Περισσότερα από μισό εκατομμύρια δολάρια πλήρωσε το Πεντάγωνο στην αμφιλεγόμενη βρετανική εταιρεία δημοσίων σχέσεων Bell Pottinger προκειμένου να διεξαγάγει άκρως απόρρητη προπαγάνδα στη Μέση Ανατολή, αποκαλύπτει η Μη Κυβερνητική Οργάνωση Γραφείο Ερευνητικής Δημοσιογραφίας (Bureau of Investigative Journalism).

Η εταιρεία, γνωστή από παλαιότερες «συνεργασίες» με διάφορα καθεστώτα (της Συρίας, της Λευκορωσίας, της Σρι Λάνκα) φέρεται να υπέγραψε κατά τη διάρκεια του πολέμου του Ιράκ (2003 – 2011) ένα πολύ προσοδοφόρο συμβόλαιο με την Ουάσινγκτον – 120 εκατ. δολάρια τον χρόνο – για να τρέξει το «άκρως απόρρητο» πρόγραμμα.

Την αποκάλυψη έκανε πρώην υπάλληλος της βρετανικής εταιρείας, ο Μάρτιν Ουελς, στο Γραφείο Ερευνητικής Δημοσιογραφίας, και είδε το φως της δημοσιότητας μέσω της ιστοσελίδας The Daily Beast και των Sunday Times του Λονδίνου.

Σε έναν χώρο υψίστης ασφαλείας στη Βαγδάτη, οι υπάλληλοι της εταιρείας εργάζονταν πυρετωδώς για τη δημιουργία προπαγανδιστικού υλικού. Τη συνεργασία της εταιρείας με το Πεντάγωνο επιβεβαίωσε στους Sunday Times και ο πρώην επικεφαλής τής Bell Pottinger, κάνοντας λόγο για «μυστική αποστολή», χωρίς ωστόσο να δώσει περαιτέρω πληροφορίες.

Όπως αποκάλυψε στο Γραφείο Ερευνητικής Δημοσιογραφίας ο Ουέλς, η εταιρεία πληρωνόταν αδρά για να κατασκευάσει οπτικοακουστικό υλικό με σκοπό κυρίως να δημιουργηθεί στη Μέση Ανατολή μία αρνητική εικόνα για την Αλ Κάιντα. Αναφορά έδινε στον Λευκό Οίκο, στη CIA και στο Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ.