Ο πρώην ηγέτης του ευρωφοβικού Ukip, ο Νάιτζελ Φάρατζ, απέκλεισε το ενδεχόμενο να αναλάβει εκ νέου τα ηνία του κόμματος μετά την παραίτηση της Νταϊάν Τζέιμς, μόλις τρεις εβδομάδες μετά την εκλογή της στην προεδρία.

«Σε καμία περίπτωση. Ολοκλήρωσα την αποστολή μου» απάντησε ο Φάρατζ σε ερώτηση του τηλεοπτικού καναλιού Sky News για την πιθανότητα να επιστρέψει και πάλι στην ηγεσία. «Είναι καιρός να αναλάβει κάποιος άλλος τη δουλειά», πρόσθεσε από το Στρασβούργο.

Η ευρωβουλευτής Νταϊάν Τζέιμς εξελέγη στην ηγεσία του Ukip στις 16 Σεπτεμβρίου, όμως αργά το βράδυ της Τρίτης ανακοίνωσε ότι αποχωρεί από το αξίωμα αυτό «για προσωπικούς και επαγγελματικούς λόγους». Εξήγησε μάλιστα ότι «είναι προφανές πως δεν έχει εξουσία, ούτε τη στήριξη όλων των συναδέλφων της, των εκπροσώπων του κόμματος στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και των άλλων στελεχών του» προκειμένου να εφαρμόσει τις αλλαγές που η ίδια θεωρεί αναγκαίες.

Ο Φάρατζ εξέφρασε τη λύπη του για την απόφαση της Τζέιμς. «Ανέκαθεν πίστευα ότι είναι μια από τις καλύτερες (στις εμφανίσεις της) στην τηλεόραση, το ραδιόφωνο ή σε μια συγκέντρωση» είπε.

Πρακτικά, ο 53χρονος συνιδρυτής του Ukip παραμένει ακόμη πρόεδρος του κόμματος καθώς η αλλαγή της ηγεσίας δεν είχε ακόμη καταγραφεί επισήμως από τη βρετανική εκλογική επιτροπή. Όπως είπε, θα ασκεί προσωρινά τα καθήκοντα αυτά μέχρι να εκλεγεί ένας νέος ηγέτης. Δεν παρέλειψε όμως να σχολιάσει ότι «το Ukip χωρίς ηγέτη τα πάει καλύτερα από το Εργατικό κόμμα με ηγέτη», αναφερόμενος στην εσωκομματική κρίση του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης.

Πιθανότερος διάδοχος της Τζέιμς θεωρείται ο Στίβεν Γουλφ, ένας ευρωβουλευτής που θεωρείτο και το καλοκαίρι μεγάλο φαβορί για την ηγεσία. Αποκλείστηκε όμως από τη διαδικασία γιατί καθυστέρησε 17 λεπτά να υποβάλει την υποψηφιότητα.