H κλεψύδρα εξακολουθεί να γυρίζει αντίστροφά στην Ισπανία για τις τρίτες εκλογές σε έναν χρόνο, ωστόσο, η τελευταία ευκαιρία που δίνει το Σύνταγμα -μήπως και αυτή η κάλπη δεν στηθεί- εξαρτάται από την περιφερειακή κάλπη που στήνεται την Κυριακή σε Γαλικία και Χώρα των Βάσκων.

Η χώρα, που κινείται με υπηρεσιακή κυβέρνηση εδώ και 10 μήνες, έχει πλέον στρέψει την προσοχή της στην ετυμηγορία των Βάσκων και των κατοίκων της Γαλικίας, την Κυριακή 25 Σεπτεμβρίου.

Οι δημοσκοπήσεις συμφωνούν στα εξής: στη Γαλικία το Λαϊκό Κόμμα θα καταφέρει να κερδίσει και πάλι την απόλυτη πλειοψηφία, ενώ στη δεύτερη θέση φαίνεται να ανεβαίνει o συνασπισμός αριστερών κομμάτων En Marea, που περιλαμβάνει και τους Podemos.

Τα άσχημα νέα είναι για τους Σοσιαλιστές του Πέδρο Σάντσεθ, οι οποίοι πέφτουν στην τρίτη θέση.

Στη Χώρα των Βάσκων, το συντηρητικό ιστορικό βασκικό κόμμα PNV αναμένεται να κερδίσει και πάλι την πρώτη θέση, αλλά χωρίς απόλυτη πλειοψηφία, γεγονός που θα οδηγήσει σε συνεργασίες.

Τη μάχη για τη δεύτερη θέση δίνουν ο βασκικός συνασπισμός αριστερών κομμάτων EH Bildu με τους Podemos.

Το Σοσιαλιστικό Κόμμα που κάποτε είχε φτάσει μέχρι και την προεδρία της τοπικής κυβέρνησης πέφτει στην τρίτη θέση. Χαμηλή πτήση και για το Λαϊκό Κόμμα, το οποίο όμως δεν είχε ποτέ ιδιαίτερα καλές επιδόσεις εκεί.

Στο Λαϊκό Κόμμα έχουν την ελπίδα ότι το κακό εκλογικό αποτέλεσμα της ερχόμενης Κυριακής θα προκαλέσει την έκρηξη στους κόλπους του Σοσιαλιστικού Κόμματος (PSOE). Αν βεβαίως επαληθευθούν οι έρευνες.

Η πολιτική του Πέδρο Σάντσεθ και η απόλυτη επιμονή του να λέει «όχι» στον Ραχόι (έστω διά της αποχής) έχει προκαλέσει αντιδράσεις.

Αν και το «όχι» του Σάντσεθ είναι συλλογική απόφαση που βγήκε από τα όργανα του κόμματος, αρκετοί πλέον βλέπουν ότι αυτό δεν οδηγεί πουθενά. Ή πιο σωστά, οδηγεί σε τρίτη κάλπη, που μπορεί να φέρει το μοιραίο: την απώλεια της δεύτερης θέσης σε εθνικό επίπεδο από τους Podemos. Το κόμμα του Ιγκλέσιας προσπάθησε και τον Ιούνιο να το πετύχει, αυτό έδειχναν όλες οι δημοσκοπήσεις και τα exit polls, τελικά όμως έμεινε και πάλι τρίτο.

Στο PSOE φαίνεται να σχηματίζονται δύο στρατόπεδα: όσοι υποστηρίζουν την τακτική του Σάντσεθ, αλλά και την φιλοδοξία του να προσπαθήσει να σχηματίσει «κυβέρνηση της αλλαγής» με Podemos και Ciudadanos, και όσοι εκτιμούν ότι το κόμμα πρέπει να συζητήσει την κατάσταση και να κάνει «χρήσιμη αντιπολίτευση».

Η Σουσάνα Ντίαθ, πρόεδρος της Ανδαλουσίας και από τις σημαντικότερες εσωκομματικές αντιπάλους του Σάντσεθ, δήλωσε πρόσφατα ότι «ένα κόμμα δεν μπορεί να κυβερνήσει με 85 έδρες».

Σαφέστατο το μήνυμά της προς τον Πέδρο Σάντσεθ ότι δεν μπορεί να σταθεί στην κυβέρνηση με τόσους λίγους και να τον στηρίζουν οι Ciudadanos, αλλά και οι Podemos σε μερίδα των οποίων το ζήτημα της ανεξαρτησίας της Καταλονίας είναι πρώτο στην ατζέντα.

Οι εξελίξεις αναμένεται να είναι καταιγιστικές μετά τη διπλή κάλπη της Κυριακής, για την οποία ο Πέδρο Σάντσεθ προτιμά να λέει ότι οι δημοσκοπήσεις θα πέσουν και πάλι έξω.

Όπως δηλαδή συνέβη και στην περίπτωση των εθνικών εκλογών του Ιουνίου, που τον έδιναν τρίτο και εκείνος ήρθε δεύτερος.

Πάντως, το σενάριο των τρίτων εθνικών εκλογών εξακολουθεί να είναι το πιθανότερο, και ας μην τις θέλουν οι πολίτες, σύμφωνα με πρόσφατη δημοσκόπηση.

Μιλώντας για δημοσκόπηση: ο Ραχόι και η αποχή φαίνεται να είναι οι μεγάλοι κερδισμένοι από μία τρίτη κάλπη -εκεί κάπου στα Χριστούγεννα. Αντίθετα, οι Σοσιαλιστές θα δώσουν και πάλι μάχη για να κρατήσουν τη δεύτερη θέση από τους Podemos.

Και μιλώντας για Χριστούγεννα: υποτίθεται ότι τα κόμματα θέλουν να προλάβουν να νομοθετήσουν «κόφτη» στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας, ώστε τουλάχιστον η τρίτη κάλπη να μην βρει τους πολίτες με τις τσάντες των χριστουγεννιάτικων αγορών.

Όμως είναι τόσο μεγάλη η φαγωμάρα μεταξύ Λαϊκού Κόμματος και PSOE, που -όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο ισπανικός Τύπος- τα μεγάλα κόμματα κρύβονται πίσω από τους «μικρούς» της Βουλής, μήπως και από εκείνους κατατεθεί η σχετική πρόταση.

Κανείς δεν θέλει να πάρει επάνω του τον «μουτζούρη» της τρίτης κάλπης, ούτε όμως και το (όψιμο) ενδιαφέρον ότι τουλάχιστον οι Ισπανοί δεν χάλασαν τις χριστουγεννιάτικες διακοπές τους.