Να μην εκτροχιαστεί η συμφωνία Ρωσίας-ΗΠΑ για τη Συρία και να διερευνηθούν διεξοδικά οι πρόσφατες επιθέσεις στο Χαλέπι και στην Ντέιρ Εζόρ κάλεσε ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ κατά την ομιλία του στην Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών.

Ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας δήλωσε πως θα ήταν επικίνδυνο να επαναληφθούν παλιότερα λάθη και κάλεσε σε συλλογικές προσπάθειες για να αποτραπεί η καταστροφή στην Συρία.

«Είναι επείγουσα ανάγκη τώρα να αποφύγουμε την κατάρρευση αυτής της συμφωνίας, να ερευνήσουμε αμερόληπτα και διεξοδικά τα περιστατικά στο Χαλέπι και στην Ντέιρ Εζόρ που την εκτροχιάζουν, ιδιαίτερα αν σκεφτούμε ότι πολλοί θα ήθελαν να σαμποτάρουν την κοινή προσέγγιση στην επίλυση της συριακής σύγκρουσης» δήλωσε ο ρώσος ΥΠΕΞ.

Παράλληλα τόνισε πως ο διαχωρισμός των τρομοκρατών από την αποκαλούμενη μετριοπαθή αντιπολίτευση παραμένει η ύψιστη προτεραιότητα και η επίλυση της κρίσης στην Συρία θα είναι αδύνατη χωρίς την συντριβή του Ισλαμικού Κράτους, του Μετώπου Αλ Νόσρα και άλλων τρομοκρατικών οργανώσεων.

Επισήμανε πως η απροθυμία του δυτικού συνασπισμού δυνάμεων (υπό την ηγεσία των ΗΠΑ) να προβούν σε αυτόν τον διαχωρισμό φαίνεται να υποδηλώνει ότι εξακολουθούν να επιθυμούν την αποκαθήλωση του σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ.