Αποκαλυπτικές οι αναφορές του γάλλου πρόεδρου Φρανσουά Ολάντ όσον αφορά την Ελλάδα και τον Αλέξη Τσίπρα στο βιβλίο που κυκλοφόρησε σήμερα με τίτλο «Ενας Πρόεδρος Δεν Πρέπει Να Τα Λέει Αυτά» που βγήκε σήμερα στα γαλλικά βιβλιοπωλεία και περιλαμβάνει εκμυστηρεύσεις του σε δύο δημοσιογράφους της γαλλικής εφημερίδας Le Monde.

Όπως προκύπτει από τις εξομολογήσεις του Γάλλου προέδρου ο Ρώσος πρόεδρος του είχε εκμυστηρευθεί ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός είχε ρωτήσει τον ίδιο τον Βλαντιμίρ Πούτιν εάν μπορεί να τυπώσει δραχμές στη Ρωσία!

Πούτιν: Πρέπει να σου δώσω μια πληροφορία. Η Ελλάδα μας ζήτησε να τυπώσουμε δραχμές στη Ρωσία, γιατί δεν έχουν πια εκτυπωτή για να το κάνουν.

Και ο Πούτιν συνεχίζει: «Ηθελα να σου δώσω αυτή την πληροφορία, για να καταλάβεις ότι δεν είναι κάτι που επιθυμούμε».

Και η ανάλυση του Ολάντ, όπως περιγράφεται στο βιβλίο: «Διερωτήθηκα γιατί μου είπε αυτό το πράγμα. Ισως για να μην θεωρηθεί υπεύθυνος ότι έσπρωξε την Ελλάδα στην έξοδο από την ΕΕ και, δεύτερον, για να μου πει -και δεν ήταν κακή ιδέα- ότι κατά την άποψή του το Grexit ήταν ένας κίνδυνος, που έπρεπε πάση θυσία να αποφευχθεί».

Απάντηση από το Μαξίμου

Πηγές του Μεγάρου Μαξίμου, απαντώντας στα όσα αναφέρει ο Φρανσουά Ολάντ στο βιβλίο του, σημειώνουν: «Υπήρξαν επικοινωνίες του πρωθυπουργού με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, ωστόσο ποτέ και σε καμία περίπτωση δεν τέθηκε τέτοιο ζήτημα από τον Ελληνα πρωθυπουργό».

Ανακοίνωση Γραφείου κ. Γ. Βαρουφάκη
Επειδή ζητήθηκαν από πολλά μέσα ενημέρωσης (εγχώρια και ξένα) σχόλια του κ. Βαρουφάκη σχετικά με τα δημοσιεύματα του ξένου τύπου για τους ισχυρισμούς του κ. Φ. Ολάντ όσον αφορά συνομιλία του με τον Β. Πούτιν, ο κ. Βαρουφάκης επισημαίνει τα εξής:
«Κατά την διάρκεια της υπουργίας μου δεν είχα συμμετάσχει στις διαβουλεύσεις του πρωθυπουργού με Ρώσους αξιωματούχους και, συνεπώς, δεν γνωρίζω τι συζητήθηκε. Όμως μπορώ να επιβεβαιώσω, ότι κατά την διάρκεια της θητείας μου στο Υπουργείο Οικονομικών δεν υπήρξε καμία σκέψη για τύπωμα νέου νομίσματος, πόσο μάλιστα προσέγγιση τρίτων είτε στο εσωτερικό είτε στο εξωτερικό.»
Η ακόλουθη ανακοίνωση εστάλη σε διεθνή μέσα:«During my time in government I was not involved in any of PM Tsipras’ meetings with Russian officials and, thus, I was not privy to the topics discussed. But, as finance minister, I can confirm that not only was no one approached (in Greece or abroad) to discuss the minting of a new currency but that we never had such an intentioneither.»