Να βάλει τα πράγματα στη θέση τους επιχειρεί με διευκρινιστική του δήλωση ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών σχετικά με τις αναφορές του τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, που άνοιξαν συζήτηση σχετικά με τη Συνθήκη της Λωζάννης.

Στη διευκρινιστή δήλωση σχετικά με τη θέση της γερμανικής κυβέρνησης για τις δηλώσεις Ερντογάν, εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών επισήμανε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο: «Από τη σκοπιά της γερμανικής κυβέρνησης, η Συνθήκη της Λωζάνης εξακολουθεί να ισχύει».

Ερωτήματα είχε εγείρει η προηγούμενη απάντηση του εκπροσώπου του γερμανικού ΥΠΕΞ Μάρτιν Σέφερ, ο οποίος είχε δηλώσει: «Η γερμανική κυβέρνηση είναι της άποψης ότι αυτές οι διαφορές μεταξύ των δύο χωρών πρέπει να επιλυθούν ειρηνικά και κατά τα άλλα απέχει μίας έκφρασης άποψης και σίγουρα δεν θα πάρει το μέρος κανενός».

Αναλυτικά η δήλωση Σέφερ είχε ως εξής: «Δεν γνωρίζω τις δηλώσεις του τούρκου προέδρου. Δεν θέλω να αμφισβητήσω ότι το είπε. Για τη γερμανική κυβέρνηση μπορώ μόνο να πω, ότι μας είναι γνωστό πως υπάρχουν διαφορές εδώ και καιρό, εδώ και δεκαετίες, διαφορές απόψεων μεταξύ της Τουρκίας και της Ελλάδας για την οριοθέτηση των συνόρων μεταξύ των δύο χωρών. Η γερμανική κυβέρνηση είναι της άποψης ότι αυτές οι διαφορές μεταξύ των δύο χωρών πρέπει να επιλυθούν ειρηνικά και κατά τα άλλα απέχει μίας έκφρασης άποψης και σίγουρα δεν θα πάρει το μέρος κανενός».

Σε επισήμανση ότι ο κ. Ερντογάν αναφέρθηκε σε νησιά και όχι σε σύνορα, ανέφερε: «Δεν γνωρίζω τη δήλωση του κ. Ερντογάν και δυστυχώς δεν μου είναι δυνατό να αντιδράσω σε αυτό».

Ερωτηθείς, δε, εάν η Λέσβος, η Χίος και η Λήμνος είναι ελληνικά νησιά, απάντησε: «Επαναλαμβάνω αυτό που είπα».

ΝΔ: Επικίνδυνη και η υπόνοια αμφισβήτησης

Ο εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, Γιώργος Κουμουτσάκος, δήλωσε για τις αναφορές από το Βερολίνο:

«Η Συνθήκη της Λωζάνης είναι θεμελιώδης διεθνής συμφωνία, πάνω στην οποία στηρίζεται η ειρήνη στην, κατά τα άλλα, εύφλεκτη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

» Οποιαδήποτε συζήτηση αφήνει ακόμα και απειροελάχιστη υπόνοια αμφισβήτησής της είναι εξόχως επικίνδυνη για τη σταθερότητα, την ασφάλεια και την ειρήνη σε αυτήν την περιοχή.

» Αυτό οφείλουν να το γνωρίζουν και να το διασφαλίζουν όλοι: Το σύνολο της διεθνούς κοινότητας.

» Ιδιαίτερα τα κράτη – μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, πολλά από τα οποία είναι συμβαλλόμενα μέρη στη Συνθήκη της Λωζάνης».