Την ανάγκη η Ευρώπη να βοηθήσει την Ελλάδα στο προσφυγικό επισημαίνει ο ομοσπονδιακός καγκελάριος της Αυστρίας Κρίστιαν Κερν, με αφορμή τη «μίνι» Σύνοδο Κορυφής που έχει συγκαλέσει το Σάββατο στη Βιέννη και στην οποία θα συμμετέχει και ο Αλέξης Τσίπρας.

Η Ελλάδα είναι ακόμη σε θέση να αντεπεξέρχεται στο προσφυγικό, όμως η πίεση θα γίνει μεγαλύτερη και αυτό πρέπει να το λάβουμευπόψη και να δούμε πώς θα βοηθήσουμε, τονίζει σε συνέντευξή τουστην εφημερίδαDer Standard.

Στη Σύνοδο Κορυφής, με τίτλο «Μετανάστευση κατά μήκος της Διαδρομής των Βαλκανίων»,θα συμμετέχουν, πέραν του έλληνα πρωθυπουργού, η γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, οι πρωθυπουργοί Σλοβενίας, Κροατίας, Σερβίας, Αλβανίας,Ουγγαρίας,Βουλγαρίας και ΠΓΔΜ, καθώς επίσης ο πρόεδρος του ΕυρωπαϊκούΣυμβουλίουΝτόναλντ Τουσκ και ο Επίτροπος Μετανάστευσης Δημήτρης Αβραμόπουλος.

Στη συνέντευξή του, ο αυστριακόςκαγκελάριος αναφέρει ότι στη Σύνοδο θα καταβληθεί προσπάθεια για επιτάχυνση της διαδικασίας αποφάσεων στην Ευρωπαϊκή Ένωση και θα πρέπει από κοινού να καθοριστεί το πώς θα πρέπει να πραγματοποιείται η αυστηρήδιασφάλιση των συνόρων, και αυτό όχι μόνονστην Ελλάδα.

«Έπειταπρέπει να συζητήσουμε το πώς χειριζόμαστε την κατάσταση προ των πυλών της Ευρώπης, καθώς έχουμε ευθύνη για τους ανθρώπους που έρχονται και οι οποίοι είναι άνθρωποι και όχι μόνον κάποιοι αριθμοί,άνθρωποι με ανησυχίες και φόβους» αναφέρειχαρακτηριστικά.

Στόχος του θαήταν, επίσης, μία ακριβής έκθεση ως προς τι συμβαίνει σε επί μέρους τμήματα των συνόρων και ποιο είδος υποστήριξης απαιτείται εκεί, ενώ σε μία δεύτερη φάση πρέπει να συζητηθεί το πώς μπορούν να βοηθηθούν οι χώρες οι οποίεςπλήττονται ιδιαίτερα, και φυσικά η Ελλάδα.

Όπως σημειώνει, το πρόβλημα της Ευρώπης μετο προσφυγικό δεν θα έχειλυθεί αυτό το φθινόπωρο ούτε και το 2017 και θα πρέπει αυτότο πρόβλημα να εξεταστεί πλήρως στη βάση του, διότι διαφορετικά κανείς θα βρίσκεται πάνταένα βήμα πίσω του,και αυτόεπιβεβαιώθηκε στη ΝέαΥόρκη στο πλαίσιο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

Κατάτηνάποψή του, έως τώρα, έχουν γίνει πολύ λίγα και εκτός αυτού έγιναν πολύ αργά. Αυτή τη στιγμή, εκατομμύρια άνθρωποι περιμένουν μπροστά από τις πύλεςτης Ευρώπης και στηνπραγματικότητα δεν θα πρέπει να αφεθούν μόνεςοι χώρες, όπως ο Λίβανος, με 1,5 εκατομμύριαπρόσφυγες.

Σύμφωνα με τον Κερν, θαπρέπει να συζητηθεί το πώς θα διαρθρωθεί η βοήθεια επί τόπου, στις χώρεςπροέλευσης των προσφύγων, όπως επίσης θα πρέπει να βρεθούνεπιπλέον εταίροι στοπρότυπο της συμφωνίας με την Τουρκία.

Ο ίδιος θεωρεί πωςη μέριμναγια τουςπρόσφυγες θα πρέπει κατά το δυνατόν να γίνεται κοντάστιςχώρεςπροέλευσηςκαι η Ευρώπηθα πρέπειακόμηκαι να επενδύσει στην εκεί οικονομικήανάπτυξη, αλλά θα πρέπει να δημιουργηθούν οιπροϋποθέσεις ώστε τέτοια προγράμματα βοήθειας να είναι εφικτά.