Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού έκρινε ότι οι φορολογικές ελαφρύνσεις που εξασφάλιζε επί σειρά ετών η κυβέρνηση της Ιρλανδίας στην Apple δεν συμβαδίζουν με τους κανόνες της ΕΕ. Τώρα, η κυβέρνηση της Ιρλανδίας καλείται να συγκεντρώσει 13 δισεκατομμύρια ευρώ φόρους αναδρομικά από τον αμερικανικό τεχνολογικό κολοσσό, μεταδίδει το Reuters.

Οι κανόνες της ΕΕ απαγορεύουν την χρηματοδοτική στήριξη (κρατική ενίσχυση) επιχειρήσεων από τις κυβερνήσεις των χωρών της ΕΕ υπό διάφορες μορφές, συμπεριλαμβανομένων των φορολογικών ελαφρύνσεων. Εξαιρέσεις υπάρχουν, μεταξύ των οποίων η κρατική ενίσχυση για τη δημιουργία θέσεων εργασίας. Μια τέτοια αμφιλεγόμενη κρατική ενίσχυση είναι το καθεστώς φορολόγησης που απολαμβάνει η Apple στην Ιρλανδία, όπου είναι ο μεγαλύτερος ιδιώτης εργοδότης στη χώρα απασχολώντας 5.500 ανθρώπους.

Η Επίτροπος Μαργκρίτ Βεστάγιερ ανακοίνωσε την απόφαση της Επιτροπής Ανταγωνισμού σήμερα, Τρίτη, υπό την πίεση της αμερικανικής προειδοποίησης: Η κυβέρνηση των ΗΠΑ έστειλε σχετική επιστολή τονίζοντας, ότι σκοπεύει να εξετάσει το ενδεχόμενο να προβεί σε αντίποινα εάν οι Βρυξέλλες προχωρήσουν με τα σχέδιά τους να απαιτήσουν δισεκατομμύρια δολάρια που αφορούν σε διαφυγόντες φόρους από την Apple και άλλες αμερικανικές πολυεθνικές εταιρείες.

Apple και κυβέρνηση της Ιρλανδίας αναμένεται να εφεσιβάλλουν την απόφαση της Επιτροπής Ανταγωνισμού της ΕΕ.

Η Επιτροπή κατηγορεί από το 2014 την Ιρλανδία ότι επέτρεψε στην Apple να στεγάσει κέρδη δισεκατομμυρίων δολαρίων εκεί αποφεύγοντας την φορολόγηση στα κράτη-μέλη όπου δραστηριοποιείται, με αντάλλαγμα να διατηρήσει τις θέσεις εργασίας που προσφέρει στη χώρα. Τέτοιες συμφωνίες υπογράφηκαν το 1991 και το 2007 με την εταιρεία. Η Apple απασχολεί 5.500 υπαλλήλους στη χώρα, το ένα τέταρτο των υπαλλήλων της στην Ευρώπη (στην πόλη Cork). H χαμηλή φορολόγηση των πολυεθνικών επιχειρήσεων αποτελεί θεμέλιο λίθο της οικονομικής πολιτικής της χώρας την τελευταία εικοσαετία και έχει ως αποτέλεσμα ένας στους δέκα εργαζόμενους να απασχολείται σε αυτές.

Η δυνατότητα της Apple να προστατεύει κέρδη πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων από τη φορολογία, βασίστηκε σε ένα ασυνήθιστο «παράθυρο» της φορολογικής νομοθεσίας της Ιρλανδίας, που σχεδιάσθηκε για να βοηθήσει τη χώρα να προσελκύει ξένες επενδύσεις και να δημιουργεί θέσεις απασχόλησης.

Δουβλίνο και Κουπερτίνο εφεσιβάλλουν την απόφαση της Κομισιόν για την Apple

Η ιρλανδική κυβέρνηση ετοιμάζεται να ασκήσει έφεση κατά της απόφασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που διατάσσει την Apple να επιστρέψει στο Δουβλίνο ποσό ρεκόρ άνω των 13 δισεκατομμυρίων ευρώ, ανακοινώθηκε σήμερα από τον ιρλανδό υπουργό Οικονομικών. Επίσης, η Apple ανακοίνωσε ότι θα προσφύγει κατά της απόφασης.

Η Ιρλανδία διαφωνεί βαθιά με την απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κατά των φορολογικών συμφωνιών της με την Apple Inc, δήλωσε σήμερα ο ιρλανδός υπουργός Οικονομικών Μάικλ Νούναν, πριν επιδιώξει τη συμφωνία του υπουργικού συμβουλίου για την άσκηση έφεσης.

Το ιρλανδικό υπουργείο Οικονομικών αναφέρει πως η θέση του παραμένει ότι καταβλήθηκε το πλήρες ποσό των φόρων και δεν παρασχέθηκε καμιά κρατική βοήθεια. Η Ιρλανδία δεν επιφύλαξε ευνοϊκή φορολογική μεταχείριση στην Apple και δεν κάνει συμφωνίες με φορολογουμένους, προσθέτει.

«Διαφωνώ βαθιά με την Επιτροπή», ανέφερε ο Νούναν στη δήλωσή του. «Η απόφαση δεν μου αφήνει άλλη επιλογή παρά να ζητήσω την έγκριση της κυβέρνησης για να ασκήσω έφεση. Είναι απαραίτητο για να υπερασπιστώ την ακεραιότητα του φορολογικού συστήματός μας· για να προσφέρω φορολογική βεβαιότητα στις επιχειρήσεις· και για να αμφισβητήσω την παρείσφρηση των κανόνων της ΕΕ περί κρατικής αρωγής στη φορολογική αρμοδιότητα των κυρίαρχων κρατών μελών».
Η αντίδραση της Apple
Η Apple ανακοίνωσε πως θα ασκήσει έφεση κατά της απόφασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που την διατάσσει να πληρώσει 13 δισεκ. ευρώ σε φόρους στην ιρλανδική κυβέρνηση.

«Η Apple ακολουθεί τον νόμο και πληρώνουμε όλους τους φόρους που οφείλουμε οπουδήποτε λειτουργούμε. Θα ασκήσουμε έφεση και έχουμε την πεποίθηση πως η απόφαση θα ανατραπεί», αναφέρει η εταιρεία σε δήλωση που εξέδωσε.

«Η απόφαση της Επιτροπής δεν αφορά το πόσο πληρώνει η Apple σε φόρους, αφορά το ποια κυβέρνηση συγκεντρώνει τα χρήματα. Θα έχει βαθιά και επιζήμια επίδραση στις επενδύσεις και τη δημιουργία θέσεων εργασίας στην Ευρώπη», υποστηρίζει ακόμη η Apple.