Η πορεία της ήταν προκαθορισμένη εδώ και έναν χρόνο ακριβώς. Η Λεϊλά Ιμρέτ, δήμαρχος του Τζιζρέ, στη Νοτιοανατολική Τουρκία, είχε στοχοποιηθεί από μία δήλωση στο Vice News, τον Σεπτέμβριο του 2015. «Ό,τι κι αν συμβεί, είτε ειρήνη είτε πόλεμος, θα ξεκινήσει από την Τζίζρε» είχε δηλώσει η μόλις 27 ετών τότε νεαρή δήμαρχος της Τζιζρέ. Την Κυριακή, το τουρκικό υπουργείο Εσωτερικών ανακοίνωσε την αντικατάσταση 28 δημάρχων στη Νοτιοανατολική Τουρκία, 24 εκ των οποίων με την κατηγορία ότι παρείχαν υποστήριξη στο παράνομο Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK). Η Ιμρέτ ήταν ασφαλώς ανάμεσά τους.

Η Λεϊλά Ιμρέτ γεννήθηκε το 1987. Έχασε τον πατέρα της σε σύγκρουση των ανταρτών του ΡΚΚ με τον τουρκικό στρατό το 1992, όταν εκείνη ήταν μόλις πέντε ετών. Η οικογένειά της αναγκάστηκε να εγκαταλείψει τη Τζίζρε και να εγκατασταθεί αρχικά στη Μερσίνα, δημοφιλή προορισμό των Κούρδων της εσωτερικής μετανάστευσης.

Το 1996 πήγε σε συγγενείς της στη Γερμανία, σπούδασε παιδαγωγικά, για να επιστρέψει στη γενέτειρά της το 2013. Το 2014 εξελέγη πανηγυρικά δήμαρχος, μαζί με τον Καντίρ Κουνούρ και έγινε σύμβολο της γυναικείας χειραφέτησης στην κουρδική, αλλά και στην τουρκική κοινωνία.

Την αφορμή για το πολιτικό τέλος της Ιμρέτ έδωσε η αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου. Στο πλαίσιο του τουρκικού πογκρόμ κατά των πραξικοπηματιών, η τουρκική κυβέρνηση αποφάσισε να πάψει όλους τους δημοκρατικά εκλεγμένους δημάρχους της Νοτιοανατολικής Τουρκίας.

Σύμφωνα με τον τούρκο υπουργό Δικαιοσύνης, οι δήμαρχοι παύτηκαν από τα καθήκοντά τους επειδή χρηματοδοτούσαν την τρομοκρατία. Με αυτό το σκεπτικό παρακάμφθηκε η εκλογή τους μέσα από την εκλογική διαδικασία.

«Εάν δήμαρχοι και μέλη των δημοτικών συμβουλίων χρηματοδοτούν την τρομοκρατία μεταφέροντας χρήματα που προορίζονται για τους πολίτες σε τρομοκρατικές οργανώσεις, καθώς επίσης επιτρέπουν τη χρήση οχημάτων και εξοπλισμού για τρομοκρατικές επιθέσεις, τότε χάνουν τη δημοκρατική νομιμότητά τους», τόνισε ο Μποσντάγ.