Περισσότεροι από 9.300 άνθρωποι, εκ των οποίων 3.800 άμαχοι, σκοτώθηκαν από τις επιδρομές της ρωσικής αεροπορίας στη Συρία από την έναρξη – πριν από έναν χρόνο – της επέμβασης της Μόσχας που υποστηρίζει το καθεστώς του Μπασάρ αλ Ασαντ, ανακοίνωσε την Παρασκευή το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Από τις 30 Σεπτεμβρίου του 2015, οι ρωσικές επιδρομές έχουν προκαλέσει τον θάνατο 9.364 ανθρώπων, εκ των οποίων 3.804 άμαχοι, 2.746 μέλη του Ισλαμικού Κράτους και 2.814 μέλη διαφόρων οργανώσεων ανταρτών και ισλαμιστών που πολεμούν το καθεστώς, ανακοίνωσε η μη κυβερνητική οργάνωση που διαθέτει μεγάλο δίκτυο πηγών στη Συρία και εδρεύει στη Βρετανία.

Νωρίτερα, ο διευθυντής του Παρατηρητηρίου Ραμί Αμπντέλ Ραχμάν είχε δηλώσει ότι «σχεδόν 10.000 άνθρωποι» έχασαν τη ζωή τους στις ρωσικές επιδρομές που διεξάγονται εδώ και έναν χρόνο.

Παρά τις διεθνείς εκκλήσεις τις τελευταίες ημέρες για παύση των επιδρομών της, κυρίως στην πόλη του Χαλεπίου, στη Βόρεια Συρία, η Ρωσία δήλωσε ότι είναι αποφασισμένη να συνεχίσει τις επιδρομές της για να στηρίξει τον σύρο σύμμαχό της μετά την εκπνοή, στις 19 Σεπτεμβρίου, μιας σύντομης εκεχειρίας που επιτεύχθηκε έπειτα από διαπραγματεύσεις με τους Αμερικανούς.