Στην περιοχή του 29,5% πέφτουν σε νέα δημοσκόπηση οι Χριστιανοδημοκράτες της Μέρκελ, με τα ποσοστά του να εμφανίζονται στο ναδίρ των τελευταίων ετών.

Ενισχυμένοι ωστόσο εμφανίζονται οι Σοσιαλδημοκράτες (SPD), τα ποσοστά των οποίων βρίσκονται κατά μία μονάδα παραπάνω στο 22%, και η Αριστερά (Linke), με μισή μονάδα άνοδο στο 12%.

Οι Πράσινοι με ποσοστό 11%, καταγράφουν μείωση 0,5%, όπως και οι Φιλελεύθεροι (FDP) με το ποσοστό του να ανέρχεται στο 6,5% σε σχέση με την αντίστοιχη προηγούμενη δημοσκόπηση.

Το Κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) παραμένει στην τρίτη θέση, με ποσοστά στην περιοχή του 15% σε όλη τη χώρα.

Η δημοσκόπηση δημοσιεύεται την Τρίτη στην Bild και διενεργήθηκε από το Insa. Με τα ποσοστά αυτά «θα μπορούσαν να γίνουν διάφοροι κυβερνητικοί συνασπισμοί μετά τις εθνικές εκλογές» είπε ο Χέρμαν Μπίνκερτ, διευθυντής του Ινστιτούτου Insa, στη γερμανική εφημερίδα.

Η Γερμανία έχει ήδη μπει στην αρχική, «ήπια», φάση προεκλογικής περιόδου για τις κάλπες του φθινοπώρου του 2017, επειδή το κλίμα στο προσφυγικό έχει επιβαρύνει την μέχρι πρότινος «τεφλόν» καγκελάριο και, για πρώτη φορά εδώ και χρόνια, τα πράγματα προδιαγράφονται θολά.

«Η απόσταση μεταξύ CDU/CSU και SPD φθίνει» επισήμανε, διότι ο νυν συνασπισμός μεταξύ τους θα είχε αθροιστικά μόλις 51,1%, αλλά και για ένα κοκκινο-κοκκινο-πράσινο συνασπισμό δεν θα υπήρχε πλειοψηφία, αφού αθροιστικά τα τρία κόμματα (SPD, Αριστερά, Πράσινοι) θα έφταναν σε ποσοστό μόνο 45%.

Αγνωστο είναι εάν οι τελικά οι Φιλελεύθεροι (FDP) θα καταφέρουν να εισέλθουν αυτή τη φορά στη Βουλή (το όριο είναι 5%), ώστε να μπορούν να συμπεριληφθούν στα πιθανά μετεκλογικά σενάρια.