Ο αμερικανός φωτογράφος Ακρα Σεπ πέρασε έναν χρόνο φωτογραφίζοντας 400 ανθρώπους που συμμετείχαν στις διαδηλώσεις του κινήματος Occupy Wall Street το 2011, στο Μανχάταν. Πρόσφατα άρχισε να παρατηρεί γνώριμα πρόσωπα σε κινήματα υπέρ της κοινωνικής δικαιοσύνης που σαρώνουν τις Ηνωμένες Πολιτείες. Επικοινώνησε με μερικούς από αυτούς για να τους φωτογραφίσει ξανά, πέντε χρόνια μετά τις πρωτοφανείς για τις ΗΠΑ εκδηλώσεις διαμαρτυρίας. Οι ιστορίες τους, όπως τις περιέγραψε ο Σεπ, παρουσιάζονται στην αμερικανική εφημερίδα «The New York Times».
Σάνον Παρκ και Ζούζου Παρκ-Στέτνερ
«Φορούσα διακοσμητικά γυαλιά χωρίς φακούς»


«Η Σάνον και η Ζούζου μου τράβηξαν την προσοχή αμέσως μόλις τις αντίκρισα στο πάρκο Ζουκότι. Η Ζούζου ήταν τόσο μικρή και τα γυαλιά της τόσο μεγάλα. Ο δεσμός μεταξύ της ίδιας και της μητέρας της, της Σάνον, ήταν καθαρός και όμορφος. Η Σάνον αισθανόταν ότι η διαμαρτυρία Occupy Wall Street ήταν ιστορικής σημασίας και ότι δεν πείραζε να χάσει η κόρη της μία μέρα σχολείο για να βρεθεί εκεί» αναφέρει ο Σεπ. Η Ζούζου σήμερα πηγαίνει στο λύκειο και θυμάται με τρυφερότητα την εμπειρία της. Είπε στον Σεπ ότι τα μεγάλα γυαλιά της ήταν «διακοσμητικά» καθώς δεν είχαν φακούς. Η ίδια δεν κουβεντιάζει τη συμμετοχή της στις διαδηλώσεις με τους συμμαθητές της.
Κρεγκ Μπεθέλ
«Τώρα συμμετέχω σε παραγωγές ντοκιμαντέρ»
Ο Κρεγκ ήταν ένας από τους διοργανωτές των κινητοποιήσεων στο πάρκο Ζουκότι που στη συνέχεια βοήθησε στη διοργάνωση άλλων διαδηλώσεων στο πλαίσιο του Occupy στην Αμερική. Οταν ο Σεπ τον συνάντησε για τη δεύτερη φωτογραφία του, ο Κρεγκ του εξήγησε ότι τελείωσε το πανεπιστήμιο στη Φλόριδα και ότι εργαζόταν σε παραγωγές ντοκιμαντέρ στο Καμερούν, στην Αργεντινή και σε άλλες χώρες. Είχε επιστρέψει στη Νέα Υόρκη για δουλειά, όταν πληροφορήθηκε ότι αστυνομικοί είχαν ψεκάσει με σπρέι πιπεριού κάποιες νεαρές γυναίκες που συμμετείχαν σε διαδηλώσεις κοντά στο πάρκο Ζουκότι. Γι’ αυτό συντόνισε μία μεγάλη διαμαρτυρία στην Times Square και στη συνέχεια στην Ουάσιγκτον, στο Σιάτλ και στο Οκλαντ.
Ούντι Οφερ
Ακτιβιστής για τα δικαιώματα των γκέι και των φυλακισμένων
«Φωτογράφισα τον Ούντι στις 15 Νοεμβρίου 2011, το πρωί που έδιωξαν τους διαδηλωτές από το πάρκο Ζουκότι. Τότε δεν γνώριζα ότι ήταν δικηγόρος στην Αμερικανική Ενωση για τις Πολιτικές Ελευθερίες. Εκείνη την ημέρα ξεχώριζε από το πλήθος, με την καλοσιδερωμένη γραβάτα και το κοστούμι του. Εμοιαζε με μια νησίδα ηρεμίας και χάρηκα πολύ όταν συμφώνησε να φωτογραφηθεί» περιγράφει ο Σεπ. Δύο χρόνια αργότερα ο Οφερ έγινε επικεφαλής της Αμερικανικής Ενωσης για τις Πολιτικές Ελευθερίες στο Νιου Τζέρσεϊ. Μία από τις πρώτες ενέργειές του ήταν να πιέσει για τη νομοθεσία για τον γάμο ομοφύλων. Σήμερα εργάζεται με σκοπό να μειώσει τον πληθυσμό των φυλακών στο μισό και κατά των διακρίσεων στον χώρο εργασίας για τους πρώην κατάδικους.
Νικόλ Τζ. Γουέτστοουν
«Γράφω μουσική και ασχολούμαι με τα κοινωνικά ζητήματα»
Οταν ο Σεπ φωτογράφισε για πρώτη φορά τη Νικόλ, εκείνη συμμετείχε μαζί τη φίλη της Ρεϊβάουν, χορεύτρια, στις διαδηλώσεις στο πάρκο Ζουκότι διαμαρτυρόμενη κατά του χρέους των φοιτητών. Τότε η Γουέτστοουν εργαζόταν ως μουσικός και ως ανεξάρτητη παραγωγός για το MTV. Οταν τη φωτογράφισε ξανά αυτόν τον χρόνο, η ίδια του περιέγραψε πως το κίνημα Occupy τη βοήθησε να ασχοληθεί περισσότερο με κοινωνικά ζητήματα και την ενέπνευσε να γράψει μουσική. Σήμερα εργάζεται για μία εταιρεία παραγωγής ριάλιτι. Αν και βρίσκει ειρωνικό ότι η δουλειά της υπερτονίζει τις ανισότητες, θεωρεί σημαντικό τον ρόλο της σε αυτή ως μαύρης γυναίκας.
Τσάρλι Μέγερς
Αγωνίζεται για δωρεάν ασύρματο Internet για όλους
Ο Τσάρλι μόλις είχε φθάσει στη Νέα Υόρκη από το Αρκανσο προκειμένου να συμμετάσχει στις διαδηλώσεις του Occupy. Τότε ήταν τελειόφοιτος στη Φιλοσοφία. Για να συναντήσει τον Σεπ έκανε ένα διάλειμμα από τον καθαρισμό του πάρκου Ζουκότι από τα σκουπίδια. Οπως πολλοί από όσους συμμετείχαν στις διαδηλώσεις στο πάρκο Ζουκότι, στη συνέχεια συμμετείχε στο κίνημα Occupy Sandy, μια οργανωμένη προσπάθεια αρωγής των θυμάτων από τον τυφώνα Σάντι, που έπληξε το 2012 τις βορειοανατολικές Ηνωμένες Πολιτείες. Το 2015 ο Τσάρλι σπούδαζε ηλεκτρολόγος μηχανικός στο New York City College of Technology και συμμετείχε σε ένα πρότζεκτ για δωρεάν ασύρματη σύνδεση στο Διαδίκτυο στο Μπρούκλιν.

HeliosPlus