Ηταν ένα εθνικό γεγονός. Οι δρόμοι των πόλεων, από τη Νέα Υόρκη μέχρι το Λος Άντζελες, είχαν αδειάσει. Τα παράθυρα στα σπίτια έλαμπαν μέσα στη νύχτα με τις οθόνες των τηλεοράσεων συντονισμένες στο πρώτο προεδρικό ντιμπέϊτ. Κάποιοι το παρακολούθησαν τα πρώτα τριάντα λεπτά – τα λιγότερο καταστροφικά για τον Ντόναλντ Τραμπ – και άλλοι μέχρι το τέλος.
«Εμείς μάθαμε πέντε καινούργια πράγματα το βράδυ της Δευτέρας», γράφει ο Independent: «Πρώτον, κερδίζει όποιος χαμογελάει περισσότερο. Η Χίλαρι Κλίντον χαμογελούσε σε όλη τη διάρκεια του ντιμπέϊτ, και είπε κάποια αστεία. Ο Τραμπ φορούσε το ζοφερό του πρόσωπο. Η οθόνη, χωρισμένη όπως ήταν στα δύο, έδειξε την Κλίντον να το απολαμβάνει, και τον Τραμπ σαν να είχε μονίμως ξύδι στη γλώσσα».
«Δεύτερον, μια μεστή συγγνώμη κάνει καλό. Η Κλίντον ρωτήθηκε, φυσικά, για τον ιδιωτικό server με τον οποίο έβλεπε στο σπίτι απόρρητα email όταν ήταν υπουργός Εξωτερικών. Ηταν ένα «λάθος», είπε, και «αν έπρεπε να το κάνω ξανά θα το έκανα προφανώς διαφορετικά».
Ο Τραμπ προσπάθησε να κρατήσει το θέμα ζωντανό. «Αυτό ήταν κάτι περισσότερο από ένα λάθος», είπε, αλλά το παράθυρο για να εκμεταλλευθεί το θέμα το είχε κλείσει ήδη η Κλίντον, τελειώνοντας μέσα σε λίγα λεπτά με το ζήτημα που την κατατρύχει από τότε που ανακοίνωσε την υποψηφιότητά της», συνεχίζει ο Independent.
«Τρίτον, η έρευνα για τα πεπραγμένα του αντιπάλου είναι σημαντική. Η Κλίντον χρησιμοποίησε τη συζήτηση για να δώσει έμφαση στα αρνητικά του Τραμπ: στη φορολογική του δήλωση, που δεν την έχει δημοσιοποιήσει, στις πτωχεύσεις του, στις προσβλητικές του δηλώσεις για τις γυναίκες, στα ρατσιστικά ψέματα.
Τέταρτον, ένας συντονιστής κάνει τη δουλειά του καλύτερα, όταν αφήνει την μεγαλύτερη δυνατή ελευθερία στους υποψηφίους. Ο Λέστερ Χολτ του NBC φαίνεται πως βρήκε την «χρυσή τομή» σε αυτό το ντιμπέϊτ. Δεν άφησε τον Τραμπ να ξεφύγει όταν ισχυρίστηκε ότι είχε αντιταχθεί στον πόλεμο του Ιράκ, όταν γνωρίζουμε ότι αυτό δεν είναι η πλήρης αλήθεια. Αλλά γενικά, άφησε τους υποψηφίους να συγκρουστούν ελεύθερα και απευθείας, και αυτό οδήγησε σε μια ζωντανή, συναρπαστική συζήτηση. Ακόμη και αν η ετυμηγορία των μέσων κοινωνικής δικτύωσης ήταν ότι ο Χολτ επέτρεψε στον Τραμπ να μιλάει, και να διακόπτει, πάρα πολύ.
Και πέμπτον, η καλή προετοιμασία μετράει. Η τεμπελιά και η αλαζονεία του Τραμπ τον οδήγησε σε ένα αυτάρεσκο σόου – και σε αυτό το σημείο είναι που η Κλίντον κέρδισε το πρώτο ντιμπέϊτ. Πριν από την τηλεμαχία ακουγόταν ότι ο Τραμπ δεν είχε κάνει σχεδόν καμμία προετοιμασία, και αυτό φάνηκε καθαρά στην οθόνη, την ώρα που η Κλίντον είχε σαφώς σκεφτεί προσεκτικά το πώς θα χειριστεί τον Τραμπ.
Του προσέφερε το δόλωμα για θέματα όπως οι φορολογικές του δηλώσεις και οι χρεοκοπίες, και εκείνος πιανόταν κάθε φορά στην παγίδα, δίνοντας αμυντικές και μπερδεμένες απαντήσεις. Εδειχνε νευρικός και ταραγμένος – διακόπτοντάς την πάνω από 50 φορές στα 90 λεπτά της συζήτησης, ενώ εκείνη εμφανίστηκε σίγουρη για τον εαυτό της και γαλήνια», καταλήγει ο Independent.