Η Βιέννη προσπαθεί ακόμη να στήσει ξανά τις επαναληπτικές κάλπες για την εκλογή του προέδρου, και την απασχολούν προς το παρόν λιγότερο οι επόμενες κοινοβουλευτικές κάλπες (θεωρητικά, στο δεύτερο μισό του 2018). Δύο δημοσκοπήσεις όμως αποτυπώνουν το κλίμα στο εκλογικό σώμα, και δείχνουν πως αν οι Αυστριακοί ψήφιζαν τώρα για Βουλή και κυβέρνηση, πρώτο κόμμα θα έβγαινε το ακροδεξιό FPO -έστω κι αν ο σοσιαλδημοκράτης καγκελάριος είναι πολύ δημοφιλέστερος του αρχηγού της ακροδεξιάς.

Στις δύο δημοσκοπήσεις που δημοσιεύτηκαν κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου (του Market για την Standard και της Unique για το Profil), πρώτη δύναμη με 32% στην πρώτη και 34% στη δεύτερη εμφανίζεται το ακροδεξιό FPO.

Στη δεύτερη θέση (με 25% στη πρώτη και 28% στη δεύτερη) εμφανίζονται οι Σοσιαλδημοκράτες (SPO) του νυν καγκελαρίου Κρίστιαν Κερν. Οι συγκυβερνώντες του κεντροδεξιού OVP εμφανίζονται επίσης να μην έχουν ανακτήσει δυνάμεις, στο 18% και 21% αντίστοιχα.

Οι Πράσινοι εμφανίζονται και στις δύο δημοσκοπήσεις στο 12% ενώ οι Φιλελεύθεροι του NEOS στο 7% και στο 6%.

Αντίστροφη ωστόσο είναι η δυναμική όσον αφορά τα πρόσωπα, με τον σοσιαλδημοκράτη καγκελάριο Κερν να είναι μαρκάν ισχυρότερος των υπόλοιπων κομματικών αρχηγών, και μάλιστα με διπλάσια δημοφιλία του αρχηγού του FPO Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε.

Η απήχηση του Κερν φτάνει το 42% στο ερώτημα για την καγκελαρία, αλλά του Στράχε μόλις στο 22%. Αρκετά πιο πίσω, μόλις στο 9%, βρίσκεται ο αρχηγός του κεντροδεξιού OVP Ράινχολντ Μίτερλενερ.