Οι κινεζικές Αρχές έχουν στρώσει το κόκκινο χαλί για τον ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, τη βρετανίδα πρωθυπουργό Τερέζα Μέι, τον ινδό πρωθυπουργό Ναρέντα Μόντι και πολλούς άλλους. Όχι όμως – όπως τουλάχιστον επιβάλλει το πρωτόκολλο – για τον ηγέτη της μεγαλύτερης οικονομίας στον κόσμο, τον Μπαράκ Ομπάμα, στο τελευταίο του ταξίδι στην Ασία. Σίγουρα δεν ήταν τυχαίο, επιμένουν αμερικανοί διπλωμάτες, που χαρακτηρίζουν την υποδοχή Ομπάμα «μέρος της νέας κινέζικης αλαζονείας».

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Guardian, ο αμερικανός πρόεδρος αναγκάστηκε να αποβιβαστεί από μία έξοδο στην πίσω πλευρά του αεροσκάφους, που σπάνια χρησιμοποιείται. Όταν τέλος πάντων βρήκε τον δρόμο για το κόκκινο χαλί, υπήρξαν διαπληκτισμοί μεταξύ κινέζων και αμερικανών αξιωματούχων. Ένας κινέζος αξιωματούχος μάλιστα ακούστηκε να φωνάζει: «Αυτή είναι η χώρα μας! Αυτό είναι το αεροδρόμιό μας!».

Η παρέκκλιση από το πρωτόκολλο σχολιάστηκε ποικιλοτρόπως στα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης και όχι μόνο. Παρατηρητές του Πεκίνου και διπλωμάτες έκαναν λόγο για σαφές διπλωματικό σνομπάρισμα.

«Αυτά τα πράγματα δεν συμβαίνουν κατά λάθος. Όχι με τους Κινέζους», δήλωσε στην Guardian ο Χόρχε Γκουαγιάρδο, πρώην πρεσβευτής του Μεξικού στην Κίνα.

«Συνεργάστηκα με τους Κινέζους επί έξι χρόνια. Έχω κάνει τέτοιου είδους επισκέψεις. Συνόδευσα τον Σι Τζινπίνγκ στο Μεξικό. Υποδέχτηκα δύο μεξικανούς προέδρους στην Κίνα. Ξέρω πολύ καλά πώς γίνονται. Είναι οργανωμένα μέχρι την τελευταία λεπτομέρεια. Δεν πρόκειται για λάθος», τονίζει ο Γκουαγιάρδο για να προσθέσει ότι κατά τη γνώμη του είναι μέρος της τακτικής του κινέζου προέδρου, ο οποίος παίζει «το εθνικιστικό χαρτί».

Ο ίδιος ο αμερικανός πρόεδρος πάντως, όταν ρωτήθηκε επί τούτου κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου που έδωσε με τη βρετανίδα πρωθυπουργό Τερέζα Μέι, προτίμησε να δώσει μία διπλωματική απάντηση.

«Δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνουν τέτοια πράγματα και δεν συμβαίνουν μόνο εδώ. Καμιά φορά συμβαίνουν και με συμμάχους μας», σχολίασε ο Ομπάμα σε μία προσπάθεια να δικαιολογήσει για ποιον λόγο δεν θα έδινε συνέχεια στο συμβάν.