Είναι δυνατόν να έχουμε πρόεδρο η οποία «να μη θυμάται γεγονότα και καταστάσεις εθνικής ασφαλείας που χειρίστηκε η ίδια πριν από τρία μόλις χρόνια;». Είναι δυνατόν «να μην είναι σε θέση να διακρίνει αν μια συζήτηση για όπλα είναι εμπιστευτική ή όχι;». Είναι δυνατόν «να δικαιολογεί την παραβίαση απορρήτου (…) επιρρίπτοντας ευθύνες σε συνεργάτες της;». Και είναι δυνατόν η Αμερική να έχει πρόεδρο η οποία «ομολογεί ότι πήρε μάλλον αψήφιστα προειδοποιήσεις από υπεύθυνα πρόσωπα»;

Πλήθος ερωτημάτων
Στο στόχαστρο είναι η Χίλαρι Κλίντον και τα ερωτήματα είναι ίσως τα πιο αθώα από τον καταρράκτη ανάλογων ερωτηματικών του πολιτικού κέντρου της Ουάσιγκτον, του Κογκρέσου, του Τύπου και των ΜΜΕ που διατυπώνονται αυτές τις ημέρες εξ αφορμής της νέας έκθεσης του FBI για τη χρήση του προσωπικού ηλεκτρονικού ταχυδρομείου από την κυρία Κλίντον όταν ήταν υπουργός Εξωτερικών (2009-2013). Παρότι μέρος μόνο του πορίσματος από την ανάκριση της προεδρικής υποψήφιας και το συνοδευτικό του FBI δόθηκε στη δημοσιότητα την 1η Σεπτεμβρίου, η εικόνα που προκύπτει είναι αρκετά διαυγής, τόσο που δεν αποκλείεται να προκύψει δικαστική παρέμβαση έστω και αν ο διοικητής του FBI Τζέιμς Κάμι δεν το ζητεί. Ούτε ο Ντόναλντ Τραμπ ούτε η ηγεσία των Ρεπουμπλικανών έκαναν μέχρι στιγμής πολιτική εκμετάλλευση του θέματος πέρα από μια δήλωση ότι η ανάκριση αποκάλυψε «τη στοιχειώδη έλλειψη κρίσης, εντιμότητας και σοβαρότητας» της Χίλαρι Κλίντον.
Είναι η τρίτη φορά που έρχεται στο προσκήνιο η υπόθεση του «ιδιωτικού e-mail» της κυρίας Κλίντον όταν ήταν επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Ηρθε στη δημοσιότητα πριν από έναν και πλέον χρόνο και προκάλεσε εντολή της αρμόδιας επιτροπής της Γερουσίας στο FBI «να ερευνηθεί η υπόθεση σε βάθος». Τα νέα στοιχεία αφορούν δύο, κυρίως, σημεία: την εκ μέρους της Χίλαρι Κλίντον παραβίαση των κανόνων ασφαλείας στις κρατικές επικοινωνίες και τη διαγραφή τηλεγραφημάτων παρά τη ρητή απαγόρευση του Κογκρέσου.
Η ανάκρισή της, στις 2 Ιουλίου, κράτησε τρεισήμισι ώρες στο αρχηγείο του FBI από το ανώτερο στην ανακριτική ιεραρχία κλιμάκιό του. Το πιο εντυπωσιακό στοιχείο που αποκαλύπτεται σήμερα είναι η επίμονη προσπάθεια που καταβάλλεται να διαγραφούν από τη μνήμη του προσωπικού υπολογιστή της πρώην υπουργού ορισμένα mail παραβιάζοντας «ρητή εντολή» του Κογκρέσου. Η ίδια δήλωσε στους ανακριτές ότι δεν γνώριζε ότι γινόταν διαγραφή και ότι «μάλλον κάποιοι από το περιβάλλον» της θα πήραν την πρωτοβουλία. Οι ανακριτές αποφεύγουν να κάνουν χαρακτηρισμό. Ωστόσο, από λάθος του ειδικού για ηλεκτρονικές διαγραφές που κλήθηκε «να εξαφανίσει» συγκεκριμένα κείμενα έμεινε στη μνήμη του υπολογιστή αρκετό υλικό το οποίο οι ανακριτές χαρακτηρίζουν «σημαντικό (…) στην πλειονότητα απόρρητο». Το ζήτημα ίσως έχει εξελίξεις επειδή, όπως δήλωσε ο Τζίσον Τσάφετς, πρόεδρος της Επιτροπής της Βουλής για τη Διοίκηση, τα mail της κυρίας Κλίντον «δεν είναι δικά της, είναι κρατικά έγγραφα, συγκεκριμένα έγγραφα του Στέιτ Ντιπάρτμεντ» και η καταστροφή τους «παραβιάζει κρατικούς κανόνες (…) και τιμωρείται».
Η προεδρική υποψήφια των Δημοκρατικών «δεν έδωσε την πρέπουσα σημασία» στην προειδοποίηση του πρώην υπουργού Κόλιν Πάουελ «να χειριστεί με εντελώς ιδιαίτερη προσοχή» τον υπολογιστή που έχει σπίτι της. Από τις πρώτες ημέρες που ανέλαβε η Χίλαρι Κλίντον υπουργός, ο Πάουελ τής τόνισε ότι εφόσον θα χρησιμοποιεί τον ιδιωτικό υπολογιστή της τα mail που θα στέλνει είτε θα λαμβάνει θα αποτελούν «επίσημο κρατικό έγγραφο και θα υπόκεινται στο νόμο».
«Θέμα ρουτίνας»
Στην ανάκριση η υποψήφια πρόεδρος των ΗΠΑ παραδέχθηκε ότι είδε την επισήμανση σαν «θέμα ρουτίνας» και έκρινε πως ήταν σε θέση «να κάνει διάκριση μεταξύ απορρήτου και απλού» εγγράφου. Αποδεικνύεται ότι δεν έκανε πάντοτε τη διάκριση. Στη μνήμη του υπολογιστή της βρέθηκαν και δόθηκαν στη δημοσιότητα ορισμένα σημεία από συζητήσεις για τον ρόλο των drones σε «περιοχές ειδικού ενδιαφέροντος» για τις ΗΠΑ (Συρία, Λιβύη κ.ά.). Το θέμα θεωρείται υψίστης ασφαλείας επειδή τα drones είναι νέο όπλο, είναι στόχος υποκλοπών από χάκερ και η χρήση τους δεν έχει την τυπική έγκριση από τον πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα. «Η Κλίντον θεωρούσε ότι αυτή η συζήτηση ήταν απλώς επιφανειακή (…) δεν διέκρινε το απολύτως απόρρητο, αν και θυμάται καλά ότι γινόταν συζήτηση για μελλοντικές επιθέσεις με χρήση drones» σημειώνει το FBI στη συνοδευτική έκθεση.
Νew York Times: «Στηρίζουμε, αλλά αποκαλύπτουμε»

Οι «New York Times», οι οποίοι έφεραν στο φως την όλη υπόθεση του «ιδιωτικού ηλεκτρονικού ταχυδρομείου» της κυρίας Κλίντον αδιαφορώντας για το πολιτικό κόστος που της χρεώνουν έστω και αν υποστηρίζουν, ως συγκρότημα Τύπου, την υποψηφιότητά της, αφήνουν να εννοηθεί ότι με βάση τα όσα κατέγραψε η ανάκριση του FBI δεν αποκλείεται να της απαγγελθούν «κατηγορίες σε βαθμό κακουργήματος». Και ο πρόεδρος του Ρεπουμπλικανικού Εθνικού Συμβουλίου Ρέινς Πρίμπας προανήγγειλε ότι η αρμόδια επιτροπή του κόμματος θα εξετάσει το ενδεχόμενο να γίνει προσφυγή στη Δικαιοσύνη.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ