είπε ο αξιωματούχος αναφερόμενος στη δέσμευση για ελεύθερη μετακίνηση ανθρώπων και διακίνηση κεφαλαίων, αγαθών και υπηρεσιών.

Γερμανός αξιωματούχος είπε ότι οι ευρωπαίοι ηγέτες περιμένουν με ενδιαφέρον να ακούσουν τι θα πει η Μέι στη Σύνοδο Κορυφής που θα πραγματοποιηθεί το απόγευμα της Πέμπτης στις Βρυξέλλες, αλλά δεν είναι σίγουροι ότι θα πει κάτι καινούριο.

«Προσωπικά, δεν θα μου κάνει εντύπωση εάν οι υπόλοιποι έχουν κάτι να πουν» είπε ο ο γερμανός αξιωματούχος. «Αλλά αυτό θα εξαρτηθεί από το είδος της συνομιλίας που θα δώσει» πρόσθεσε.

«Μας ενδιαφέρει πολύ το πώς βλέπει (η Μέι) τη μελλοντική σχέση ανάμεσα στην ΕΕ και τη Βρετανία» τόνισε ο αξιωματούχος, μιλώντας υπό καθεστώς ανωνυμίας.