Σε αποστολή-καμικάζι ο βαλλόμενος από παντού Ντόναλντ Τραμπ ανοίγοντας ρήγμα στο Ρεπουμπλικανικό Κόμμα μόλις τέσσερις εβδομάδες πριν την προεδρική κάλπη. Μετά και την αποστασιοποίηση της «κορυφής» των Ρεπουμπλικανών, του προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων Πολ Ράιαν, ο Τραμπ «εκρήγνυται» και δηλώνει πλέον «ελεύθερος από τα δεσμά του» -φράση που εγείρει την προοπτική εμφυλίου στο κόμμα με «θύμα» τη δύναμη των Ρεπουμπλικανών στο Κογκρέσο.

Το ξέσπασμα Τραμπ ήλθε με ομοβροντία οργισμένων και προσβλητικών tweet με κύριο αποδέκτη τον Πολ Ράιαν, ο οποίος του γύρισε την πλάτη τη Δευτέρα λέγοντας ότι δεν θα τον υπερασπιστεί τώρα ή στο μέλλον, ούτε θα δώσει το «παρών» στην προεκλογική εκστρατεία του, αλλά θα επικεντρωθεί στη διατήρηση της πλειοψηφίας των Ρεπουμπλικανών στο Σώμα.

Ο Πολ Ράιαν είπε διπλωματικά μεν ότι δεν αποσύρει επίσημα τη στήριξή του στον Τραμπ, αλλά στην πράξη αυτό ακριβώς συνέβη, και η κίνηση του ήλθε να ρίξει σε ακόμη βαθύτερη κρίση την εκστρατεία του μεγιστάνα του Real Estate.

Ο ένας μετά τον άλλον Ρεπουμπλικανοί βουλευτές, γερουσιαστές και κυβερνήτες, πρώτα ονόματα του κόμματος, έχουν «αποκηρύξει» τον Τραμπ μετά τη δημοσιοποίηση του επίμαχου βίντεο του 2005 με τα αισχρά και σεξιστικά σχόλια κατά γυναικών.

Και η αποστασιοποίηση Ράιαν είναι το μέχρι στιγμής βαρύτερο χτύπημα, καθώς επί της ουσίας προεξοφλεί τη νίκη της Χίλαρι Κλίντον στις κάλπες της 8ης Νοεμβρίου και στρέφει πλέον το ενδιαφέρον στη δύναμη των Ρεπουμπλικανών στο Κογκρέσο.

Πολλοί από τους υποψήφιους βουλευτές και γερουσιαστές των Ρεπουμπλικανών φοβούνται ότι με τη στάση του ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικανών για την προεδρία υπονομεύει τις πιθανότητές τους να επανεκλεγούν και επομένως το κόμμα μπορεί να απολέσει την πλειοψηφία στη Βουλή των Αντιπροσώπων.

Αφού χαρακτήρισε τον Ράιν «αδύναμο» και «αναποτελεσματικό», ο Τραμπ επιτέθηκε ταυτόχρονα σε όλα τα στελέχη των Ρεπουμπλικανών που δεν τον στήριξαν, και κατηγόρησε κατά την προσφιλή τακτική του τα μέσα ενημέρωσης ότι επιχειρούν να «νοθεύσουν τις εκλογές», ο Τραμπ κατέληξε με ένα tweet που μπορεί να ανοίξει τον Ασκό του Αιόλου για τους Ρεπουμπλικανούς.

«Είναι τόσο ωραία που λύθηκαν τα δεσμά μου και τώρα μπορώ να πολεμήσω για την Αμερική με τον τρόπο που εγώ θέλω» έγραψε ο Τραμπ σε μία δήλωση που εγείρει την προοπτική εμφυλίου στο Ρεπουμπλικανικό Κόμμα, το οποίο υποτίμησε εξ αρχής το «φαινόμενο» Τραμπ και αδυνατεί να διαχειριστεί την κατάσταση.

Μία τέτοια σύγκρουση θα φέρει αντιμέτωπους τους υποστηρικτές του Τραμπ με το υπόλοιπο κόμμα, περιλαμβανομένων βουλευτών που διεκδικούν επανεκλογή, γεγονός το οποίο μπορεί να απειλήσει τον έλεγχο των Ρεπουμπλικανών στο Κογκρέσο, σημειώνει το δίκτυο CNN.

Πριν δηλώσει «ελεύθερος από τα δεσμά του», ο Τραμπ κατακεραύνωνε τον «εχθρό» Πολ Ράιαν.

«Ο πολύ αδύναμος και αναποτελεσματικός επικεφαλής μας, Πολ Ράιαν, είχε μία κακή σύσκεψη κατά την οποία τα μέλη έγιναν έξαλλα με την απιστία του» έγραψε στο Twitter για να συμπληρώσει: «Παρότι νίκησα στη δεύτερη τηλεμαχία σύμφωνα με όλες τις δημοσκοπήσεις, είναι δύσκολο να τα πάω καλά όταν ο Πολ Ράιαν και οι άλλοι μου προσφέρουν μηδενική υποστήριξη».

Στο στόχαστρο έβαλε και τον γερουσιαστή της Αριζόνα και πρώην υποψήφιο πρόεδρο Τζον Μακέιν, ο οποίος απέσυρε το Σαββατοκύριακο τη στήριξη στο πρόσωπό του.

«Ο αθυρόστομος γερουσιαστής Τζον Μακέιν εκλιπαρούσε για την υποστήριξή μου στις δικές του προκριματικές (την έδωσα, κέρδισε), μετά με έριξε για σχόλια αποδυτηρίου!» έγραψε αναφερόμενος στα σχόλια που ξεσήκωσαν θύελλα για τις γυναίκες τα οποία αποδίδει σε κουβέντες αποδυτηρίου που… ουδεμία σχέση έχουν με αυτό που πραγματικά ο ίδιος είναι.

Κατά τον Τραμπ, οι Ρεπουμπλικανοί που δεν είναι πιστοί στον ίδιο είναι πολύ πιο δύσκολοι από την «απατεώνα Χίλαρι», δεν γνωρίζουν πως να κερδίζουν και αυτός θα τους μάθει…


Το σχετικό twitt του υποψήφιου των Ρεπουμπλικανών για την Προεδρία των ΗΠΑ

It is so nice that the shackles have been taken off me and I can now fight for America the way I want to.