Απλή «ρητορική» που ούτε νόημα έχει, ούτε αντικατοπτρίζει την πραγματικότητα, είναι κατά τον Βλαντιμίρ Πούτιν το γαλλικό «κατηγορώ» ότι οι ανηλεείς βομβαρδισμοί στο Χαλέπι συνιστούν εγκλήματα πολέμου. Η Δύση και ιδίως οι ΗΠΑ ευθύνονται για τον πόλεμο στη Συρία τροφοδοτώντας την άνοδο του ριζοσπαστικού Ισλάμ, λέει ο Ρώσος πρόεδρος σε γαλλικό δίκτυο.

Σε κάθε περίπτωση πάντως σε τηλεφωνική επικοινωνία με Μέρκελ-Ολάντ (πριν τη συνάντηση Λαβρόφ-Κέρι το Σάββατο στη Λωζάννη), ο Ρώσος πρόεδρος ευχήθηκε, βάσει ανακοίνωσης του Κρεμλίνου, να υπάρξει επιτυχής έκβαση στις ειρηνευτικές συνομιλίες…

«Είναι πολιτική ρητορική που δεν βγάζει μεγάλο νόημα και δεν λαμβάνει υπόψη την πραγματικότητα στη Συρία» δήλωσε ο Βλ.Πούτιν σε συνέντευξή του στο γαλλικό τηλεοπτικό δίκτυο TF1 σχολιάζοντας τις γαλλικές κατηγορίες ότι οι βομβαρδισμοί αμάχων στο Χαλέπι ισοδυναμούν με εγκλήματα πολέμου και πρέπει να επιληφθεί το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο.

«Είμαι βαθιά πεπεισμένος ότι οι εταίροι μας της Δύσης, και ιδίως οι Ηνωμένες Πολιτείες, ευθύνονται για την κατάσταση στην περιοχή συνολικά και συγκεκριμένα στη Συρία» δήλωσε ο Πούτιν -ο οποίος δεν πρόκειται να μεταβεί τελικά στο Παρίσι μη θέλοντας να έλθει πρόσωπο με πρόσωπο με τον Φρανσουά Ολάντ με αποκλειστικό ζήτημα τη Συρία.

Πάντως, ο πρόεδρος της Γαλλίας και η καγκελάριος της Γερμανίας είχαν τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πούτιν την Πέμπτη και τον κάλεσαν να εργαστεί υπέρ της εφαρμογής εκεχειρίας στη Συρία, σύμφωνα με το περιβάλλον του Ολάντ που ερωτήθηκε σχετικά από το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Ο Γάλλος πρόεδρος «εκμεταλλεύτηκε την ευκαιρία» μιας συνδιάσκεψης που ήταν αφιερωμένη στην ουκρανική κρίση «προκειμένου να υπενθυμίσει την θέση του για τη Συρία στον πρόεδρο Πούτιν [επισημαίνοντας] πόσο απόλυτα επείγον είναι να εφαρμοστεί μια εκεχειρία και να διασφαλιστεί η πρόσβαση της ανθρωπιστικής βοήθειας. Την θέση του στήριξε ξεκάθαρα η καγκελάριος» διευκρίνισε η ίδια πηγή.

Από την πλευρά του, το Κρεμλίνο επιβεβαίωσε την τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ των τριών ηγετών και τόνισε ότι ο Βλαντιμίρ Πούτιν διατύπωσε την ελπίδα ότι θα υπάρξει επιτυχημένη έκβαση στις ειρηνευτικές συνομιλίες για τη Συρία.

«Ο Βλαντιμίρ Πούτιν εξέφρασε την ελπίδα ότι η συνάντηση των επικεφαλής της διπλωματίας της Ρωσίας και των ΗΠΑ που έχει προγραμματιστεί για την 15η Οκτωβρίου στη Λωζάννη θα αποδώσει καρπούς από την άποψη ότι θα υπάρξει πραγματική βοήθεια για την επίτευξη μια λύσης στη συριακή κρίση» σημειώνεται σε ανακοίνωση.

Οι διπλωματικές πρωτοβουλίες εντάθηκαν την Τετάρτη με στόχο την εξεύρεση λύσης στη συριακή κρίση, την ώρα που το Χαλέπι σφυροκοπείται ανηλεώς από τις δυνάμεις του Μπασάρ αλ Άσαντ με την στήριξη των Ρώσων συμμάχων του.

Η Μόσχα ανακοίνωσε ότι θα διεξαχθεί διεθνής σύνοδος το Σάββατο στη Λωζάννη για τη Συρία όπου θα συμμετάσχουν οι επικεφαλής της ρωσικής και αμερικανικής διπλωματίας Σεργκέι Λαβρόφ και Τζον Κέρι, καθώς και οι υπουργοί Εξωτερικών Τουρκίας, Κατάρ Σαουδικής Αραβίας και Ιράν.

Νέα συνάντηση θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή στο Λονδίνο, επίσης με τη συμμετοχή του Τζον Κέρι, ανακοίνωσε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.