Η Αμερικανίδα Ρόουζ Γκοτμέλερ, αξιωματούχος με μεγάλη εμπειρία στις σχέσεις με τη Ρωσία, ανέλαβε στις Βρυξέλλες καθήκοντα αναπληρώτριας γενικής γραμματέως του ΝΑΤΟ, ανακοίνωσε η Συμμαχία. Πρόκειται για την πρώτη γυναίκα που διορίζεται σε αυτή την θέση.

Η Ρόουζ Γκοτμέλερ διαδέχεται έναν άλλο υψηλόβαθμο Αμερικανό διπλωμάτη, που μιλάει επίσης άπταιστα Ρωσικά, τον Αλεξάντρ Βερσμπόου, ο οποίος βρισκόταν στην συγκεκριμένη θέση από τον Φεβρουάριο του 2012.

Είναι η δεύτερη φορά που ένας Αμερικανός διορίζεται Νο. 2 στο ΝΑΤΟ.

Η Ρόουζ Γκοτμέλερ υπήρξε σύμβουλος του επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Τζον Κέρι, ενώ διετέλεσε επίσης υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδια για τον έλεγχο των εξοπλισμών και της διεθνούς ασφάλειας.

Εξειδικεύεται στις σχέσεις με τη Ρωσία, καθώς υπήρξε επικεφαλής διαπραγματεύτρια της Συνθήκης START με τη Μόσχα για τη μείωση του αριθμού των στρατηγικών όπλων.

Όταν η Γκοτμέλερ είχε προταθεί τον Μάρτιο από τον πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα για την θέση της αναπληρώτριας γγ του ΝΑΤΟ, Ρεπουμπλικάνοι βουλευτές είχαν κατηγορήσει τον επικεφαλής του αμερικανικού κράτους ότι είναι υπερβολικά ελαστικός με τη Ρωσία του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν.