Ως προϊόν «προκατάληψης και παραχάραξης» απέρριψε η Ρωσία το ολλανδικό πόρισμα για τη συντριβή της πτήσης MH17 στην ανατολική Ουκρανία, το οποίο έδειχνε ξεκάθαρα προς την κατεύθυνση των φιλορώσων ανταρτών: Τα ευρήματα «είναι προϊόν φαντασίας και ο ένοχος σκιαγραφείται αυθαίρετα» υποστήριξε το ρωσικό ΥΠΕΞ, την ώρα που ο ρωσικός κατασκευαστής των πυραυλικών συστημάτων Buk υποστηρίζει πως το πόρισμα δεν στηρίζεται σε τεχνικά στοιχεία.

Το ολλανδικό πόρισμα

Το ολλανδικό πόρισμα, που καταρτίστηκε ώστε να μπορεί να χρησιμοποιηθεί νομικά, για τη συντριβή της MH17 στην Ουκρανία κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η κατάρριψη έγινε με πύραυλο που εκτοξεύθηκε από τις περιοχές που ελέγχουν οι φιλορώσοι αντάρτες και ότι το σύστημα Buk που χρησιμοποιήθηκε είχε μετακινηθεί από τη ρωσική πλευρά.

Πριν την ανακοίνωση του ολλανδικού πορίσματος, το Κρεμλίνο είχε προκαταβολικά επαναλάβει τη θέση του ότι «εάν επρόκειτο για πύραυλο, δεν εκτοξεύτηκε από τις περιοχές που ελέγχουν οι αντάρτες».

Το πόρισμα της ολλανδικής έρευνας παρουσιάστηκε το μεσημέρι της Τρίτης και λίγες ώρες νωρίτερα είχε παρουσιαστεί στους συγγενείς των θυμάτων.

Πριν τις επίσημες ανακοινώσεις, ένας από τους συγγενείς των θυμάτων (ο Ρόμπι Έλερς, η ανιψιά του οποίου, Ντέιζι, είχε σκοτωθεί) είχε δηλώσει ότι οι εισαγγελείς προσδιόρισαν πως ο πύραυλος που κατέρριψε το αεροπλάνο εκτοξεύθηκε από έδαφος που ελεγχόταν από τους φιλορώσους αντάρτες στην ανατολική Ουκρανία.

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι ερευνητές έχουν εντοπίσει 100 υπόπτους.

Πριν τις επίσημες ανακοινώσεις, το Κρεμλίνο επανέλαβε τη θέση του ότι τα δεδομένα των ραντάρ δείχνουν πως η πτήση MH17 των Μαλαισιανών Αερογραμμών «είναι σίγουρο πως δεν κατερρίφθη από πύραυλο ο οποίος εκτοξεύθηκε από ουκρανικό έδαφος που ελεγχόταν από τους αντάρτες».

Ερωτηθείς για το πόρισμα των ερευνητών, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε σε δημοσιογράφους ότι τα δεδομένα που έλαβαν οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις «καθιστούν ήδη σαφές πως ο πύραυλος δεν εκτοξεύθηκε από έδαφος των ανταρτών, αλλά από αλλού».