«Οι μετακινήσεις με το ποδήλατο συχνά τραβούν την προσοχή των ανδρών και εκθέτουν την κοινωνία στη διαφθορά. Θέτουν σε κίνδυνο την παρθενία και πρέπει να απορριφθούν», δήλωσε τις προηγούμενες ημέρες ο ανώτατος πνευματικός ηγέτης του Ιράν Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ μιλώντας σε τοπικά μέσα.
Αλλά φαίνεται πως ο φετφάς κατά της χρήσης του ποδηλάτου από τις γυναίκες δεν πτόησε ιδιαίτερα τις Ιρανές οι οποίες όχι μόνο συνεχίζουν να χρησιμοποιούν το αγαπημένο τους μεταφορικό μέσο αλλά αναρτούν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης φωτογραφίες και βίντεο με τις ίδιες να ποδηλατούν. «Η μητέρα μου και εγώ είμαστε από την Τεχεράνη. Λατρεύουμε να ποδηλατούμε: είναι ένα δικαίωμά μας και δεν πρόκειται να το χάσουμε», σημειώνουν κάτω από ένα βίντεο μια μητέρα και η κόρη της στο οποίο εμφανίζονται να ποδηλατούν στο νησί Κις του Περσικού Κόλπου.
Πίσω από αυτήν την εκστρατεία διαμαρτυρίας κατά του εν λόγω φετφά βρίσκεται η Μασίχ Αλινετζάντ, μια ιρανή δημοσιογράφος και ακτιβίστρια υπέρ των δικαιωμάτων των γυναικών του Ιράν που ζει στη Νέα Υόρκη. Αφοσιωμένη εδώ και χρόνια στον αγώνα κατά της υποχρεωτικής χρήσης της μαντίλας από τις Ιρανές, η κ. Αλινετζάντ απηύθυνε έκκληση στις συμπατριώτισσές της να της αποστείλουν φωτογραφίες με τις ίδιες να ποδηλατούν, φωτογραφίες τις οποίες στη συνέχεια ξεκίνησε να τις δημοσιεύει στο χάσταγκ #IranianWomenLoveCycling. «Αποτελεί ντροπή ένας φετφάς αυτού του είδους για τις γυναίκες του 21ου αιώνα. Είναι απαράδεκτο να συμβαίνει αυτό το 2016. Οι γυναίκες του Ιράν θέλουν να είναι δραστήριες στην κοινωνία, αλλά για τους θρησκευόμενους αποτελούν απειλή, δεν θα πρέπει ούτε να φαίνονται ούτε να ακούγονται, αλλά να είναι κλεισμένες στην κουζίνα».
Πρόσφατα η Μασίχ Αλινετάντ μίλησε ενώπιον των μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Και υπενθυμίζοντας ότι οι γυναίκες του Ιράν έχουν ανάγκη τη στήριξη των γυναικών της Ευρώπης στη μάχη για τα δικαιώματά τους, δεν δίστασε να κατηγορήσει τις ευρωπαίες πολιτικούς –από την Σεγκολέν Ρουαγιάλ, υπουργό Περιβάλλοντος της Γαλλίας έως την Φεντερίκα Μογκερίνι, επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ –για υποκρισία: την ώρα που στην Ευρώπη διαμαρτύρονται για τη χρήση του μπουρκίνι, οι ευρωπαίες πολιτικοί όχι μόνο δεν καταδικάζουν την υποχρεωτική χρήση της μαντίλας από τις Ιρανές αλλά όποτε επισκέπτονται την Ισλαμική Δημοκρατία την φορούν και οι ίδιες.