Ανοικτό παραμένει το ενδεχόμενο κάποιας συνάντησης του Αμερικανού προέδρου Ομπάμα με τον Ρώσο ομόλογό του Πούτιν, στο περιθώριο της συνάντησης των G20. Η Σύνοδος θα πραγματοποιηθεί στην Κίνα το διήμερο 4-5 Σεπτεμβρίου.

Ο Μπεν Ρόουντς, αναπληρωτής σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας, είχε δηλώσει τη Δευτέρα ότι ο Αμερικανός πρόεδρος «ελπίζει να συναντήσει το Ρώσο ομόλογό του, προκειμένου να συζητήσουν ορισμένα θέματα».

Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο Ντμίτρι Πεσκόφ εξέφρασε αντίστοιχη ελπίδα: «Είμαστε έτοιμοι. Ωστόσο, η τελική απόφαση δεν έχει ληφθεί ακόμη».

Το Κρεμλίνο ανακοίνωσε πως ο ρώσος πρόεδρος πρόκειται να έχει διμερείς συναντήσεις στο περιθώριο της G20 στην Κίνα με σειρά ηγετών, στους οποίους όμως δεν βρίσκεται, μέχρι νεωτέρας, ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα.

Ο σύμβουλος της ρωσικής προεδρίας Γιούρι Ουσάκοφ ανέφερε πως δεν υπάρχει προγραμματισμένη συνάντηση Πούτιν Ομπάμα στην G20 στην Κίνα την Κυριακή και τη Δευτέρα.

Ωστόσο, «υπάρχει η πιθανότητα επαφής κατά τη διάρκεια των εργασιών» ανέφερε ο Ουσάκοφ όπως μεταδίδει το Reuters.

Η τελευταία συνάντηση μεταξύ των δύο προέδρων, πραγματοποιήθηκε στην Διεθνή Διάσκεψη για την Κλιματική Αλλαγή, στο Παρίσι, το Νοέμβριο του 2015.

Ο Πούτιν θα συναντηθεί την πρώτη ημέρα με τον τούρκο πρόεδρο Ερντογάν «για να συζητηθεί η εξομάλυνση των διμερών σχέσεων». Επίσης, θα υπάρξει συνάντηση την ίδια ημέρα με τον σαουδάραβα δεύτερο διάδοχο Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν για το ζήτημα της Συρίας.

Θα συναντηθεί επίσης και με τη βρετανία νέα πρωθυπουργό Τερέζα Μέι για να δοθεί «νέα ώθηση» στις διμερείς σχέσεις.

Τη δεύτερη ημέρα, πιθανότατα, ο Βλ.Πούτιν θα συναντηθεί με τον γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ και, ξεχωριστά, με την γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ.

Κανονικά, σχεδιαζόταν τριμερής συνάντησης Πούτιν-Μέρκελ-Ολάντ για την ουκρανική κρίση, όμως ακυρώθηκε εξαιτίας της αναζωπύρωσης των εντάσεων.