Σε συνέντευξή του στο Spiegel, ο 72χρονος Πολ Γούλφοβιτς, υφυπουργός Άμυνας και σύμβουλος του πρώην προέδρου Τζορτζ Μπους, συζητά τους κινδύνους μιας προεδρίας Ντόναλντ Τραμπ, εξηγεί γιατί κατά πάσα πιθανότητα θα ψηφίσει εφέτος την υποψήφια των Δημοκρατικών Χίλαρι Κλίντον, και μιλάει για λάθη που έγιναν κατά τη διάρκεια του πολέμου στο Ιράκ. Ακολουθούν αποσπάσματα από όσα είπε:
Spiegel: Σας ενοχλεί που σας ονομάζουν «αρχιτέκτονα του πολέμου στο Ιράκ»; Ειδικά δεδομένου ότι σήμερα γνωρίζουμε ότι ο Σαντάμ δεν διέθετε όπλα μαζικής καταστροφής κατά τη στιγμή του πολέμου στο Ιράκ;
Γούλφοβιτς: Δεν ήμουν επικεφαλής των υπηρεσιών πληροφοριών. Η κρίση τους ήταν σαφής. Προφανώς, θα είχαμε ακολουθήσει μια διαφορετική προσέγγιση, αν γνωρίζαμε ότι δεν υπήρχαν αποθέματα όπλων μαζικής καταστροφής, παρά μόνο ένα σχέδιο για να ξεκινήσει ένα ατομικό πρόγραμμα από την αρχή, όπως παραδέχθηκε ο Σαντάμ αφότου συνελήφθη. Δεν θα είχαμε εισβάλει.
Spiegel: Πρόσφατα, 50 πρώην ανώτεροι αξιωματούχοι ασφαλείας του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος δήλωσαν ότι ο Ντόναλντ Τραμπ είναι ένας κίνδυνος για την ασφάλεια. Συμφωνείτε;
Γούλφοβιτς: Ναι, είναι.
Spiegel: Γιατί;
Γούλφοβιτς: Λέει ότι θαυμάζει τον Πούτιν, ότι ο Σαντάμ Χουσεΐν σκότωνε τους τρομοκράτες, ότι οι Κινέζοι ήταν εντυπωσιακοί επειδή ήταν σκληροί στην πλατεία Τιενανμέν. Αυτό είναι πολύ ενοχλητικό.
Spiegel: Πιστεύετε ότι ήρθε η ώρα για ανθρώπους σαν και εσάς να μιλήσετε εναντίον του Τραμπ;
Γούλφοβιτς: Είναι περίπλοκο. Ο Τραμπ λέει ότι εμείς και οι πολιτικές μας φταίνε για το χάος στο Ιράκ. Αλλά σίγουρα πιστεύω ότι είναι σημαντικό να μιλήσουμε και να πούμε πόσο απαράδεκτος είναι ο Τραμπ. Είμαι πάντα περισσότερο από πρόθυμος να το κάνω αυτό.
Spiegel: Φοβάστε τις πιθανές συνέπειες που θα έχει μια προεδρία Τραμπ για την εξωτερική πολιτική και την πολιτική ασφάλειας;
Γούλφοβιτς: Η ασφάλειά μας εξαρτάται από την ύπαρξη καλών σχέσεων με τους συμμάχους μας. Ο Τραμπ δείχνει κυρίως περιφρόνηση για αυτούς. Και φαίνεται να είναι αδιάφορος για τη ρωσική επιθετικότητα στην Ουκρανία. Αυτό είναι επικίνδυνο.
Spiegel: Πώς θα άλλαζε ο κόσμος αν γινόταν πρόεδρος ο Τραμπ;
Γούλφοβιτς: Βλέπουμε ήδη έναν βαθμό αστάθειας στον κόσμο, επειδή ο Ομπάμα φαίνεται να έχει κάνει συνειδητά ένα βήμα πίσω. Ο Τραμπ πρόκειται να είναι «Ομπάμα στο τετράγωνο», μια πιο ακραία εκδοχή του ίδιου πράγματος.
Spiegel: Γιατί δεν ήταν το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα σε θέση να σταματήσει τον Τραμπ;
Γούλφοβιτς: Προφανώς, υπάρχει δυσφορία στον πληθυσμό. Το φαινόμενο Μπέρνι Σάντερς δείχνει ότι αυτή η δυσαρέσκεια δεν περιορίζεται στους Ρεπουμπλικάνους. Υπάρχει ένα γενικό αίσθημα ότι η χώρα βρίσκεται σε λάθος δρόμο. Στο πλαίσιο αυτό της απαισιοδοξίας, κάποιος σαν τον Τραμπ μπορεί να είναι επιτυχής στο να πάρει το χρίσμα.
Spiegel: Ποιόν θα ψηφίσετε τον Νοέμβριο;
Γούλφοβιτς: Μακάρι να υπήρχε κάποιος που θα μπορούσα να τον ψηφίσω χωρίς επιφυλάξεις. Ισως θα χρειαστεί να ψηφίσω την Χίλαρι Κλίντον, παρ’ όλο που έχω μεγάλες επιφυλάξεις γι ‘αυτήν.