Το υπουργείο Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας καταδίκασε το νόμο που επιτρέπει σε οικογένειες των θυμάτων της 11ης Σεπτεμβρίου 2001 να ασκήσουν αγωγή για αποζημίωση εναντίον του Ριάντ.

Το υπουργείο εξέφρασε την ελπίδα ότι το Κογκρέσο θα διορθώσει το νομοθέτημα ώστε «να αποφευχθούν οι σοβαρές και απρόβλεπτες συνέπειες που μπορεί να προκύψουν», χωρίς να παραθέτει λεπτομέρειες για το ποιες μπορεί να είναι αυτές.

Οι οικογένειες των θυμάτων άσκησαν έντονη πίεση στα νομοθετικά σώματα των ΗΠΑ να περάσει η πρόταση.

Το Ριάντ έχει επανειλημμένως απορρίψει ισχυρισμούς ότι υποστήριξε τους δράστες, οι οποίοι σκότωσαν σχεδόν 3.000 άτομα υπό την καθοδήγηση της αλ Κάιντα. Δεκαπέντε από τους 19 αεροπειρατές ήταν πολίτες της Σαουδικής Αραβίας.

Ο Μπαράκ Ομπάμα άσκησε το προεδρικό βέτο, ωστόσο, η συντριπτική πλειοψηφία του Κογκρέσου το απέρριψε.

Οι Ρεπουμπλικανοί ηγέτες της Γερουσίας και της Βουλής των Αντιπροσώπων άφησαν ανοιχτή την προοπτική τροπολογίας του νόμου.

Η Σαουδική Αραβία αποτελεί από τους πιο μακροχρόνιους και σημαντικούς συμμάχους των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή και μέλος της συμμαχίας υπό τις ΗΠΑ που μάχεται τους τζιχαντιστές.

Ωστόσο, ο νέος νόμος δεν αναμένεται να επηρεάσει μακροπρόθεσμα τη στρατηγική σχέση των δύο κρατών, οι οποίες υπομείνει «πολλές φορές έντονο αποτροπιασμό» τα τελευταία 70 χρόνια, εξήγησε ο Τόμας Λίπμαν του Ινστιτούτου της Μέσης Ανατολής.

«Οι δύο χώρες χρειάζονται η μία την άλλη το ίδιο σήμερα όπως και τη μέρα πριν (την ψήφιση του νομοσχεδίου)» είπε.