Αναβολή τουλάχιστον τριών ετών παίρνει ο γάμος των ομοφυλοφίλων στην Αυστραλία. Το Εργατικό Κόμμα της αντιπολίτευσης απέρριψε την Τρίτη το σχέδιο για δημοψήφισμα της κεντροδεξιάς κυβέρνηση του Μάλκολμ Τέρνμπουλ, το οποίο επρόκειτο να διεξαχθεί τον Φεβρουάριο του 2017 με σκοπό να ανοίξει ο δρόμος για τα ζευγάρια ίδιου φύλου.

Υπέρμαχος του γάμου των ομοφυλοφίλων, ο Τέρνμπουλ είχε τονίσει ότι σε περίπτωση που το σχέδιο για δημοψήφισμα καταψηφιστεί, δεν υπάρχει περίπτωση να ληφθεί καμία απόφαση επί του θέματος πριν από τις επόμενες βουλευτικές εκλογές, οι οποίες πρόκειται να διεξαχθούν τον Νοέμβριο του 2019.

Το συγκεκριμένο ζήτημα επανέρχεται συχνά και ταρακουνάει τα πολιτικά νερά της Αυστραλίας. Η νομιμοποίηση του γάμου των ομοφυλοφίλων υπήρξε ακρογωνιαίος λίθος της προεκλογικής εκστρατείας του Τέρνμπουλ, ο οποίος ανέλαβε την εξουσία της χώρας τον Σεπτέμβριο του 2015.

Ένα πολύ σημαντικό ποσοστό των Αυστραλών – 61% – στηρίζει τη νομιμοποίηση του γάμου ατόμων του ίδιου φύλου, σύμφωνα με δημοσκόπηση που δημοσιεύθηκε τον περασμένο Αύγουστο.

Η στήριξη του Εργατικού Κόμματος για τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος ήταν απαραίτητη, καθώς η κυβέρνηση πλειοψηφίας έχει οριακή πλειοψηφία στο Κοινοβούλιο.