Σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης κηρύχθηκε η πόλη Σάρλοτ στη Βόρεια Καρολίνα, καθώς συνεχίζονται τα βίαια επεισόδια μετά το νέο περιστατικό αστυνομικής βίας με θύμα έναν 43χρονο.

Αμέσως μετά τη δολοφονία του ανδρός στους δρόμους του Σάρλοτ εκτυλίχθηκαν σκηνές χάους κατά τη διάρκεια της νύχτας καθώς ένα ακόμη περιστατικό αστυνομικής βίας – που κατέληξε με τον θανάσιμο πυροβολισμό «λάθος» ανθρώπου – ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων.

Ακολούθησαν διαδηλώσεις στο σημείο όπου πυροβολήθηκε ο άνδρας και στη συνέχεια βίαιες συγκρούσεις με τους αστυνομικούς, 12 εκ των οποίων τραυματίστηκαν στα επεισόδια.

Ο 43χρονος Κιθ Σκοτ έπεσε νεκρός από επίσης μαύρη αστυνομικό, η οποία – σύμφωνα με την εκδοχή της Αστυνομίας – νόμιζε ότι επρόκειτο για καταζητούμενο.

Ειδικότερα, όπως ανακοίνωσε αργότερα ο εκπρόσωπος του Αστυνομικού Τμήματος, οι αστυνομικοί αναζητούσαν σε κτιριακό συγκρότημα ύποπτο, όταν εντόπισαν τον Σκοτ μέσα σε αυτοκίνητο. Στη συνέχεια, είδαν τον Σκοτ να βγαίνει από το αυτοκίνητο κρατώντας όπλο και αμέσως μετά να ξαναμπαίνει. Όταν πλησίασαν το αυτοκίνητο, ο Σκοτ, ο οποίος δεν ήταν τελικά αυτός που αναζητούσαν, ξαναβγήκε με το όπλο και τους «απείλησε», με αποτέλεσμα να τον πυροβολήσουν θανάσιμα.

Σύμφωνα πάντα με την Αστυνομία, στον Σκοτ, πατέρα επτά παιδιών, παρασχέθηκαν αμέσως οι πρώτες βοήθειες. Λίγο αργότερα ανακοινώθηκε ο θάνατός του στο νοσοκομείο.

Η εκδοχή των αστυνομικών Αρχών ωστόσο έρχεται σε πλήρη αντίθεση με την εκδοχή της οικογένειάς του, η οποία υποστηρίζει ότι ο άνδρας βρισκόταν μέσα στο αυτοκίνητό του και διάβαζε ένα βιβλίο. «Κάθεται συνήθως στη σκιά, διαβάζει το βιβλίο του και περιμένει το παιδί του να κατέβει από το λεωφορείο», δήλωσε στους δημοσιογράφους η κόρη του. «Δεν είχε όπλο, δεν τα έβαζε με κανέναν», τόνισε.

Το συμβάν έρχεται μία μόλις ημέρα έπειτα από άλλο περιστατικό που αναστάτωσε τις ΗΠΑ, κατά το οποίο αστυνομικός πυροβόλησε άοπλο μαύρο άνδρα.

Με τον Σκοτ, ο αριθμός των ανθρώπων που έπεσαν νεκροί από αστυνομικά πυρά φέτος ανέρχεται στους 702. Από αυτούς, αναφέρει η Washington Post, η οποία κρατά δικό της αρχείο, οι 163 ήταν μαύροι.