Τα νέα ότι η Ρωσία επικύρωσε τη συνθήκη που είχε υπογραφεί με τη Δαμασκό για μετατροπή της αεροπορικής βάσης Χμεϊμίμ σε μόνιμη και η δεδηλωμένη πρόθεσή της να γίνει το ίδιο και στη ναυτική βάση στο λιμάνι της Ταρτούς επιβεβαιώνουν την επιθυμία του Κρεμλίνου για προβολή ισχύος στο εξωτερικό, με έμφαση στη Μέση Ανατολή και στην Ανατολική Μεσόγειο –την «αυλή» της Ευρώπης. Τη στιγμή που η αντιπαράθεση της Ρωσίας με τη Δύση γνωρίζει νέα κλιμάκωση, ρώσοι αξιωματούχοι εξετάζουν και το ενδεχόμενο για επαναλειτουργία άλλων πρώην σοβιετικών βάσεων ανά τον κόσμο, όπως στην Κούβα και στο Βιετνάμ.
«Μετράμε το ίδιο, αν όχι περισσότερο από τις ΗΠΑ»


«Η Ρωσία επέστρεψε. Αυτό είναι το βασικό μήνυμα που η χώρα θέλει να κοινωνήσει στους αντιπάλους της, με τον αυξημένο στρατιωτικό της ρόλο και παρουσία στη Μέση Ανατολή» είπε στο «Βήμα» ο Ρόμπερτ Λέγκβολντ, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια στις Ηνωμένες Πολιτείες και ειδικός στις διεθνείς σχέσεις των πρώην σοβιετικών κρατών. «Θέλει να πει ότι «είμαστε ένας παίκτης που μετράει το ίδιο, αν όχι περισσότερο, από τις Ηνωμένες Πολιτείες ή οποιονδήποτε άλλον εξωτερικό παίκτη σε αυτή την περιφέρεια» προσέθεσε. Οι ενέργειες της Μόσχας χαρακτηρίστηκαν από τον διεθνή Τύπο κατά βάση συμβολικές: η ρωσική κυβέρνηση θέλει να επαναδιαβεβαιώσει τη δέσμευσή της προς το καθεστώς του σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Ασαντ και παράλληλα να παρουσιαστεί ως μια μεγάλη παγκόσμια δύναμη.
Επέκταση της οχύρωσης σε Κριμαία και Μαύρη Θάλασσα


Ωστόσο «η αεροπορική βάση Χμεϊμίμ και η ναυτική βάση στην Ταρτούς δεν έχουν μόνο συμβολική σημασία» μας εξήγησε ο καθηγητής Λέγκβολντ. «Λειτουργούν ως επέκταση της οχύρωσης των ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων στην Κριμαία και στη Μαύρη Θάλασσα. Επιπλέον, αν οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους θεωρούν ότι μπορούν να προβαίνουν σε αλλαγές καθεστώτων όπου επιθυμούν στη Μέση Ανατολή ή και πιο κοντά στη Ρωσία, η ρωσική στρατιωτική ισχύς είναι εκεί για να τους ανατρέψει τα σχέδια».
Μπορούμε να πούμε ότι η Ρωσία απειλεί το ΝΑΤΟ στην Ανατολική Μεσόγειο και η περιφέρεια γίνεται ένα νέο θέατρο «ψυχρού πολέμου»; ρωτήσαμε τον καθηγητή Λέγκβολντ. «Η Ρωσία δεν επιθυμεί να αποτελέσει μια καθαυτή στρατιωτική πρόκληση για τις Ηνωμένες Πολιτείες ή το ΝΑΤΟ στην περιοχή της Μεσογείου αλλά θέλει να καταστήσει ξεκάθαρο ότι θα υπερασπίσει τη νότια πλευρά της, επεκτείνοντας τη στρατιωτική παρουσία της εκτός της Μαύρης Θάλασσας. Επίσης θέλει να δείξει ότι διαθέτει κάτι παραπάνω από διπλωματικές και πολιτικές επιλογές στον ρόλο της στη Μέση Ανατολή και ότι οι ΗΠΑ δεν μπορούν να ενεργούν ελεύθερα στην περιοχή» απάντησε.
Και κατέληξε: «Ρωσία και ΗΠΑ βρίσκονται σε έναν νέο Ψυχρό Πόλεμο, διαφορετικό από τον προηγούμενο. Και ενώ η Μέση Ανατολή και η Μεσόγειος δεν αποτελούν ακόμη ένα από τα θέατρά του, η αποτυχία της συμφωνίας της 9ης Σεπτεμβρίου μεταξύ του ρώσου υπουργού Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ και του αμερικανού ομολόγου του Τζον Κέρι καθιστά τον πόλεμο της Συρίας έναν «εκ του σύνεγγυς πόλεμο» (σ.σ.: «proxy war») μεταξύ των δύο και έναν ακόμη παράγοντα που επιδεινώνει αυτόν τον νέο Ψυχρό Πόλεμο».
Τα σημεία της ρήξης

Συρία

Εγκλήματα πολέμου και κάλπες στις ΗΠΑ
Ρωσία και Ηνωμένες Πολιτείες επιδίδονται σε έναν «proxy war» στη Συρία, με περισσότερους από 400.000 νεκρούς και 11 εκατομμύρια εκτοπισμένους. Η Μόσχα άλλαξε την πορεία του πολέμου στη Συρία τον Σεπτέμβριο του 2015, όταν ξεκίνησε τους αεροπορικούς βομβαρδισμούς με σκοπό την υποστήριξη του προέδρου Μπασάρ αλ Ασαντ. Παρότι η ρωσική κυβέρνηση υποστηρίζει ότι στόχος της είναι οι τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους, στρέφεται κατά όλων των αντιπολιτευόμενων στο καθεστώς Ασαντ οργανώσεων, συμπεριλαμβανομένων και εκείνων που υποστηρίζουν οι Ηνωμένες Πολιτείες. Οι ΗΠΑ κάνουν λόγο για ρωσικά εγκλήματα πολέμου στη Συρία, ενώ οι επικριτές του Μπαράκ Ομπάμα τον επικρίνουν που η αμερικανική κυβέρνηση δεν έχει υιοθετήσει μία πιο επιθετική στάση απέναντι στη Μόσχα –κάτι που όμως μπορεί να αλλάξει μετά τις αμερικανικές εκλογές.

Ουκρανία

Νέο ανοικτό μέτωπο σε παλιό σταυροδρόμι
Η Ουκρανία στο σταυροδρόμι Ανατολής και Δύσης, συνεχίζει να αποτελεί ένα ανοιχτό «μέτωπο», με περισσότερους από 10.000 νεκρούς, στην εκ νέου αντιπαράθεση Ρωσίας και ΗΠΑ. Οταν τον Φεβρουάριο του 2014 ο φιλορώσος τότε πρόεδρος της χώρας Βίκτορ Γιανουκόβιτς αναγκάστηκε να εγκαταλείψει τη χώρα εν μέσω μεγάλων αντικυβερνητικών διαδηλώσεων, θεωρήθηκε μία μεγάλη νίκη των φιλοδυτικών δημοκρατικών δυνάμεων της χώρας. Ωστόσο, η Ρωσία καταδίκασε τα γεγονότα ως πραξικόπημα με την υποστήριξη της Δύσης και αντίθετα προς τα συμφέροντά της. Με πρόσχημα την προστασία του ρωσόφωνου πληθυσμού, ενορχήστρωσε την προσάρτηση της Κριμαίας και την υποστήριξη των φιλορώσων αυτονομιστών στην Ανατολική Ουκρανία.
ΗΠΑ – εκλογές

Το Κρεμλίνο ψηφίζει Ντόναλντ Τραμπ
Πρόσφατα, η κυβέρνηση Ομπάμα αποκάλυψε ότι η διαρροή του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου με στόχο την Εθνική Επιτροπή του Δημοκρατικού Κόμματος (DNC) και τη Χίλαρι Κλίντον ήταν αποτέλεσμα ρωσικών κυβερνοεπιθέσεων, που πιθανώς είχε την έγκριση των υψηλότερων κλιμακίων της ρωσικής κυβέρνησης. Οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες δηλώνουν πεπεισμένες ότι «οι μέθοδοι και τα κίνητρα» των διαρροών προσιδιάζουν στη Ρωσία και σκοπός τους είναι να υπονομεύσουν την υποψηφιότητα της Κλίντον και να ευνοήσουν εκείνη του Ντόναλντ Τραμπ. Ρώσος αξιωματούχος αποκάλεσε παράλογες τις κατηγορίες ότι η ρωσική κυβέρνηση προσπαθεί να επέμβει στην αμερικανική εκλογική διαδικασία.
Εξοπλισμοί

Μη φιλικές ενέργειες και πυρηνικά όπλα
Πρόσφατα η Ρωσία μετέφερε πυραύλους Iskander-M, ικανούς να φέρουν πυρηνικές κεφαλές, στον ρωσικό θύλακα του Καλίνινγκραντ (που συνορεύει με Πολωνία και Λιθουανία), στο πλαίσιο –όπως ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Αμυνας –«στρατιωτικών ασκήσεων ρουτίνας». Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι η κίνηση έχει ενδεχομένως στόχο να εκφράσει τη δυσαρέσκεια της Μόσχας απέναντι στο ΝΑΤΟ, που θέλει να ενισχύσει την παρουσία του σε Πολωνία, Λιθουανία, Λετονία και Εσθονία το 2017. Λίγες ημέρες νωρίτερα, ο Βλαντίμιρ Πούτιν «πάγωσε» την αμερικανο-ρωσική συνθήκη για την καταστροφή πλουτωνίου και την πυρηνική έρευνα, λέγοντας ότι η απόφαση αποτελεί απάντηση σε μη φιλικές ενέργειες της Ουάσιγκτον. Από την πλευρά τους οι ΗΠΑ αναμένεται να δαπανήσουν περισσότερα από ένα τρισ. δολάρια τις επόμενες τρεις δεκαετίες για τον εκσυγχρονισμό του πυρηνικού τους οπλοστασίου.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ